5 מחלות ובעיות בריאותיות הנגרמות על ידי מחסור בוויטמין A

שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
לפני שאתה ממשיכים לקרוא, שמרו את מקומכם איתנו בקבוצות הוואטסאפ
קבוצות הוואטסאפ

יש מזונות רבים ונפוצים שעשירים בויטמין A, חומר מזין שאנחנו לא יכולים להסתדר בלעדיו. מזונות כמו גזר וברוקולי בריאים מאוד.

אבל כאשר יש לנו חוסר של ויטמין A, זה יכול לגרום לבעיות בריאותיות.

למרבה הצער, מחסור בוויטמין A היא בעיה בריאותית חמורה בקרב ילדים ונשים הרות ומניקות במדינות מתפתחות או בעלות הכנסה נמוכה. למעשה, 250 מיליון ילדים ברחבי העולם סובלים מחיסרון זה. אשר יכול אפילו לגרום למוות כאשר לא מטפלים בבעיה הזאת.

ישנם מקורות רבים מהחי (כבד, ביצים ודגים שמנים) ומקורות צמחים (פירות וירקות צבעוניים כמו גם ירקות) של ויטמין A.

כשאנחנו לא אוכלים מספיק מהמאכלים האלה, זה מוביל למחלות שונות. מבוגרים עם מחלות גסטרואינטסטינליות כמו צליאק, או שחמת הכבד עשויים להיות פגיעים יותר . הנה כמה בעיות שקשורות למחסור בוויטמין A:

מחלות עיניים

יובש מוגזם בקרנית ובלחמית העין, כתוצאה מחסר בויטמין .A אלה משתנים בהתאם לגיל ומידת החסר של הוויטמין. אנשים שפגיעים למצב זה כוללים ילדים בגיל הרך, בני נוער, ואימהות הרות.

ילדים צעירים נמצאים בסיכון מיוחד משום שהם זקוקים לצריכה גבוהה יותר של ויטמין A בשנים ההולכות וגדלות.

למעשה, יובש זה הוא הגורם המוביל לעיוורון בקרב ילדים בעולם, אך במיוחד בחלק מהמדינות המתפתחות, אם התזונה לא מכילה מספיק ויטמין איי. ברוב המקרים, עיוורון מסוג זה ניתן למנוע.

חלק ממחלות העין שעשויות להיות מופעלות על ידי החוסר הזה:

עיוורון לילה

ויטמין A עובד עם חלבונים הנקראים opsins כדי לייצר פיגמנט אור רגיש בשם rhodopsin בגופנו. כאשר יש מחסור של ויטמין A, יש ירידה בייצור rodopsin, המוביל לליקוי ראייה בתנאי תאורה חשוכים.

ילדים בגילאי 2-6 שנים לנשים הרות ומניקות צפויים להיות מושפעים מעיוורון לילה.

כיב קרנית

אחד מהתסמינים של כיב קרנית זה מרבץ לבנבן על בטנה הדקה של העפעף התחתון. זה בדרך כלל קורה אצל ילדים בגילאי 3-6 שנים.

הלחמית, קרום דק המכסה את חזית העין ואת המשטח הפנימי של העפעפיים שלנו, שומרת על אזורים אלה לחים וחסרי חיכוכים, כדי שנוכל למצמץ בעינינו ללא גירוי.

ללא ויטמין A, הלחמית הופכת ליבשה. זה מוביל להצטברות של חלבון קרטין בעין, המתבטאת בנגעים משולשים יבשים בעלי מראה מוקצף הנקרא כתמים של ביטוט.

יובש יתר בקרנית

אם הסימפטומים של נקודות של ביטוט לא מטופלים על ידי טיפול של ויטמין A, זה יכול להשפיע על הקרנית, החלק הקדמי של העין המאפשר האור להיכנס ואשר אחראי חלקית על היכולת של העיניים שלנו להתמקד.

יובש זה גורם לתקלה בבלוטות הדמעה של העין, הם לא מייצרים עוד דמעות כדי לשמור על משטח העין לח. הקרנית הופכת ליבשה ומעורפלת וגם מקבלת מראה יבש. מה שגורם לה להיות נוטה לזיהומים בשלב זה.

לא תמיד הסימפטומים יהיו נקודות ביטוט. ואם לא מטפלים בזה, זה עלול להוביל לעיוורון ולעתים קרובות למוות בקרב ילדים צעירים.

מחקרים קליניים מראים כי חולים, בדרך כלל ילדים, שמקבלים טיפול בתוספי ויטמין A אפילו בשלב זה, יכולים לשחזר לעצמם את הראיה באופן מלא.

כיבי קרנית

אם מחסור חריף בוויטמין A אינו מטופל במהירות, יכולים להתפתח כיבים בקרנית. המראה של זה הוא כאילו חלק מהקרנית נמסה. כיב יכול גם לפתח זיהום משני, המוביל לדלקת חריפה מאוד. ילדים בין 1 ל 4 שנים הינם רגישים ביותר למצב זה .

קראתומלציה

קראתומלציה היא השלב האחרון של הידרדרות אם השחיקה בקרנית לא מטופלת בזמן.

בתוך כמה ימים שהאובך יושב בעין, הקרנית מתרככת, נהפכת לנוזלית, ונשברת חלקית או לגמרי. קראתומלציה מופיעה בעיר אצל ילדים בגילאי 1-4. ועשויה גם להופיע אצל ילדים בריאים לכאורה, אשר מפתחים חצבת או התקפי שלשולים .

זה קורה כי כבר ככה יש לחולה רמה נמוכה של ויטמין A ואז באה המחלה הנוכחית ומדלדלת פתאום את הכמות הנמוכה של הויטמין A.

2. מחליש את החסינות

מחקרים בבעלי חיים מראים כי מחסור בוויטמין A משפיע על החסינות ומגביר את הסיכון למחלות זיהומיות, לעתים קרובות עם תוצאות קטלניות. בבני אדם, רוב המחקרים נעשו בילדים ולא במבוגרים.

למעשה, את חומרת המחסור בוויטמין זה ניתן להעריך מן העובדה כי ניתוחים שלאחר המוות בילדים הראו כי מחסור בוויטמין A יכול להוביל לניוון של בלוטת התימוס, הטחול, ובלוטות הלימפה.

מחסור בוויטמין A יכול גם לשנות משטחים ריריים כגון זה שבעין, בדרכי הנשימה, בדרכי השתן, ודרכי העיכול. זה ידוע שילדים עם מחסור בוויטמין A הגיבו חלש יותר לחיסון נגד טטנוס ודלקת קרום המוח, בין היתר.

מבוגרים בריאים מוגנים בדרך כלל ממחסור זה בגלל היכולת של הכבד הבוגר לאחסן ויטמין A במשך זמן מה.

חצבת

מלבד מחלות הקשורות בעין, ילדים עם מחסור בוויטמין A נמצאים בסיכון גבוה ללקות בזיהומים נפוצים בילדים כגון חצבת ושלשולים. למעשה, לפעמים זיהומים יכולים להיות חמורים מספיק כדי להיות קטלניים .

חצבת יותר נפוצה בקרב ילדים מתת תזונה

במדינות שבהן מחסור בוויטמין A נפוץ, מחקר קבע כי ילדים מתחת לגיל שנתיים נמצאים בסיכון גבוה לפתח זיהומים חמורים של חצבת. יתר על כן, וירוס חצבת יכול לפלוש לעין, ובמקרים חמורים, לגרום ללחמית העין להתקשות ולהתייבש.

מחקרים טוענים כי גם ילדים שחוסנו נגד חצבת יכולים לפתח צורה קלה של דלקת קרטוקוקוניטיטיס אם יש להם מחסור בוויוטמין A ומצב זה עלול להימשך חודשים רבים.

ארגון הבריאות העולמי (WHO) ממליץ לילדים עם חצבת שחיים באזורים שנפוץ בהם המחסור בוויטמין A , לקבל מינון יום יומי של ויטמין A במשך יומיים.

נראה כי הטיפול בשני המינונים קשור לתמותה מופחתת . באופן מוזר, הטיפול בוויטמין A פועל רק עבור ילדים עם מחסור בוויטמין זה ואינו יעיל בטיפול בחצבת אם אין לילד מחסור.

ילדים צריכים לקבל ויטמין A תחת השגחה רפואית, כדי למנוע הצטברות מופרזת של ויטמין זה בגוף.

חצבת נדירה בקרב האוכלוסייה המחוסנת

חצבת היא נדירה במדינות מפותחות שבהן החיסון במהלך הילדות נפוץ. עם זאת, התפרצות של זיהום שהובא למדינה, אפשרי באזורים שבהם מעט מדי אנשים חוסנו. במקומות אלה, קבוצות פגיעות כוללות תינוקות שצעירים מדי לחיסונים, אימהות הרות ומבוגרים הסובלים מתת-תזונה או בעלי מערכת חיסונית חלשה.

שלשולים

מחקר בקרב ילדים בעלי חוסר בוויטמין A במדינות מתפתחות מעלה חידה. האם חוסר בויטמין A – והחסינות הנמוכה כתוצאה מכך – גורמת לילדים להיחשף לזיהומים ולשלשולים ממושכים?

או האם זיהומים ושלשולים תכופים מובילים לקליטה לקויה של ויטמין A מן המזון? סביר להניח, שזהו מעגל קסמים, שבו אחד מאכיל את השני.

טיפול במקרים של שלשולים עם ויטמין A כבר נמצאו יעילים. במחקר אחד מהודו על ילדים בגילאים שבין 2 ל -9 שנים שסבלו משלשולים קשים, ראו החוקרים כי תוספי ויטמין A הפחיתו באופן דרמטי את השלשול תוך 48 שעות.

מחקרים רבים אחרים ביססו מאוד את הקשר בין יובש מוגזם בקרנית ובלחמית העין, כתוצאה מחסר בויטמין A לבין מחלות גסטרואינטסטינליות.

3. אנמיה

במהלך ההריון, הדרישה של אישה לויטמין A, בשבילה ובשביל התינוק הגדל, עולה במידה ניכרת. אמהות בריאות שצרכו תזונה עשירה בחומרים מזינים, בדרך כלל, מחזיקות בכמות מספקת של ויטמין A בכבד .

עם זאת, מחקרים מראים כי נשים עם צריכת תזונה לא מספקת של ויטמין A במהלך ההריון – תכונה שכיחה בקרב קהילות עניות במדינות מתפתחות – סובלות מאנמיה או מספר נמוך של תאי דם אדומים בריאים ועיוורון לילה.

הרגישות שלהם למחסור בוויטמין זה גבוהה יותר בשליש השלישי של ההריון כאשר העובר גודל יותר כמו גם נפח הדם של האם.

אנמיה יכולה להיות בעלת השלכות חמורות אם היא לא מטופלת:

  • הסיכון לקרע ממברנה ברחם
  • לידה מוקדמת
  • לידת תינוק מת
  • מותה של האם

כתוצאה מאנמיה ומחסר בוויטמין A במהלך ההיריון, תינוק מושפע בצורה חמורה גם במספר דרכים:

  • הסיכון למוות בשנה הראשונה לחייו של התינוק גדל
  • משקל לידה נמוך / גודל קטן של העובר
  • רמות נמוכות של המוגלובין

תוספי ויטמין A שנלקחים במהלך ההריון תחת פיקוח רפואי יכולים לעזור להפחית את התדירות של אנמיה .

מחקרים אחרים טוענים כי תוספי ויטמין A שנתנו מאוחר כמו בשליש השני והשלישי לא מקיימים את ההבטחה של שיפור בריאות האם או של התינוק שלה . תזונה מאוזנת עם מספיק חומרים מזינים היא הדרך הטובה ביותר להימנע מאנמיה במהלך ההריון.

4. בריאות שיער ירודה

ראש עם שיער בריא מצביע על בריאות כללית טובה.

יחד עם ויטמינים אחרים, מינרלים, חלבונים ושומנים, ויטמין A מסדיר מספר גורמים בשיער ובבריאות הקרקפת. באופן ספציפי, ויטמין A (שמקור טוב שלו הוא ירקות ירוקים כהים) הוא הכרחי לייצור חלב, שמן טבעי המופרש מן בלוטות זקיקי השיער כדי להזין את הקרקפת בלחות.

כמו כן, בטא קרוטן, תרכובת הנמצאת בפירות וירקות צבעוניים כגון גזר, פלפלים מתוקים, דלעת, פפאיה ומנגו, מומרת לויטמין A על ידי הגוף כדי לשמור על השיער והקרקפת.

5. הפרעות עור

ויטמין A מומר בעור לתרכובת בשם חומצה רטינואית, המסדי רה את תפקוד תאי העור כדי לשמור עליהם חלקלקים, רכים ובריאים. כאשר יש מחסור של ויטמין A, שינויים מסוימים עשויים לקרות:

העור נראה עבה, קשה, ושטוח

אם המחסור מחמיר, העור מפתח נפיחות בסגנון 'עור ברווז', צבעו הטבעי של העור נעשה אפרורי וצהוב כמו האפיתל, הציפוי הפנימי הקרומי של העור, מאבד את שקיפותו וכלי הדם שנותנים לעור את הטון הרגיל שלו אינם ניתנים לראיה.

אֶפִּיתֶל, [רקמת תאים צפופה המרפדת משטחים חיצוניים ופנימיים בגוף] או הרפידות הפנימיות של זיעה ובלוטות שמן מתייבשות ומתנוונות.

גם הציפורניים נעשות, יבשות ושבריריות עם רכסים שמופיעים לאורכם.

הטיפול במצבים אלו כרוך במינונים גדולים של ויטמין A, וההתקדמות איטית. התקרנות, [הפיכת תאי גוף לקרניים בשל שקיעת קרטין בתוכם] יכולה גם להשפיע על המשטחים הפנימיים של מערכת הנשימה, דרכי העיכול, ודרכי השתן.

בשורה התחתונה? צרכו את ויטמין A ממגוון רחב של מקורות מזון. אם, מכל סיבה שהיא, אתה חושד שחסר ויטמין A אצל ילדך, עליך להתייעץ עם רופא כדי לבדוק את הנושא.

אין תרופה עצמית כיון 80-90% מהוויטמין A שבגוף מאוחסן בכבד, ומנות מוגזמות של תוספים יכולות לגרום להרעלות וסיבוכים אחרים.

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.
שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו