7 דרכים מזויפות שאנשים גורמים לכם לתת בהם אמון

הכתבות החזקות ביותר לפני כולם בקבוצות של בריא לדעת

האם פעם רימו, הונו, או מעלו באמונכם? האם התיידדתם עם מישהו שהתברר לאחר מכן שהוא מתמרן אתכם על פי רצונותיו? לאנשים רמאים יש את הדרכים משלהם לזכות באמונכם, ורק כדי להשתמש בזה נגדכם.

מחקר שהגיע מ"הלישכה לביצוע עסקים יותר טובים" מציג שכמעט 30 אחוז מהאנשים בין הגילאים 25 ל-34, נפלו קורבן לרמאים. לעומת זאת, רק חמישה אחוז מהאנשים מעל לגיל 75, רומו.

הסופרת Maria Konnikova שכתבה את הספר "משחק האמון, למה אנחנו נופלים בפח הזה… כל פעם", אמרה שעל פי החתך, כל אחד נמצא במצב של היפגעות מאנשים מזוייפים, ובמיוחד אם אתם עוברים חוויות משנות חיים.

אפילו שינויים חיוביים עלולים להעמיד באתכם מצב פגיע, מאחר ואתם מוכנים להאמין שיש שמישהו או משהו, טובים.

להלן כמה מהדרכים בהן אנשים מזוייפים מנסים להערים עליכם, כדי שתתנו בהם אמון.

ההתמודדות עם מניפולציות, היא פשוט עניין של היכולת לקרוא בין השורות ולהבין את הבסיס." אנונימי

  • הם מאזינים טובים מאד

אנשים מזוייפים מקשיבים ומאזינים היטב כמו אופי השחקן האמן שהם. בשיחותיהם עם מטרות פוטנציאליות, הם בדרך כלל שקטים יותר ומקשיבים יותר למה שיש לכם לומר.

רוב האנשים נופלים קורבן לרמאים, בגלל נכונותם לחלוק את המידע עם מישהו שיש לו אוזן קשבת. הקורבנות בדרך כלל לא שואלים שאלות כשהם חושבים שהאדם השני באמת מתעניין במחשבותיהם ובתחושותיהם.

  • ברגע שהאנשים המזויפים מבינים בפני מי הם עומדים, הם ינצלו זאת לתועלתם. בתור התחלה, יתכן ויאמרו שהם גם הגיעו מעיר הולדתך, או שהם מעריצים את אותה להקה כמוכם.

 

  • אנשים מזוייפים משחקים על הרגשות שלכם ועל הנקודות הרגישות שלכם, כדי שתחשבו שיש להם הרבה מאד במשותף איתם. אך זה רק השחקן שבהם, שמשתמש במידע שאתם מספרים כדי לרמות אתכם.

כדי להיות מאזין טוב, זוהי מיומנות שעוזרת לאותם רמאים לבנות את הקשר עם קרבנותיהם. הם מקדישים תשומת לב, לא מפריעים והם חוזרים על מה שאתם אומרים במלים משלהם, כדי להוכיח שהם מאזינים. מיומנות האזנה אקטיבית כזאת, היא כל כך יעילה שה-FBI משתמש באותה טקטיקה, בעת ניהולי מו"מ על בני ערובה, וזאת על פי האימרה: 'נבחתם על העץ הלא נכון'.

  • הם חושפים בפניכם את הפגמים שלהם

אדם מזויף יזכה בנוסף באמונכם, בכך שיציג את אי השלמות והפגמים שלו. מחקר קלאסי שעשה כתב העת 'המדע הפסיכונומי', הראה שקל יותר לבטוח באנשים פגיעים כמוכם.

  • הם מבצעים טעות מביכה, כגון לשפוך קפה על עצמם במקום ציבורי, מה שגורם לאדם להיראות חם יותר ונגיש, ולכן הקורבנות נמשכים בקלות לאותו אדם רמאי.

 

  • במקרים מסויימים, אנשים מזויפים יעוררו את סקרנותכם וידהימו אתכם בכך שהם חולקים איתכם את סודותיהם, פחדיהם וחרדותיהם. זאת הסיבה לכך שאנשים מזוייפים זוכים באמונכם כל פעם במנות קטנות.

 

  • הם פועלים בצורה השוללת את הדעה הרווחת לכך שאמון צריך להיבנות באיטיות ובהדרגה, כשלכאורה, קיים קיצור דרך כדי לרחוש אמון, ובמיוחד אם הוא יודע לשחק היטב את משחק הרמאות.

אולם, אנשים מזויפים נזהרים גם שלא להיראות יותר מדי פגיעים, כדי שזה לא יפגום באמינות שלהם. הם עדיין מבינים את הצורך להרשים אתכם ולא לגרום לכך שפעמוני האזהרה יצלצלו.

  • הם יתנו לכם לנצח

 

אדם מזוייף יתן לכם להרגיש בהתחלה שזכיתם במשהו. אם הם ירצו שתהיו לצידם, אזי הם צריכים לתת לכם טעימה למה זה יהיה דבר מתגמל וחיובי להסתובב, או לעשות עסקים איתם, ולכן הם ינפנפו מולכם במשהו שאתם רוצים, כדי לתמרן את רגשותיכם, תוך תקווה שתנגסו בפיתיון ולכן תעשו את הבחירות שלכם בצורה אימפולסיבית שתהיה לטובתם.

אדם מזוייף יתחיל גם בצעדים קטנים כשינסה לתמרן אתכם.

  • לפני שהם מסתערים פנימה עם בקשה לטובות גדולות, הם יתחילו בדברים קטנים.
  • מומחים כגון Konnikova תיארו זאת כתוכנית של "לחכות לשעת הכושר".
  • ברגע שאתם אומרים כן בפעם הראשונה לאותו אדם, סביר שתאמרו כן שוב ושוב.

לפי 'רשת הצפייה בהונאות AARP', אתם צריכים תמיד לשים לב לאיתותים שהגוף שלכם שולח לכם כשאתם עומדים בפני משהו מרגש או טוב מדי מכדי שיהיה טוב. למשל, במהלך מבצע מכירה של מגרש, אם אתם מרגישים את ליבכם מאיץ את דפיקותיו, ואתם כבר חושבים על מה אתם יכולים לעשות עם זה, נסו לשלוט ולאסוף את עצמכם.

לעולם אל תחליטו על משהו גדול תחת תנאים כאלה. אם האדם המזוייף מראה לכם משהו טוב, אבל בסופו של דבר מבקש מכם הלוואה, אל תסכימו מיד. חכו שיחלפו כמה ימים, עד שההתרגשות תתפוגג. יהיה נבון גם לבדוק זאת בפועל באותם ימים, ולאמת את מה שה"חבר" שלכם מנסה להציע.

  • הם יתלבשו יפה, מאחר והופעה יפה זה חלק מההונאה

אנשים מזוייפים יתלבשו היטב וייראו טוב כל הזמן, כדי להיראות מצליחים ולגיטימיים. הם עושים זאת כדי לנצל את החלק בכם שמקבל החלטות בשבריר שנייה, בהתבסס על רעיונות שטחיים. האנשים פגיעים לרמזים חיצוניים כגון לאופנה ולהופעה מטופחת.

אנשים מזוייפים מנצלים היבט זה, כדי להשתלט עליכם.

  • רמאים בצורה מקוונת למשל, משתמשים בתמונת פרופיל של מישהו שנראה ממש טוב, כדי ליצור אשלייה. (אם הם לא מציגים תמונות רגילות שצולמו בסטודיו מקצועי, זה צריך לנפנף נגד עיניכם דגל אדום גדול).

 

  • רוב קרבנות ההונאה או הרמאות, אומרים בדרך כלל שהם חשבו שהבחור שרימה אותם נראה חיובי, ישר ועם הופעה ייצוגית.
  • אמני ההונאה לא "נראים" כסוג אנשים שמוליכים שולל, מאחר והם עושים מאמצים להיראות טוב ויפים, כדי להיות בסביבה.

כדי לקבל תחושה של לגיטימיות, האנשים המזויפים מנסים לשחק כדי לשכנע את קורבנותיהם, שהם הדבר האמיתי או השווה. זה מחזק גם את הכיסוי שלהם וגורם להתפוגגות ההונאה. המומחים אומרים שזהו תהליך פסיכולוגי שנקרא: "קוגניציה בתחפושת".

כמו קוסמים, האנשים המזוייפים פועלים כדי להטעות אתכם ולעוות את תפיסותיכם. אם מנגנוני ההגנה שלכם לא מופעלים, אתם תקבלו בצורה עיוורת את מה שאתם רואים כדבר האמיתי. לאנשים יש את הנטייה לתת אמון ברמזים חזותיים כשאין להם מספיק מידע על האדם שהם עומדים מולו. בדרך כלל, רמזים חזותיים כאלה הם לא במקום.

  • יש להם הוכחה חברתית מבוססת שהם מי שהם אומרים

אדם מזויף ינסה גם לנקוב בשמו של חבר משותף, מישהו מפורסם, או אדם בעל סמכות, כדי לבסס את הלגיטימציה שלו. הם יעשו את הרושם שיש להם הרבה חברים משפיעים. הם גם נושאים איתם כרטיסי ביקור ואישורים מהימנים אחרים, אם כי כנראה גם מזויפים, כדי להוכיח שהם מי שהם אומרים שהם.

מומחים בתחום קוראים לטקטיקה כזאת, ההוכחה החברתית. כולנו נתקלים בזה, ומתמודדים עם אנשים כל יום. הוכחה חברתית יכולה להיות בעלת עוצמה, מאחר והיא מראה על הצורך של האדם להראות שהוא מתאים ושייך. העלאת שמות של אנשים מפורסמים למשל, עובדת, מאחר וזה יכול להרשים בקלות, אם אינכם מכירים אותם, או שהם חברים של מישהו שהוא סוג של אדם חשוב.

תופעה פסיכולוגית כזאת, מבשילה במיוחד במדיה החברתית, היכן שמחקר חשף שמרכיב הזיוף יכול לפעמים להיות הכרחי. אנשים מודדים את אמינותו של האדם בהתבסס על מספר החברים, או העוקבים שיש לו, או מספר הלייקים והצפיות שהוא מקבל מהפוסטים שלו. הלחץ על ההוכחה החברתית בפועל, מוליד עוקבים מזוייפים, לייקים מזויפים וחשבונות מזויפים.

כעת, יש גם השפעות חיוביות בשימוש בהוכחה חברתית, אם יש לכם מותג עסקי ואתם צריכים לשווק את מוצרכם. עם זאת, זה אינו דבר טוב, אם אתם משתמשים בהוכחה חברתית כדי לרמות אנשים ולשחק ברגשות שלהם.

  • הם מתקדמים מהר

פגשתם זה עתה את האדם הזה, אבל נראה שההיכרות שלכם מתקדמת במהירות. לאחר כמה דואל"ים וכמה הודעת אישיות או שיחות טלפון, הוא פתאום נמצא במעגל החברתי שלכם. איך דבר כזה קורה?

  • טוב, אנשים מזויפים בדרך כלל עוקפים את הנורמות החברתיות ומתחילים להתקדם ברגע שזיהו את המטרה.
  • אולם, ככל שהם מושכים את הזמן ומתעכבים על היעד, כך התרמית שלהם תאותגר יותר, מאחר והם לוקחים סיכון שיתגלו וסודם ייחשף.
  • יתכן והם יגדירו לעצמם מועד אחרון למה שהם מחפשים, או צריכים מכם.
  • אם הכל נראה דחוף אצלם, או שהם עושים את הרושם שאתם צריכים לעשות משהו עכשיו, או שתפסידו, קחו צעד אחורנית.
  • תראו אם הם יכולים להאט את הקצב ולהוריד הילוך בעצמם. אם לא, ככל הנראה הם מנסים לרמות אתכם.

תהיתם פעם למה יש הנחות בחנויות ומכירות רק בתקופה מסויימת? זהו אותו עיקרון עם אותם אנשים מזויפים שיוצאים מעורם כדי לנצל אתכם. הם דוחפים אתכם לפעול מתוך דחף. אם לא תהיו זהירים, תמצאו עצמכם כקרבן.

  • הם יודעים איך לדבר

האנשים המזויפים אוהבים להבטיח ש"תעשו הרבה כסף" אם אתם עושים איתם עסקים. אם הם מנסים לחזר אחריכן בצורה רומנטית, הם ישתמשו במלים מניפולטיביות מבחינה רגשית, שלא תוכלו לפקפק בהן, מאחר וזה ייראה כאילו ואתן ה"איש הרע".

למשל, אם נפגשים עם מישהו שזה עתה פגשתם, ושפתאום צריך כסף בגלל שירות חירום רפואי עבור האחיינית שלו במדינה אחרת, תיראו חסרי לב אם תבקשו לראות את החשבון על השרות הרפואי כהוכחה. לא תהיה לכם ברירה, אלא להיות צדיקים ולתת את הכסף ולהבין גם למה הוא צריך להיות רחוק במשך כמה ימים.

האנשים האלה יודעים את אמנות השכנוע טוב מדי. עם זאת, תהיו מוקסמים מדי ומכושפים, מכדי לשים לב שמילותיהם חלולות ומניפולטיביות.

מחשבות אחרונות על הדרכים הערמומיות של האנשים המתמרנים אתכם, כדי שתבטחו בהם

האנשים מזויפים, ובמיוחד בעידן הזה של האינטרנט, למרבה הצער, נעשים מתוחכמים יותר ויותר בכל יום. מה שהכי גרוע הוא שיתכן ופעולותיהם לא מדווחים או שלא זוכים להכרה, מאחר והקרבנות מרגישים יותר מדי במבוכה, מכדי להתקדם ולומר שרימו אותם.

עם זאת, למרות שיש אנשים מזויפים שמנצלים אחרים, אל תתנו לנוכחותם לגרום לכם להיות ציניים. קיימים עדיין הרבה אנשים טובים ודברים חיוביים, כדי לחוות בעולם הזה.

שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

1 תגובה
Inline Feedbacks
View all comments
א.ה.
לפני 9 חודשים

יותר מדי כוללני..
הרבה אנשים טובים נופלים בחלק מהקטגוריות האלה והם אינם רמאים, אלא רק אנשים שמעוניינים לעשות טוב ולא לרמות..
חבל.. ומיותר..

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.