10 עצות לשמירה על בריאות הכליות, וההגנה עליהן באופן טבעי

שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
לפני שאתה ממשיכים לקרוא, שמרו את מקומכם איתנו בקבוצות הוואטסאפ
קבוצות הוואטסאפ

הכליות עובדות קשה ומגיע להן טיפול מסור. להלן מה אתם יכולים לעשות כדי לטפל בהן. לשתות מים במידה מספקת, לא לצרוך מזונות מעובדים, להפסיק לעשן ולהגביל את צריכת הנתרן, לפחות מ-2,300 מ"ג ביום. יש להימנע מתזונה עתירת חלבונים ולא לצרוך משקאות אלכוהוליים בצורה מופרזת. יש לשמור על משקל תקין ולפקח על רמות הסוכר בדם ועל רמות הכולסטרול, שזה גם חשוב. מוצרי מזון כגון: פולי סויה, ירקות עם עלים ירוקים ואוכמניות, מועילים לכליות.

יש להקפיד ולשמור על כליות בריאות, על פי הכללים שלהלן:

  • לשתות מים.
  • להפחית בצריכת הנתרן.
  • לא לצרוך מזונות מעובדים.
  • לא לעשן.
  • לצרוך פולי סויה, אוכמניות וירקות בעלי עלים ירוקים.

הכליות הן איבר חשוב בגוף, ומדי יום, הן מסננות ומסלקות פסולת של מוצרים בסביבות בין 120-150 ליטרים מהדם. אך זה עדיין לא הכל. הן עוזרות גם לייצר כדוריות דם אדומות, שולטות על לחץ הדם, שומרות על בריאות העצמות ומווסתות את רמת האלקטרוליטים בגוף, כולל על התפקודים הקריטיים בגוף. בעקבות זאת, אתם צריכים להקפיד על בריאות האיברים הללו.

להלן כמה רעיונות שיכולים לעזור.

להגן על הגוף מפני התייבשות.

המים מדללים את ריכוזי חומרי הפסולת בשתן ועוזרים לכליות לפעול בצורה נאותה. לפיכך, אתם צריכים להבטיח שאתם שותים מספיק. בממוצע, נשים בוגרות צריכות לשתות בסביבות 2.1 ליטר מים ביום, בעוד שגברים בוגרים צריכים לשתות כ- 2.6 ליטרים ביום. אולם, לפעמים אתם עשויים להצטרך ולשתות יותר כשגורמים כגון מזג אויר חם, או פעילות גופנית נמרצת גורמים לאיבוד יתר של הנוזלים דרך הזעה. צבע השתן יכול לפעול כמדד להתייבשות – אם השתן כהה יותר מצבע קש, יתכן ואתם לא שותים מספיק מים.

פיקוח על לחץ הדם, הכולסטרול והסוכר בדם

לחץ דם גבוה, כולסטרול, או רמות סוכר גבוהות בדם, עלולים להזיק לכליות. לחץ דם גבוה מזיק במיוחד, ומאחר ולעליה בלחץ הדם אין תסמינים ברורים, מומלץ לבדוק את רמות לחץ הדם על בסיס שגרתי. אין צורך לדאוג, זוהי בדיקה קלה ולא כואבת, והיא זמינה בבתי המרקחת, וניתן אף לבצעה בבית. אם אתם סובלים מבעיות של לחץ דם גבוה, כולסטרול, או מרמות סוכר גבוהות בדם, בגלל אורח החיים שאתם מנהלים, מדדים כגון תזונה בריאה ופעילות גופנית על בסיס קבוע, יכולים לעזור. כמו כן, יש לוודא ולעקוב אחר הוראות הרופא.

הפחתה בצריכת הנתרן

מוצרי המזון שאנו צורכים עתירי מלח או נתרן. הערכות מסויימות טוענות שהצריכה שלנו חורגת מהכמויות המומלצות בכ-50%. אם זה אכן כך, זאת הסיבה לכך שיש להפחית בצריכתם. עודף נתרן עלול להעלות את לחץ הדם, מה שמעכב את זרימת הדם לכליות ובכך לגרום להם לנזק. למעשה, לחץ דם גבוה הוא הגורם השני לנזק בכליות.

יש לנסות ולהפחית בצריכת הנתרן שתהיה מתחת ל-2,300 מ"ג ביום, או ככפית אחת של מלח ביום. אולם, יש לזכור שגם ההפחתה בצריכת המלח, עדיין עשויה שלא להספיק, ועם זאת, ליצור משקע משמעותי בעקבות צריכת נתרן, מאחר וצריכת נתרן עד לגובה של 75%, מגיעה ממזונות מעובדים, כגון: מרקים, רוטב עגבניות, תערובות מוכנות, קופסאות שימורים ותבלינים. לכן, מומלץ לוודא ולבדוק את תכולת הנתרן המופיעה על התווית כשרוכשים מוצרי מזון. המלים "נתרן" ו: "סודה" והסמל "Na", עלולים להצביע גם על הימצאותו של נתרן.

אין להגזים בצריכת חלבונים

תזונה עתירת חלבונים מזיקה בימינו. אך האם ידעתם שעודף חלבונים עלול להזיק לכליות? האמוניה, שהיא תוצר לוואי בחילוף חומרים של חלבונים, עלולה להיות דבר מסוכן כשמדובר בכמויות גבוהות, וכשהיא מומרת ומופרשת בשתן באמצעות הכליות. אם נוטלים עודף חלבונים, הכליות צריכות לעבוד קשה יותר.

בממוצע, 75. ג' של חלבון לק"ג במשקל הגוף, אצל אשה בוגרת, ו-84. ג' לק"ג במשקל הגוף אצל גבר בוגר, יכולים לענות על צרכי החלבון בגוף. נסו להתאים את עצמכם למכסה הזאת, באמצעות צריכתם של מנות קטנות של חלבונים בכל ארוחה. בשר רזה, דגים, ביצים, קטניות, זרעים ואגוזים, מהווים מקורות טובים לחלבון.

אי צריכתם של מזונות מעובדים

קרקרים, מעדני בשר, תפוצ'יפס וממרחי גבינה – אמנם טעימים, אך הם עלולים להיות עתירי נתרן וזרחן, ושני המרכיבים הללו מזיקים לכליות. משקאות קולה הם מוצר מזון נפוץ שעלול להיות עתיר בזרחן. יש להימנע מצריכתם, וזאת לטובת מוצרי מזון בריאים, והכליות ישיבו לכם תודה על כך.

הגבלת צריכת אלכוהול

צריכה מוגזמת של אלכוהול עלולה להזיק לכליות, כלאחר הכל, זהו רעלן שצריך לסננו מהדם. האלכוהול גם מייבש את הגוף, ומשפיע על תפקודם הנורמלי של הכליות. שתיית אלכוהול מופרזת, עלולה גם להגביר את הסיכון ללחץ דם גבוה ולמחלת כבד, ששניהם משפיעים באופן שלילי על כליותיכם.

אפשר לצרוך אלכוהול בצורה מתונה כדי לשמור על הכליות. יש להגביל את צריכת האלכוהול .

לא לעשן

אין ספק שכבר ידוע לכם שהעישון עלול להזיק ללב ולריאות ולגרום לסרטן, וזה גם מזיק לכליות. העישון עלול להגביר את לחץ הדם ולהאט את זרימת הדם לכליות. אם אתם מנסים להפסיק לעשן, מומלץ לגשת לייעוץ שיכול לסייע. החליפו את צריכת הניקוטין בתרופות שיכולות לעזור לכם להתמודד עם הפסקת העישון, ויספקו לכם כמויות קטנות של ניקוטין ובמינונים מבוקרים, מה שהתגלה כדבר יעיל, ומה שעשוי אפילו להכפיל את סיכוייכם שלא לחלות בסרטן.

שמירה על משקל בריא

להיות בעלי משקל כבד, כלומר, על פי מדד מסת הגוף (BMI) של 25 או יותר, מזיקים לכליות. זהו גורם סיכון ללחץ דם גבוה, שעלול לאחר מכן לגרום למחלת כליות. תוכנית לירידה בריאה במשקל, המשלבת בתוכה תזונה מאוזנת ופעילות גופנית, יכולה לעזור לכם ולהגיע ליעדי המשקל שלכם.

מומלץ לצרוך דגנים מלאים, פירות וירקות, מוצרי חלב ללא שומן, או דלי שומן, ולבחור במוצרי מזון שאין בהם תוספות סוכר, שאינם שומנים רוויים או שומני טראנס. כמו כן, נסו מדי שבוע, לעשות פעילות גופנית כ-150 דקות, מה שנחשב לספורט בצורה מתונה, כגון רכיבה על אופניים, שחיה, או הליכה.

צריכה של פולי סויה, אוכמניות וירקות בעלי עלים ירוקים

כפי שנוכחתם לדעת קודם לכן, צריכת יתר של חלבונים עלולה להוות נטל על הכליות. אולם, לא כל החלבונים מזיקים באותה מידה. מחקרים על בעלי חיים גילו שצריכת חלבוני סויה במקום חלבון מהחי, יכולים להפחית את הסיכוי למחלת כליות. גם בזה, מומלץ לוודא שאינכם חורגים ממגבלת צריכת החלבון שלכם.

אוכמניות טעימות הן מוצר מזון נוסף שידידותי לכליות. האוכמניות עתירות בנוגדי חמצון שיכולים להגן על הכליות מפני נזק שנגרם בעקבות דלקת. גם ירקות בעלי עלים ירוקים עשירים בסידן, ויכולים למנוע את היווצרותן של אבנים בכליות. לפיכך, מומלץ להכלילם בארוחותיכם, ובכך לשמור על תפקוד הכליות בצורה מיטבית.

רִבָּס סיני (סוג של צמח בר) וצמח הגולדנרוד (צמח בעל פריחה זהובה), עוזרים בשיפור תפקוד הכליות

רִבָּס סיני וצמח הגולדנרוד יכולים לשפר את בריאות הכליות. מתמחים בעשבי מרפא, רואים בגולדנרוד צמח שיכול לרענן את הכליות ולשפר את תפקודן ולתת להן את הטון, בעוד שהרִבָּס הסיני, יכול להגן על הכליות מפני נזקים.

קחו בחשבון את האפשרויות העומדות בפניכם בסיועו של נטורופת מנוסה, אך עדכנו גם את הרופא שלכם, כדי לוודא שזה אינו מפריע לתרופות שיתכן ואתם נוטלים. הצמחים הללו יכולים גם להיות בעלי תופעות לוואי מזיקות אם כבר סובלים ממחלת כליות, ולכן נטילתם על דעת עצמכם, אסורה.

העלנו עדכון לאפליקציה מי שעוד לא עדכן מוזמן לעדכן←  כאן 

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.
שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

1 תגובה
Inline Feedbacks
View all comments
עליזה
לפני 28 ימים

כתבה מרתקת לי חידשה הרבה בעיקר בתזונה ובכלל לדעת יותר על הכליות ועל ההתמודדות כאשר יש בעיה.

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו