7 סימנים מסגירים על התמכרות לסוכר

שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
לפני שאתה ממשיכים לקרוא, שמרו את מקומכם איתנו בקבוצות הוואטסאפ
קבוצות הוואטסאפ

האם אתם חושבים שאתם מכורים לסוכר? סוכרים טבעיים הם דבר הכרחי. תוספות סוכרים הם רעל.

נכון, רעל. אכן כך, אנו אומרים, ואתם יודעים מה? במקרה זה נכון לחלוטין.

האם המילה רעל נראית קיצונית מדי? טוב, להלן נראה את ההגדרה למלה "רעל".

לפי המילון אוקספורד לאנגלית, המלה רעל מגדירה: "חומר הגורם למוות, או נזק, אם בולעים אותו, או שהוא נספג בגוף."

איזה נזק גורמת ההתמכרות לסוכר ?

להלן כמה דרכים, וכולן מגובות בראיות מדעיות:

  • צריכת סוכרים נוספת, מגבירה את הסיכון למחלות כרוניות, כולל:
  • מחלת לב וכלי דם (CVD)
  • סוכרת.
  • מחלת שומנים בכבד, ולא בעקבות צריכת אלכוהול (NAFLD)
  • השמנה
  • תוספת סוכרים גורמת לסיבוכים בהתפתחותם של סוגי סרטן מסויימים.
  • סוכרים עלולים לגרום לערפול במוח, והם תורמים לנסיגה קוגניטיבית.
  • צריכת סוכרים גבוהה, קשורה לסיכון הגובר מבחינת ההפרעות במצב הרוח, כולל דיכאון.

כן, לנו זה נשמע כמו רעל.

דבר נוסף: סוכר זה גורם ממכר. לא, באמת, לסוכר יש תכונות ממכרות. אנו משתמשים במלה "ממכר", או ליתר דיוק, התמכרות – וזאת בצורה הקלינית, ולחלוטין הלא מוגזמת.

אלו הן חדשות רעות, ובמיוחד כשצורכים בממוצע כ-20 כפיות של תוספות סוכרים ליום. הצריכה המקסימאלית המומלצת? 9 כפיות לגבר, ו-6 כפיות לאשה.

במאמר זה, אנו עומדים לדון על איך הסוכרים ממכרים, ועל הסימנים המסגירים כשמכורים לסוכר, ואיך ניתן "להחלים" מזה.
ראשית, נעשה את ההבחנה החשובה בין סוכרים טבעיים לעומת תוספות סוכר.

תוספות סוכר לעומת סוכרים טבעיים

במאמר זה, יש חריגה אחת: הסוכרים הטבעיים. כפי שהשם רומז, הם סוכרים טבעיים שנמצאים בטבע, ובצורה יותר ספציפית, הם נמצאים במזונות טריים כגון פירות, ירקות, ודגנים. זאת לעומת תוספת הסוכרים (המזוקקים), כשהסוכרים הטבעיים מתעכלים באיטיות. בתמורה, הם מספקים באופן תדיר אנרגיה לתאי הגוף שלנו. כמו כן, סוכרים טבעיים אינם מעורבים בהגברת הסיכון לפיתוח מחלות. על פי פרסום מטעם בכתב העת לבריאות של בית המספר לרפואה הארוורד, הסוכרים הטבעיים טובים לצריכה, ואפילו בריאים:

"צריכה גבוהה של פירות, ירקות ודגנים מלאים, הראו על ירידה בסיכון למחלות כרוניות, כגון: סוכרת, מחלות לב וסוגי סרטן מסויימים."

שוב, סוכרים שמקורם בפירות, ירקות, דגנים. כמובן שאם אתם מנסים באמת להפסיק לצרוך פחמימות כדי לרדת במשקל, בוודאי תרצו גם להגביל את אכילתם של פירות המכילים כמויות גדולות של סוכר טבעי.

המוח מכור לסוכר:

"הסוכר לא רק טעים, אלא הוא גם ממכר יחסית. רק לצרוך, או אפילו לחשוב על סוכר, עלול לעורר את שחרור הדופאמין, שזה מעביר עצבי השולט על ההנאה ועל התנהגות תחת מוטיבציה גבוהה, לתוך המערכת." – מתמכר (מקור אנונימי).

מוח האדם לא מקבל מזונות שנוצרו במפעל ייצור מסויים. והכי פחות, הסוכרים המזוקקים. אכילת סוכר גורמת לרמות הדופאמין במוח לעלות בצורה דרסטית. אפילו מעצם המחשבה על הסוכר, זה עלול לעורר את שחרור הדופאמין למערכת הגוף, ולייצר תחושות של אופוריה.

החידוש באותה תגובה נוירו-כימיקלית, שזה נשאר לטווח קצר. עם זאת, מאחר והגוף מתרגל לרמות סוכר גבוהות, ובסופו של דבר, יותר להתמכרות. בטווח הקצר, השינויים הללו הם זמניים ונראים כלא מזיקים, אך אנו לא יכולים לומר את אותו הדבר לגבי הטווח הרחוק.

בטווח הארוך, החיווט העצבי המתרחש במוח לאחר צריכת סוכרים ממושכת, נקשר להפרעות במצב הרוח.
במחקר שפורסם בכתב העת הבריטי לפסיכיאטריה, החוקרים גילו שבקרב 3,486 משתתפים, שני דפוסי דיאטה צצו: "מזון מלא", המתאפיין בצריכה גבוהה של דגים טריים, פירות וירקות ו: "מזון מעובד", הכולל עומס כבד של מזון מטוגן, מוצרי חלב עתירי שומן, בשרים מעובדים וקטניות מזוקקות.

מדענים השתמשו בכלי קליני כדי למדוד את הדיכאון באמצעות כלי שנקרא קנה מידה CES-D. ואמנם התוצאות הוכיחו שאותם אנשים שצרכו כמויות גדולות של מזונות מעובדים, סבלו מדיכאון גובר.

"אצל משתתפים בגיל המעבר, דפוס תזונה המבוסס על מזונות מעובדים, מהווה גורם סיכון לדיכאון … CES-DO בעוד שדפוס צריכה של מוצרי מזון מלאים, נחשב כמגן."

7 סימנים מסגירים על התמכרות לסוכר:

"תמיד התבדחתי על כך שאני מכור לסוכר, ולא באמת לקחתי את זה ברצינות. אולם כפי שעלה מתוך ניסיונות כל כך רבים שלי להתמודד עם דיכאון… וההסתתרות מאחורי דלתיים סגורות כדי לצרוך סוכרים ללא הרף, ואי ההתמודדות מול העובדה שזוהי התמכרות אמיתית. למרות ששכנעתי את עצמי שזה אינו רע." – משתמש שעבר דרך SAMHSA (מקור אנונימי).

על פי SAMHSA (המינהל לשירותי בריאות הנפש להתמכרות לחומרים), כ-80% מכל אריזות המזון המוכן הנמכרים בחנויות, מכילות תוספות סוכר.

ככל שהמזונות הללו רעים, לדברי SAMHSA, הריכוז הגבוה ביותר של הסוכרים נמצא ברוב המשקאות הפופולאריים ביותר כיום. למשל, מותגים מסויימים של משקאות תפוזים, מכילים מעל 35 גרם של סוכר, וזאת רק בכמות של 8 אונקיות. לרוע המזל, הילדים אוהבים את המשקאות הללו.

 להלן 7 סימנים המסגירים את ההתמכרות לסוכר:

תשוקה

די ברור, נכון ? התשוקה מתחילה מיד לאחר שמפסיקים את צריכת הסוכר. בנוגע לסוכר (ומזונות טעימים רבים אחרים), התשוקה הזאת על פני השטח, באה בגלל התנודות ברמות ההורמונים במוח, כולל במעבירים העצביים. ההורמונים לפטין וסרוטונין, משפיעים על ההתגברות בתשוקה, כפי שעושה זאת כימיקל ההנאה, הדופאמין.

מלבד הסוכר, התשוקה למזונות מלוחים ושמנים, גם היא נפוצה.

עייפות

היעדר אנרגיה הוא סימפטום נפוץ בקרב אלו של שלא צורכים סוכר מזוקק, מה שיכול לשמש כמקור לאנרגיה עיקרי, אם מתמכרים אליו. התחושות הראשוניות של חוסר המרץ, מתחילות בערך לאחר 24 שעות מהפסקת צריכת הסוכר. מבחינה נפשית, אפשר לחוש אדישים וקהים, ועם קושי לתקשר ולחשוב בבהירות. בנקודה הזאת, קורה גם שמתחילים לפתח תחושות דיכאוניות, אם קיימת תלות מסויימת בסוכר.

חרדה

במחקר שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת פרינסטון, חולדות שנמנע מהן סוכר, הציגו התנהגויות גמילה שהשתקפו בנסיגה באופיואידים, כולל נקישות בשיניים ורעידות בידיים ובראש.

המחקר הוביל את החוקרים להסיק, שצריכת סוכר מוגזמת והפסקת הצריכה, דומים לגמילה מאופיואידים. מדדים כמותיים אחרים הצביעו על כך שחלק מהחולדות הראו תסמיני גמילה הדומים לאלו של מורפיום או ניקוטין, "מה שמרמז שהחולדות הפכו להיות תלויות סוכר."

כאבי ראש

כאבי ראש הם כנראה תופעת הלוואי הגרועה והנפוצה ביותר בצריכת הסוכר. אכילתן של פחמימות פשוטות (סוכר לבן, פסטה) עלולה אפילו לגרום למיגרנות.

כאבי ראש ומיגרנות מופיעים בגלל עלייה חדה ופתאומית ברמות הסוכר בדם – הידוע בשם היפרגליקציה – וההתרסקות הפתאומית בסוכר בדם, המגיעה לאחר השימוש. אנשים הסובלים ממיגרנות, הדילוג על ארוחות עלול גם לגרום לכאבי ראש ומיגרנות.

רגשי אשמה

נכון, כולנו חשים רגשי אשמה מדי פעם, בגלל משהו שאכלנו ושלא היינו אמורים. עם זאת, כשתמיד מוותרים וצורכים סוכר (או כל מזון אחר), זה עלול להיות האות לכך שסובלים מהפרעת אכילה. הפרעות אכילות יכולות להיות דבר מאד חמור, עד כדי כך שזה מפריע לחיי היומיום ומסכן את הבריאות.

אם זה מאפיין אתכם, יש לשקול ולפנות לסיוע מקצועי.

עצבנות

בכל עת שההורמונים במוח והמעבירים העצביים עוברים שינויים, עשוייה להופיע התנהגות שונה. ידוע כבר למשל, שאי אכילה על בסיס קבוע, גורמת לעייפות ולתחושה של להיות "על קוצים".

שמעתם פעם על המילה "רעבכעס" ? שזה שילוב של המילה "רעב" ו"כועס". המילון האנגלי אוקספורד, מגדיר את המילה כתחושה של "מזג רע או עצבנות, כתוצאה מהרעב."

סימפטומים נוספים להתמכרות לסוכר

  • גזים ונפיחות
  • נדודי שינה
  • כאבי שרירים
  • בחילות.

הסימפטומים הללו בדרך כלל מגיעים לשיאם 24 שעות לאחר צריכת הסוכר.

מחשבות אחרונות: לא להתמכרות לסוכר

ללא קשר למה טוענים האלופים לכוח רצון – הפסקה- או קיצוץ בצריכת הסוכר המזוקק היא מאמץ קשה. כפי שצויין דלעיל, המוח והגוף, מסתגלים מהר לתלות בסוכר אם צורכים אותו בקביעות, מה שמשנה את הפיזיולוגיה העדינה של הגוף.

הסוכר אינו שונה מכל חומר ממכר אחר. אין ספק שלחתוך בצריכתו, אינו דבר קל, אולם זה דבר אפשרי בהחלט. אחת מהטעויות הגדולות ביותר שהאנשים עושים, זה להיגמל מפחמימות או סוכר בבת אחת. הפסקת הצריכה בבת אחת ובפתאומיות, עלולה לגרום לתופעות לוואי מאד גרועות (כמצויין דלעיל) ולכן, גם הם חוזרים לסורם.

במקום לייעד את עצמכם מראש לכישלון בכך שמפסיקים בפתאומיות את צריכת הסוכרים, יש להתכונן כדי להיאבק בתשוקה לסוכר, ולהקיף את עצמנו במוצרי מזון ברי-קיימא.

חלק מאותם מזונות מצויינים שאפשר לאכול כדי להתגונן מפני התאווה לסוכר, כוללים: פירות יער, זרעי צ'יה,  תמרים, פירות, שזיפים מיובשים, חטיפים,  בטטות, תערובת של פירות יבשים ויוגורט.

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.
שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו