היתרונות הבריאותיים של הפומלה

8 היתרונות הבריאותיים של הפומלה

שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
לפני שאתה ממשיכים לקרוא, שמרו את מקומכם איתנו בקבוצות הוואטסאפ
קבוצות הוואטסאפ

הפומלה (סיטרוס מקסימה, או סיטרוס גראנדיס) היא פרי ההדר הגדול ביותר ממשפחת הרוטאסיאה, והגרסה הקרובה ביותר לאשכולית. הפומלה מוכרת גם בשם פמפלמוס ושאדוק. מוצא הפומלה הוא מדרום מזרח אסיה הטרופית והסוב-טרופית, אך כיום היא גדלה גם באזורים סוב-טרופיים וטרופים ברחבי העולם,

המלה "פומלה" נגזרת מהמלה המלאית "פומפולאמאס", שהתפתחה למלה ההולנדית "פומפלמוס", שמשמעותה לימון גדול. לאחר מכן, האנגלים קיצרו את שמה ל"פאמלו" או "פומלו". לפעמים הפרי מכונה שאדוק במערב הודו –על שמו של קפטיין שאדוק, שאמור היה להיות הראשון שהביא את זרעי הפרי לאיזור הקריביים.

לפומלה יש טעם מתוק של פרי הדר, והקליפה מאד עבה, אך רכה וקלה לקילוף, וצבעה צהוב ירקרק.

קיימים שלושה זני פומלה: בצבע לבן, ורוד ואדום. הזנים הוורודים והאדומים יותר מתוקים מהלבנים, והם בעלי טעם קצת חמצמץ. תלוי במגוון, תוכן הפומלה יכול לנוע מצבע לבן לצבע אדום-ורוד, וכן בגודל, החל מגודל של מלון צהוב ועד לגודל של אבטיח. גם הצורה יכולה לנוע בין עגול לצורת אגס עם מרקם קרומי.

הפומלה בדרך כלל נאכלת בצורתה הגולמית ואפשר להוסיף אותה לסלט פירות, מיצים ומשקאות אלכוהוליים ולא אלכוהולים. היא יכולה גם להוות מרכיב במנות סלט שונות, ובמיוחד משתמשים בה במטבח האסיאתי.

ערך תזונתי

הפומלה מכילה מעט מאד שומן ונתרן, אך עשירה בסיבים וחומרים מזינים חשובים אחרים, התומכים בבריאות הכוללת של הגוף.
הפומלה מהווה מקור מצויין לויטמין C, המספק 193 אחוזים (116 מ"ג) מהצריכה היומית המומלצת. כמו כן, היא מכילה גם כמויות הגונות של אשלגן, נחושת, תיאמין, ריבופלבין וויטמין B6.

על פי בסיס הנתונים לחומרים מזינים, USDA, כוס אחת של פומלה (גולמית) (190 גרם), מכילה כדלקמן:

  • קלוריות: 72
  • ויטמין ב: 116 מ"ג (193% מהערך היומי)
  • אשלגן: 410 מ"ג (12% מהערך היומי)
  • סיבים תזונתיים: 1.9 גרם (8% מהערך היומי)
  • נחושת: 0.1 מ"ג (5% מהערך היומי).
  • תיאמין: 0.1 מ"ג (4% מהערך היומי).
  • ריבופלבין: 0.1 מ"ג (3% מהערך היומי).
  • חלבון: 1.4 גרם (3% מהערך היומי).
  • ויטמין 6B: 0.1 מ"ג (3% מהערך היומי)
  • מגנזיום: 11.4 מ"ג (3% מהערך היומי).
  • זרחן: 32.3 מ"ג ( 3% מהערך היומי).
  • ניאצין: 0.4 מ"ג (2% מהערך היומי).
  • מנגן: 0.0 מ"ג (2% מהערך היומי).
  • סידן: 7.6 מ"ג (1% מהערך היומי ).
  • ברזל: 0.2 מ"ג (1% מהערך היומי ).
  • אבץ: 0.2 מ"ג (1% מהערך היומי ).

היתרונות הבריאותיים והשימושים

מונעת דלקות בדרכי השתן (UTI)

הפומלה מכילה רמות גבוהות של ויטמין C, מה שמגביר את רמת החומציות בשתן, הקוטלת קטריות וגורמת להאטה בצמיחתן מחדש, מה שעלול לגרום לדלקות בדרכי השתן.

מסייעת בעיכול

הפומלה מכילה כמויות הגונות של סיבים, מה שמועיל בקידום בריאות מערכת העיכול, ומאפשר תנועה קלה של העיכול. כמו כן, זה עוזר בהקלה ובמניעת עצירות ושלשול.

פומלה אחת (כ-600 גרם) מכילה כ-6 גרם של סיבים תזונתיים. כמות הסיבים היומית המומלצת לצריכה לגברים היא 38 גרם, ולנשים 25 גרם, בהתאמה.

שיפור מערכת החיסון

מאחר והפומלה מכילה שפע של ויטמין C, היא יכולה לשמש כסוכן קבוע לחיזוק מערכת החיסון של הגוף, מה שעוזר להילחם בדלקות הגורמות להתקררות, שיעולים, חום וזיהומים בקטריאליים.

חיזוק החניכיים

הפומלה טובה גם לבריאות הפה. ויטמין C המצוי בפומלה, מקדם את ייצור הקולגן, שעוזר בחיזוק החניכיים ושל משטחי הפה, ומונע זיהומים, או את החלשתם. זוהי גם תרופה מצויינת לחניכיים מדממות.

מסדירה את לחץ הדם

הפומלה מכילה אשלגן, שהוא מינרל חשוב בניהול לחץ דם גבוה. הפומלה עוזרת להוריד לחץ דם, בכך שהיא מצמצמת את השפעת הנתרן. ככל שצורכים יותר אשלגן, כך מאבדים יותר נתרן דרך השתן. האשלגן עוזר גם להקל על המתח הרובץ על דפנות כלי הדם, מה שמוסיף לירידה בלחץ הדם.

שמירה על בריאות העצמות

הפומלה עשירה באשלגן, שעוזרת לשמור על העצמות חזקות יותר, מאחר והיא משפרת את יכולת הצפיפות המינרלית שלהן. בנוסף, הפומלה מכילה גם סידן, הנחוץ לבניה ושמירה על עצמות ושיניים בריאות.

ערכים אנטי אייג'ינג

הפומלה מהווה מקור עשיר לויטמין C, שהוא נוגד חמצון ידוע, הפועל להדחת הרדיקלים החופשיים, שעלולים לגרום לעור להזדקן בטרם עת. הפומלה מכילה גם כימיקל נדיר שנקרא ספרמידין, שגם קשור לאנטי אייג'ינג.

מקלה על התכווצויות שרירים

הפומלה היא תרופה טובה נגד התכווצויות וכאבי שרירים, בגלל תכולת האשלגן שבה. מבלי ליטול אשלגן בצורה נאותה, עלולים לסבול מהתכווצויות, מתחושות משיכה של השרירים וקריעה של הרצועות.

בחירה ואחסון

אם קונים פומלה, בדקו שהיא בעלת ריח עשבי, ושל פריחה, ושהיא כבדה ביחס לגודלה. פומלה קלה עלולה להיות יבשה מבפנים. יש להימנע מפומלות פגומות או עם פגמי ריקבון.

פומלות אפשר לאחסן בטמפרטורת החדר במשך עד שבוע, או במקרר למשך כמה שבועות. יש להרחיק פומלות מקרני שמש ישירות וחום.

איך לאכול את הפומלה

לפני שאפשר לאכול את הפומלה, צריך להסיר את הקליפה העבה. יש להתחיל בחיתוך כמחצית האינץ' באמצעות סכין ואז לקלף את הקליפה באצבעות. המשיכו לקלף עד שתבחינו בפלחי הפרי.

אפשר לאכול את חלקי הפרי הקלופים כשהם טריים, או להשתמש בהם בסלטים, שייקים, או להקפיץ אותם. אפשר לאכול את חלקי הפומלה גם כשהקרום שלם, או לקלפו לפני האכילה. כדי לקלף את הקרום, יש ליצור קרע קטן ואז להסירו בזהירות.

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.
שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו