9 דברים שרופאי שיניים מזהירים שאסור לעשות באמצעות השיניים

הכתבות החזקות ביותר לפני כולם בקבוצות של בריא לדעת

השמירה על בריאות השיניים, חיונית לבריאות הגוף כולו. יתכן ואתם מקיימים אחר כל הכללים הידועים לכם, כדי לשמור על היגיינת השיניים בהתאם לרמה הנדרשת, אולם, לחלק מהאנשים יש כמה הרגלים שאם לא יעמדו בהם, יהיו לכך השלכות גרועות על השיניים.

אם כך, איך ניתן להבטיח שתטפלו היטב בשיניים שלכם? האם כבר שיניכם נהרסו? למרבה המזל, זה עדיין לא מאוחר מדי כדי לעשות שינוי! הציבו את החשיבה החיובית שלכם בכוננות, מאחר ואנו נמצאים כאן כדי לעזור.

להלן הסבריהם של רופאי שיניים על חלק מהדברים שיש להימנע מהם בכל הנוגע לשיניים, ולמה אותם הרגלים כל כך גרועים מבחינת הפנינים הלבנות.

9 דברים שיש להימנע מלעשותם בשיניים, וזאת על פי המלצותיהם של רופאי השיניים.

שתייה מרובה מדי של משקאות כהים

משקאות שצבעם כהה, נוטים להיות בעלי רמות pH נמוכות יותר. פירוש הדבר הוא שהם יותר חומציים ועם פוטנציאל להכתים את השיניים. משקאות עם רמות pH גבוהות יותר, למרות שיש להם בעיות משלהם, סביר שיהיו טובים יותר. להלן כמה דוגמאות של משקאות שכדאי להתרחק מהם.

קפה

קפה הוא מאד חומצי, ובעל גוון כהה, מה שאומר ששתייה מוגזמת ממנו, עלולה להוביל להצהבת השיניים. צריכה מוגזמת של קפה, עלולה לגרום להכתמת השיניים. החדשות הטובות הן שרופאי שיניים יכולים להסיר כתמי קפה, ביתר קלות מאשר משקאות אחרים.

יין אדום

אנו יודעים עד כמה הכתמים עלולים להיות עקשניים כתוצאה משתייתו של יין אדום. חומציותו של היין האדום, פירושה שיש סיכוי מאד טוב להכתמת השיניים, אם שותים ממנו בצורה מופרזת. זאת בגלל המרכיבים הידועים כטאנינים וכרומוגנים, ששניהם עשירים בפיגמנטים, והמצויים ביין אדום.

יין לבן

כן, אנחנו יודעים שיין לבן הוא משקה בהיר. אולם, לרוע המזל, הוא בעל חומציות כמו היין האדום. למעשה, החומציות עדיין מזיקה מספיק כדי לגרום לנזק לאמאיל השיניים, מה שעלול לגרום לשיניכם להיות פגיעים יותר לכתמים באופן כללי.

לעיסת קרח

על פי דבריו של ריצ'ארד פרייס, אחד מדוברי אגודת השיניים האמריקאית, ורופא שיניים בגימלאות, לעיסת קרח מזיקה, וזה כאילו שאתם מנסים לנשוך סלע.
קוביות קרח מאד קרות ומאד קשות – שתי תכונות הגורמות להן להיות ממש לא מושכות ללעיסה. השיניים נועדו לרסק דברי מזון, לא להילחם בהם. יותר מדי מזה, עלול לגרום למצבים כגון:

  • להפיל סתימות.
  • לשבבי שיניים.
  • לגרום לשברים בשיניים.

מעל לכל, סוג כזה של גריסה, עלול להוביל לגירוי הרקמות. בתוך כל שן קיימת שכבה רכה, ולעיסת קרח עלולה לגרום לכאבים באותה רקמה. לאחר מכן עלולים להתעורר כאבי שיניים והתגברות הרגישות באופן כללי.

הרגלים רעים באופן כללי

קיימים הרגלים רעים רבים הקשורים לשיניים, שהאנשים חולקים, והם נקראים "רעים" לא סתם – כולם עלולים לגרום לנזק משמעותי לשיניים. להלן כמה מההרגלים שיש להימנע מהם:

כסיסת ציפורניים

כסיסת ציפורניים רעה מבחינת ההיגיינה וגורמת לציפורניים להיראות במצב רע. אולם, מעל לכל, זה עלול לגרום נזק לשיניים. לכסוס שיניים באופן כרוני, עלול לגרום לשינוי איטי בשיניים, ולתזוזתן, עד שהן מתעקמות או יוצאות ממקומן. כמו כן, כל הלכלוך המצטבר מתחת לציפורניים, עלול לגרום לדלקות חמורות בפה.

מציצת אגודלים

יש כמה מבוגרים שעדיין מוצצים את אגודליהם, אולם אם אתם – או שאתם מכירים ילדים שעושים זאת – יש להפסיק הרגל זה. מציצת אגודלים עלולה לגרום ליציאת השיניים ממקומן, או לעקם אותן, מה שאחר כך ניתן לתקן רק באמצעות פלטה. בנוסף, אי ההתאמה בין השיניים, עלולה לגרום לבעיות נשימה ולבעיות בלעיסה.

חריקת שיניים

מה שידוע גם כ'ברוקסיזם', זה כשסובלים מחריקת שיניים, מה ש, פוגע בגודלן, לכן, זהו משהו שאסור שיקרה לשיניים. לרוע המזל, זהו הרגל שקשה מאד להיפטר ממנו, מאחר ואנשים רבים עושים זאת מתוך רפלקס במצבי לחץ, ואפילו באופן לא מודע בזמן השינה

משהו שאין להם שליטה עליו.

יש לנסות ולחבוש 'שומר פה' כשאתם הולכים לישון, כדי למנוע חריקת שיניים בשעות הלילה. ניתן גם לנסות ולאכול מזונות רכים יותר במהלך היום, כדי לפצות על הנזק.

צחצוח לא נכון של השיניים

קיימות דרכים אינסופיות לצחצוח השיניים בצורה לא נכונה. להלן רשימה:

צחצוח חזק מדי

צחצוח נמרץ מדי, עלול לגרום להידרדרות מהירה של האמאיל, ואפילו לגרום לגירוי החניכיים ולרגישות בעת מגע עם קור. באופן אירוני, אפילו גרוע יותר, זה עלול לגרום לחורים בשיניים – משהו שתמיד צריך להימנע מלגרום לשיניים.

צחצוח לאחר ארוחת הבוקר, ולא לפניה

הכלל הוא שצריך לצחצח שיניים דבר ראשון בבוקר. זאת כדי לשטוף את הפה מהחיידקים שהתיישבו עליו במהלך הלילה. אם אוכלים תחילה ולאחר מכן מצחצחים את השיניים, אין לכך את אותה השפעה.

צחצוח השיניים מיד לאחר הארוחות

יתכן ואתם חושבים שלמהר לחדר הרחצה עם מברשת השיניים ביד לאחר כל ארוחה זוהי אפשרות טובה, אך זה לא באמת ככה. צריך לאפשר קודם לרוק לפעול כדי שימוסס את האוכל.
אם צורכים מזונות או משקאות עם חומצות, השיניים יהיו במצב רגיש יותר, והצחצוח באופן מיידי, עלול לגרום להן לנזק. יש להמתין כ-45 דקות לפני שמצחצחים את השיניים.

שימוש במברשת שיניים לא מוגנת

אם אתם מאחסנים את מברשת השיניים שלכם בחוץ, באיזור פתוח ובמשותף עם כל שאר המברשות של בני הבית, ובמיוחד כשהן נמצאות בקירבה הדוקה לשאר, החיידקים עלולים לקפוץ ממברשת אחת לשנייה.
כסו את מברשת השיניים שלכם, או אחסנו אותה במקום סגור.

שימוש במברשת שיניים קשה

ככלל, אין להשתמש כלל במברשת שיניים עם זיפים קשים. מברשת שיניים בעלת רכות בינונית, היא בדרך כלל זאת שיכולה להביא תוצאות חיוביות. זיפים קשים מדי, עלולים לגרום לנזק לאמאיל, כמו גם לגרום לנזק לפני השטח של השורשים ולחניכיים.

שטיפת הפה לאחר הצחצוח

לאחר צחצוח השיניים, שטיפת הפה בצורה יסודית, אינה הרעיון הטוב ביותר. השטיפה תסלק את כל שאריות הפלואוריד של משחת השיניים שנותרו. הפלואוריד יכול לעזור בחיזוק השיניים ולהילחם בריקבון השיניים.

אכילתם ושתייתם של דברי מתיקה

כל רופאי השיניים יאמרו לכם להתרחק מסוכרים. החיידקים בפה פועלים כדי לפרק את הסוכר, בכך שהם הופכים אותו לחומצה, מה שעלול להזיק לאמאיל ולגרום לריקבון. מסיבה זאת, צריכת סוכר בצורה מפורשת, היא אחד מהדברים העיקריים שיש להימנע מהם למען השיניים. להלן כמה מהדברים המזיקים הגרועים ביותר שעלולים לגרום לנזקים בלתי סבירים בעליל.

ממתקי גומי

כל הממתקים בעיקרון רעים, והם גורמים לריקבון השיניים בצורה חריגה, אולם ממתקי גומי הם הגרועים ביותר. זאת מאחר והם נוטים להיות דביקים, ולהידבק לשיניים תוך שמירה על הסוכר סביבן, מה שגורם לעיכול חוזר ונשנה כחומצה במשך שעות ארוכות.

סוכריות נגד שיעול

הן אולי נחשבות לתרופה, אולם סוכריות נגד שעול בדרך כלל מכילות הרבה מאד סוכר. סוכר מסוג כזה שיורד בקושי, עושה את אותו הדבר כמו כל ממתק קשה: הוא מתחיל בציפוי השיניים, ולאחר מכן משתחררת החומצה, שגורמת לחורים בשיניים.

משקאות קלים

כל משקה קל מכיל בסביבות 11 כפיות סוכר – ואין ספק שזה אינו דבר חיובי לגוף. בגלל תכולת חומצת הלימון והחומצה הזרחתית שיש במשקאות מוגזים, זה גורם להידרדרות באמאיל, ובעקבות כך השיניים תיחשפנה עוד יותר לסוכרים, וכתוצאה מכך, לחומצה.

מיץ פירות

למיצי פירות יש צליל של בריאות, וזאת הודות לתכולת נוגדי החימצון והויטמינים שהם מכילים. הבעיה היא שאותם מיצים מכילים כמויות עצומות של סוכר – ולפעמים בדיוק באותה מידה כמו שיש במשקאות תוססים ! יש לבחור במיצים ללא תוספת סוכר, כדי להגיע לתוצאות הטובות ביותר.

משקאות ספורט

ככל שמשקאות כאלה נשמעים מרעננים וממריצים לאחר אימונים ולהאצת ההתאוששות והחשיבה החיובית, הם בדרך כלל מלאים בסוכר. מים הם תמיד האפשרות הטובה יותר!

השימוש בשיניים ככלי

מדי פעם אפשר להיתקל במישהו שמציג את יכולותיו, בכך שהוא משתמש בשיניו לפתיחת פקק של בקבוק. זה אולי נראה מגניב באותו רגע, אך זה רק גורם לנזק ובעיות בשיניים.
אנחנו מבינים – שמשתמשים בשיניים כדי לפתוח אריזות פלסטיק, מה שנראה קל ונוח, אולם, מה שבטוח, רופא השיניים יתריע על כך שאין לעשות זאת. השיניים לא נועדו כדי להחליף מספריים או פותחני בקבוקים. השיניים נוצרו רק כדי ללעוס דברי מזון !

החזקה או לעיסת פריטים בפה, שאינם מזוון

אנשים רבים לועסים דברים כשהם עצבניים, או סתם מתוך הרגל. אפשר ללעוס עפרון או עט, לכרסם את ידיות המשקפיים, או לנשוך משהו שמחזיקים, סתם מתוך רפלקס. זהו בפועל הרגל מאד רע, ושצריך תמיד להימנע ממנו.

אותו הדבר גם לגבי החזקת פריטים בשיניים, כדי שהידיים תהיינה חופשיות. למשל, יתכן ואתם מחזיקים קליפס בפה תוך כדי קשירת השיער, או אולי מחזיקים את המפתח בפה לרגע, כשמחפשים משהו.

בשני המקרים – בין אם לועסים או רק מחזיקים – קרוב לוודאי שאינכם מודעים כמה כוח אתם מפעילים על הפריטים המוחזקים בפה. לדברי רופאת השיניים הקוסמטית, אליזה מלו, זה עלול לגרום לבעיות כגון:

  • ריסוק האמאילשינוי או הזזת השיניים.
  • פגיעה ביישור הלסת.
  • לסדוק או למעוך את השיניים.
  • לקלקל עבודה דנטאלית שבוצעה על השיניים.

אם אתם מרגישים ממש בצורך ללעוס משהו, בחרו במסטיק ללא סוכר במקום. זה יכול לעזור ולצמצם את הדחף, ומבל ילעשות משהו שהשיניים לא נועדו לעשותו.

שימוש בחוט דנטאלי בצורה לא נכונה

כל רופאי השיניים יאמרו לכם להשתמש בחוט דנטאלי – אבל האם אתם עושים זאת בדרך הנכונה? להלן הדרך הנכונה לניקוי השיניים באמצעות חוט דנטאלי:

  • יש לקחת בעדינות את החוט הדנטאלי ולהעבירו בין שתי שיניים.
  • לשפשף בעדינות מלמעלה למעלה סביב השיניים ובמקצת בין החניכיים שבין השיניים.
  • אין לנקות בתנועות של אחורה וקדימה. צורת שימוש כזאת, תגרום לנזק לשיניים ולחניכיים !

מומלץ לנקות באמצעות חוט דנטאלי לפני הצחצוח. השימוש בחוט יעזור לשחרר מזון שתקוע בין השיניים, שהמברשת אינה יכולה לסלק, כך שזה כמו טרום צחצוח. כשמצחצחים את השיניים לאחר מכן, תוכלו להסיר בצורה יותר יסודית שיירי מזון.

צריכת חטיפים על בסיס קבוע

הרוק פועל כך שהוא עוזר למוסס ולשטוף שאריות מזון שנשארו בין השיניים לאחר הארוחות. כשצורכים חטיפים במהלך היום, נוצר יותר רוק בדרך כלל – אך בשעורים הרבה יותר קטנים.

הלעיסה על בסיס קבוע במהלך היום, פירושה שלא נוצר מספיק רוק כל פעם. זה דבר רע לכל מי שצורך חטיפים, מאחר והשאריות שלהם נתקעים בדרך כלל ולא נשטפים.
אם אתם באמת זקוקים לחטיף, דבקו בירקות גולמיים, או באגוזים לא מלוחים, מאחר ומשניהם תוכלו להפיק תועלת עבור השיניים.

מחשבות אחרונות על הדברים שאין לעשות באמצעות השיניים

השיניים הבוגרות הן היחידות שיהיו לכם אי פעם, ולכן זוהי הסיבה לכך שהן חשובות כל כך. ברגע שהן ניזוקות או מאבדים אותן, זה אומר שאי אפשר להחזיר אותן ! אולם, אם אינכם מודעים לכך שאתם גורמים להם נזק, אזי, זה מסבך את פני הדברים.

בביצוע ברור של 9 הדברים הללו שרופאי השיניים ממליצים שלא לעשות לעולם לשיניים, תהיו בטוחים שאתם באמת עושים את המיטב למען בריאות הפה והשיניים. אם אתם חוששים למצב הנוכחי של הבריאות הדנטאלית שלכם, שוחחו עם רופא שיניים, ואל תשכחו לתאם איתו פגישות על בסיס קבוע !

שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

3 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments
יהודית רז
לפני 10 חודשים

תודה רבה . שולחת לכל ילדי ונכדי ולמדתי בעצמי

אבי בקשי
לפני 10 חודשים

מידע חשוב מאוד ומועיל על הגיינת הפה תודה

שאן
לפני 7 חודשים

זה קצת קיצוני. קודם כל, אתם לא יכולים לומר "כל משקה קל מכיל בסביבות 11 כפיות סוכר", כי גם קולה זירו וספרייט זירו זה משקאות קלים, סוכר אין בהם. מועבר לזה, אין שום בעיה לפעמים להינות קצת ממשקאות קלים, ממתקים, חטיפים ודברים כאלה. ברור שצריך לאכול מהם מעט, אבל גם אין שום צורך להימנע מהם לגמרי, בטח שלא אם אתה מקפיד לצחצח שיניים.

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.