ביטחון עצמי

מהו ביטחון עצמי – ואיך הוא שונה מהערכה עצמית ויעילות עצמית?

במהלך 50 השנים האחרונות ישנה תנועה הקשורה בהערכה עצמית ושכבשה את התרבות המערבית. הורים ומורים האמינו כי חיזוק הביטחון העצמי של הילד יוביל להצלחה בחיים.

חברים יקרים, כדי שהכתבות שלנו ימשיכו להופיע לכם – הצטרפו אלינו בחינם!

התנועה החלה עם ספר שפורסם בשנת 1969 בו טען הפסיכולוג נתניאל ברנדו כי מרבית הבעיות הנפשיות והרגשיות שלנו נובעות מהערכה עצמית נמוכה. בספר הוא הציג את הרעיון כי שיפור ההערכה העצמית של האדם יכול להוביל לשיפור ביצועים ואפילו לרפא בעיות שונות.

מאז, פורסמו אלפי מחקרים על הקשר בין הצלחה להערכה עצמית. הרעיון נפוץ בקרב רבים אך לפני שנוכל להעמיק במושג, חשוב שנדע להבדיל בין ביטחון עצמי, יעילות עצמית והערכה עצמית.

ההבדל בין ביטחון עצמי, יעילות עצמית והערכה עצמית

רבים נוטים לבלבל בין המושגים ביטחון עצמי והערכה עצמית. הם בכלל לא מודעים למונח ״יעילות עצמית,״ אך פסיכולוגים שעוסקים בתחום מכירים את ההבדלים.

יעילות עצמית

אלברט בנדורה, אחד החוקרים המובילים בתחום, הגדיר את המושג ״יעילות עצמית״ כאמונה של האדם ביכולת שלו להשפיע על אירועים בחייו. בניגוד להערכה עצמית המתמקדת בתחושת הערך העצמית, יעילות מתייחסת לאמונה ביכולת להתמודד עם מצבים עתידיים. כלומר הערכת עצמית היא גישה עכשווית ויעילות עצמית היא גישה עתידית.

ביטחון עצמי

ביטחון עצמי הוא אחד המונחים השכיחים בשיח הציבורי אך לא פעם יש לגביו בלבול. מחקרים מצינים כי ביטחון עצמי הוא האמונה של האדם ביכולת שלו להצליח. במילים אחרות, ביטחון עצמי הוא ציפייה להצלחה עצמית בהתבסס על ביצועים קודמים. אדם בעל ביטחון עצמי גבוה מרגיש שהוא מסוגל להתמודד עם אתגרים יומיומיים ולרוב יהיה מאושר, בעל מוטיבציה ושמח.

הערכה עצמית

שני חוקרים משפיעים בתחום הגדירו את ההערכה העצמית. מוריס רוזנברג הגדיר אותה כאמונה יציבה של האדם בערך העצמי שלו. נתניאל ברנדו טוען כי הערכה עצמית מורכבת מיעילות עצמית שהיא הביטחון ביכולת להתמודד עם אתגרי החיים וכבוד עצמי שהוא האמונה של האדם שהוא ראוי לאושר, אהבה והצלחה.

 

מהו ביטחון עצמי מופרז

האם ביטחון עצמי מופרז עלול להוביל לנרקיסיזם? נרקיסיזם מוגדר כאגו קיצוני, תחושת עליונות ותשוקה להערצה. רמות גבוהות או נמוכות של הערכה עצמית עלולות להזיק ולכן יש למצוא את האיזון הנכון. הערכה עצמית נתפסת כתכונה חשובה וישנם מספר גורמים שיכולים לעצב אותה:

  • צורך בסיסי להישרדות והתפתחות בריאה
  • תחושה פנימית הנובעת מאמונות ומחשבות האדם
  • שילוב רגשות, התנהגויות ומעשים

על פי תיאוריית הצרכים של מאסלו, הערכה עצמית היא אחד הצרכים החשובים ביותר להתפתחות אישית. כדי להגיע למימוש עצמי, על האדם לפתח הן הערכה חיצונית מהסביבה והן הערכה עצמית פנימית.

תיאוריות מובילות בתחום ביטחון עצמי

פירמידת הצרכים של מאסלו

מאסלו טען כי ישנם מספר צרכים בסיסיים שעל האדם למלא כדי להשיג מימוש עצמי. ראשית יש לענות על צרכים פיזיולוגיים, ביטחון ולאחר מכן אהבה ושייכות כדי לפתח הערכה עצמית.

תיאוריית ניהול האימה (TMT)

תיאוריה זו טוענת כי בני אדם עלולים לחוות פחד קיומי כתוצאה מהמודעות למוות. כדי להתמודד עם הפחד, אנשים מפתחים אמונות ותחושות של ערך עצמי המעניקות תחושת ביטחון.

תיאוריית הסוציומטר (Sociometer Theory)

הפסיכולוג החברתי מארק לירי טען כי הערכה עצמית משמשת כמדד פנימי לקבלה החברתית שהאדם זוכה לה. מחקרים קישרו בין אירועים שונים ודחייה חברתית לבין הערכה עצמית.


תגובות לכתבה

השאירו תגובה

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.