10 סוגי מזון שטובים לעיכול: להתגבר על בעיות עיכול ובעיות בבטן, באופן טבעי

שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
לפני שאתה ממשיכים לקרוא, שמרו את מקומכם איתנו בקבוצות הוואטסאפ
קבוצות הוואטסאפ

מערכת עיכול בריאה, היא דבר חשוב לבריאות באופן כללי ולרווחה בריאותית. מזונות המכילים אנזימי עיכול, עוזרים לבקטריות המשפרות את העיכול, או הסיבים, שמזינים את צמיחת הבקטריות הטובות, שיכולות לעזור ולשמור על כך שמערכת העיכול תעבוד בצורה חלקה.

כך אפשר להבטיח שמזונות כגון פאפאיה, יוגורט, בננות, ארטישוק, ג'ינג'ר ודגנים מלאים בתזונה שלכם, ישמרו על מערכת עיכול במצב טוב. כמו כן, ירקות ירוקים, כורכום, אננס וקוקוס טובים גם לעיכול.

מזונות הטובים לעיכול:

  • פאפאיה
  • ארטישוק
  • בננות
  • ג'ינג'ר
  • ירקות ירוקים
  • אננס.

תחושת נפיחות, כאבי בטן, גזים וקלקולי קיבה… עלולים לגרום לתקלות במערכת העיכול, מה שממש יכול להרוס את היום. הרגלים בריאים כגון, הדבקות בשגרת זמני הארוחות, צריכתן של ארוחות קטנות יותר, אכילה בצורה איטית וניהול רמות המתח שלכם, יכולים לעורר ולשמור על מערכת העיכול שתעבוד בצורה חלקה. כמו כן, באופן טבעי, למה שאתם אוכלים, יש השפעה משמעותית על בריאות העיכול שלהם. הקפדה על כך שהבטן תישאר בצורה טובה, ניתן באמצעות המזונות הללו, הטובים לעיכול.

פפאיה

הפפאיה מכילה אנזים שנקרא פפאין, שעוזר לפרק את החלבון בזמן העיכול. פרי זה גם עשיר במקורות של ויטמינים ומינרלים. הוא טעים מאד, ואפשר להוסיף לו מעט מיץ ליים, או שישמש כציפוי על פודינג אורז. אפשר לערבבו גם עם פירות אחרים, כלפתן, מה שיכול לספק את המנה היומית שלנו של הפירות והירקות.

הארטישוק ככל הנראה לא ימצא את מקומו הקבוע בתפריט ארוחת הערב שלכם, אך, להלן סיבה אחת שאתם אמורים לצרוך אותם לעתים קרובות יותר. הארטישוק מכיל סיבים הידועים בשם אינולין, שמעודד את צמיחתן של בקטריות טובות, או של צורות פרו-ביוטיות בקיבתכם – תהליך הידוע בשם פעילות טרום-ביוטית, וכפי שכרגע ראינו, הפרו-ביטיקה יכולה לעזור ולשמור על כך שמערכת העיכול תעבוד בצורה חלקה.
הארטישוק מכיל גם סיבים לא מסיסים, שעוזרים למזון לעבור דרך מערכת העיכול ולחזק את סדירות המעיים. אולם, יש לזכור שחשוב לשתות מספיק נוזלים עם הסיבים, מאחר והם סופגים את הנוזלים, כשהם עוברים דרך מערכת העיכול שלכם. כמו כן, יש להגביר את צריכת המזונות שיש בהם רמות גבוהות של סיבים, וזאת בצורה הדרגתית – אחרת, זה עלול לגרום לנפיחות וגזים.

בננות

הבננות הן מזון נוסף העשיר בסיבים והמכיל אינולין, ובכך יכול לקדם את צמיחתן של הבקטריות הטובות. אך זה לא הכל, הבננות יכולות גם לעורר את יצור הרירים המגנים על ריפודי הבטן שלכם מפני חומצתיות הקיבה. חומצה כזאת עלולה לגרות את הקיבה ולגרום לצרבת או לבטן רגיזה.

ג'ינג'ר

הג'ינג'ר משפר את תנועת המעיים שעוזרת לעיכול. עיכוב בריקון הקיבה נחשב כמשחק חלק בתפקיד העיכול. על פי מחקר שנערך, צריכתו של ג'ינג'ר לפני הארוחה, יכולה לזרז את ריקון הקיבה ולעזור במצב כזה.
כדאי לאמץ את השיטה האיוורדית, ולצרוך חתיכת ג'ינג'ר עם כמה טיפות של מיץ לימון לפני הארוחות, כדי לשמור על מערכת עיכול פעילה, וחלקה. אפשר גם לשתות תה ג'ינג'ר, כדי להתמודד עם קלקולי קיבה וגזים.

דגנים מלאים

נקרעים בין צריכתו של לחם לבן ולחם חיטה מלאה? בחרו בחיטה מלאה וקיבתכם תודה לכם על כך. לא רק שהדגנים המלאים יותר מזינים, אלא הם גם מכילים יותר סיבים, אפילו לעומת פחמימות עדינות, וכפי שכבר ראינו, הסיבים יכולים באופן קבוע להזין את צמיחתן של הבקטריות שעוזרות לעיכול.

ירקות ירוקים

אתם בטח כבר יודעים שירקות ירוקים כגון כרוב ותרד, מלאים בחומרים מזינים כגון ויטמין C, ויטמין A, ויטמין K וחומצה פולית. אך לא רק את זה הם מציעים. מחקרים הראו, שירקות ירוקים מכילים אינולין, ועוזרים לקדם את צמיחתם של חיידקים פרו-ביוטיים. לכן, צרכו את החומרים המזינים הללו, שעוזרים לעיכול ושומרים על בטן טובה ועל גוף בריא.

כורכום

הכורכום הוא תבלין שמשתמשים בו בצורה נפוצה בדרום מזרח אסיה. תרכובת הכורכומין שבו, מעוררת את יצור מיצי המרה על ידי כיס המרה, מה שלאחר מכן עוזר בשיפור העיכול. מחקר גילה גם שהכורכום יכול להוריד את הגזים ותחושת הנפיחות אצל אנשים הסובלים מקלקול קיבה. תבלו את מזונכם עם כורכום חזק, או נסו לשתות כוס של תה כורכום, מדי יום.

אננס

האננס מכיל אנזים עיכול הנקרא ברומלאין, שעוזר לפרק את החלבון. הוא מהווה גם מקור טוב של חומרים מזינים כגון מגנזיום וויטמין C, הטובים להזנת מערכת העיכול. הפרי העסיסי, יכול גם לשמש במנות מתוקות, או מלוחות.

קוקוס

האם מזון שומני גורם למערכת העיכול שלכם למחות? נסו שמן קוקוס. השומנים הרוויים והמצויים בשמן הקוקוס, הם בעיקר שרשרת בינונית של טריגליצרידים המעובדים בצורה יעילה יותר על ידי הגוף, ולא מאמצים את כיס המרה שלכם. יתר על כן, החומצה הלורית המצוייה בשמן הקוקוס, יכולה להילחם נגד חיידקים מזיקים ולשמור על בריאות הקיבה. מעל לכל, מחקרים שנערכו על בעלי חיים, גילו ששרשרת בינונית של חומצות שומן שמצויה בשמן הקוקוס, יכולה בפועל לקדם את עיכול השומנים, בכך שהיא משפרת את פעילות האנזים הקשור למטבוליזם של השומן.

שרף האספתידה (תבלין וצמח מרפא)

תבלין האספתידה הוא תמצית של שתיל האספתידה, ותבלין זה מומלץ מאד לשימוש על פי תורת האיוורדה כמסייע לעיכול. הוא נחשב ככזה שעוזר לעורר את העיכול, ונותן את הטון במערכת העיכול.

את האספתידה ניתן בדרך כלל לקלות במעט שמן, בתוספת תבלינים נוספים ובתוספת קארי. אולם, יש לזכור ולהשתמש בצמח רק בקמצוץ, במנות שאתם מכינים – תבלין זה עלול בקלות לגבור על כל הטעמים, אם אתם משתמשים ממנו יותר מדי.

צורות תזונה מיוחדות עשויות להידרש, וזאת על פי בעיות עיכול מסויימות

בעוד שסוגי המזון הללו יכולים לעזור ולשמור על מערכת העיכול שלכם בריאה, אם יש לכם הפרעות עיכול ספציפיות, יתכן ותצטרכו בתזונה שמתאימה לכם. למשל, אנשים הסובלים מציליאק, יצטרכו להימנע מגלוטן, בעוד שאנשים ללא סבילות ללקטוז, עשויים להצטרך ולהגביל את צריכת מוצרי החלב שלהם. אולם, אם אתם סובלים מתסמונת המעי הרגיז, הרופא שלכם בוודאי ייעץ לכם לצרוך תזונת FODMAP. כלומר, להגביל את עצמכם במזונות מסויימים כגון: שיפון, חיטה, מנגו, אגסים, ארטישוקים וכו' המכילים פחמימות הקשות לעיכול.

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.
שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

2 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments
ענת
לפני 10 חודשים

הופתעתי ממים חמים על הבוקר, תודה.
ותודה על שאר הטיפים.

שולה סונסול
לפני 9 חודשים

כתבה מעניינת ומועילה. רצוי להוסיף, היכן ניתן לרכוש את צמחי המרפא המצויינים בכתבה. 🙏

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו