שימוש יתר בשרירים
פעמים מאמץ רב מדי וחוסר בזמן החלמה מובילים לכך שהשרירים מתכווצים כשאנחנו לא באימון. אימונים בעצימות גבוהה יכולים להיות טובים ועל ידי מתן זמן להחלמה אנחנו יכולים למנוע את ההתכווצויות שעלולות להגיע.
התייבשות
הגוף שלנו זקוק לנוזלים ובמיוחד כשחם בחוץ או באימון חשוב שנקפיד על שתייה מספקת. פעמים רבות ההתכווצויות הן תוצאה של התייבשות וכל מה שאנחנו צריכים לעשות הוא להקפיד על שתייה ובמקרה של ימים חמים מאד להוסיף אלקטרוליטים המכילים אשלגן.
נזק עצבי
התכווצויות ברגליים עשויות להיות סימפטום מקדים למחלות שונות הקשורות בהפרעות במערכת העצבים, כולל פרקינסון. נזק עצבי יכול להיות גם תוצאה של תאונת דרכים, פגיעת ספורט וכן זיהומים מסוימים. בדיקה רפואית יכולה לגלות אם מדובר בבעיה.
הריון
התכווצויות ברגליים נפוצות במהלך ההיריון ובמיוחד בשעות הערב ובאמצע הלילה. הסיבה לכך היא שינויים במחזור הדם (במיוחד בשליש השני והשלישי) או הפעלת הבטן הגדלה על השרירים. פעילות גופנית, הידרציה והקפדה על מגנזיום יכולים לסייע למנוע את ההתכווצויות.
תרופות
ישנן תרופות מסוימות שעשויות לגרום לאי נוחות בשעות הערב ובדרך כלל התכווצויות יופיעו ברשימת תופעות הלוואי על התרופה. התייעצות עם הרופא בנוגע לתרופות ולהתכווצויות יכולה להוביל לפתרונות המתאימים.
עייפות
חוסר שינה עלולה לגבות מחיר מהגוף כולל עומס על השרירים שמתבטא בין היתר בהתכווצויות ברגליים בשעות הלילה. שינה של לפחות 7 שעות בלילה ומנוחה לגוף ולנפש תוביל לרוב לשינוי חיובי.
שחמת
מחלת הכבד גורמת להתכווצויות ברגליים ועל אף שהכבד יכול לשקם את עצמו, ברגע שנוצר נזק קבוע כל שנותר הוא להתייעץ עם הרופא בנוגע לטיפול המתאים שיקל על ההתכווצויות.
מחלת כליות כרונית
אנשים עם מחלת כליות כרונית (CKD) נוטים להתכווצויות ברגליים. הסיבה לכך היא שחיקה של הכליות האחראיות על הרעלנים שמצטברים בדם שלנו. חוסר האיזון המינרלי והכימי גורם להתכווצויות ברגליים ולעוויתות בלילה וישנן תרופות מסוימות שיכולות לעזור להרגיע את ההתכווצויות.
עלייה בגיל
ככל שאנחנו מתגברים כך אנחנו נוטים להרגיש יותר התכווצויות ברגליים. השרירים מתעייפים מהר יותר ורגישים לשינויים נוזלים כשהדבר יכול להוביל להתייבשות ובעקבות כך התכווצויות ברגליים. נשים נוטות להתכווצויות יותר מאשר הגברים כשמחקר אחד מצא שמבוגרים שנמצאים בכושר גופני יהיו במצב טוב יותר לעומת אלו שלא.
מחלת עורקים היקפיים
אנשים עם הפרעות במחזור הדם נוטים להתכווצויות רגליים ליליות. במצב זה ישנה היצרות של העורקים ולכן ישנה פגיעה בזרימת הדם. פעילות גופנית יכולה לסייע לתנועת מחזור הדם לכיוון הגפיים.
אנמיה
אנמיה משפיעה על יכולת הגוף לייצר המוגלובין, חלבון שנמצא בתאי הדם האדומים, שאחראי להוביל את החמצן לכל חלקי הגוף. חוסר בהמוגלובין יכול להשפיע על זרימת החמצן ולכן אפשר לטפל בכך באמצעות תוספי תזונה, שינוי תזונתי ואפילו עירוי (במצבים חמורים).
משתנים
נטילת תרופות משתנות עשויות להוביל להתכווצויות ברגליים כשתרופות אלו נפוצות בקרב אנשים עם לחץ דם גבוה. במקרה זה חשוב להקפיד על הידרציה לכל אורך היום.
רמות קורטיזול גבוהות
קורטיזול נקרא גם הורמון הלחץ וכשהוא בעודף בשל לחץ או זיהומים, הוא יכול להוביל בין היתר למצב של התכווצויות ברגליים בשעות הערב.
נעליים לא מתאימות
נעליים לא מתאימות עשויות להוביל להפעלת לחץ על הרגליים וגם אם נדמה שאנחנו ״מסתדרים״ איתן בשעות היום, בשעות הערב הדבר עשוי להתבטא בהתכווצויות ברגליים.
שינוי עונות
עונת הקיץ מביאה איתה יותר התכווצויות ברגליים לעומת עונת החורף. עוד לא ידוע בדיוק למה זה קורה אך יתכן שמדובר בתיקון עצבי וצמיחה תודות לחשיפה לשמש ובעקבות כך לוויטמין D.