היתרונות של התפוז

10 היתרונות הבריאותיים של התפוזים

הכתבות החזקות ביותר לפני כולם בקבוצות של בריא לדעת

כידוע, לתפוזים יש כמה יתרונות בריאותיים והם הפרי הפופולארי ביותר ברחבי העולם. את התפוזים אפשר לצרוך לא רק כחטיף, אלא גם כמרכיב עיקרי במנות שונות. כיום, מיץ תפוזים מהווה חלק בלתי נפרד מארוחת בוקר בריאה ובכך נותן התחלה בריאה של היום.

את התפוזים אפשר למצוא בעיקר בשתי קטגוריות – מתוקים ומרירים, כשהסוג המתוק הוא הנפוץ ביותר שנצרך. בדרך כלל, קליפת התפוז צריכה היות במרקם רך ומוצקה וכבדה לגודלו. סוג כזה של תפוזים מכילים הרבה מיץ ויותר מאלו שהם בעלי מרקם ספוגי או קלים במשקלם.

צריכה של תפוז שלם לעומת מיץ תפוזים

צריכתו של תפוז שלם יותר מזינה ובריאה מאשר מיץ תפוזים, וזאת בגלל תכולת הסיבים שבו.

כוס אחת של 240 מ"ג מיץ תפוזים, מכילה את אותה כמות טבעית של סוכר כמו 2 תפוזים שלמים, אך פחות ממלאת בגלל תכולת הסיבים הנמוכה.

הסיבים עוזרים להגדלת נפח הצואה ומונעים עצירות. כשרוצים לרדת במשקל, אכילת פירות היא אופציה הרבה יותר טובה מאשר שתיית מיץ, מאחר ושתייה של מיץ פירות עלולה להיות מוגזמת בדרך כלל ולגרום לצריכת קלוריות רבה יותר.

אם עדיין רוצים לשתות מיץ, מומלץ להיות זהירים לגבי הכמות ולצרוך רק מיץ תפוזים סחוט טרי. מיץ התפוזים שקונים אינה אופציה בריאה והוא מכיל חומרים משמרים.

התפוזים בטוחים לצריכה ורק במקרים נדירים אנשים עלולים להיות אלרגיים לפרי.

אנשים הסובלים מצרבת, צריכתם של פירות הדר עלולה להחמיר את המצב בגלל הימצאותם של חומצת לימון וחומצה אסקורבית (ויטמין C).

היתרונות באכילת תפוזים

תכולה גבוהה של ויטמין C

התפוזים מהווים מקור מצוין לוויטמין C. תפוז אחד מכיל 116.2 אחוזים מצריכת הערך היומי של ויטמין C. צריכה טובה של הוויטמין קשורה להפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס, מאחר וזה עוזר להיפטרות מהרדיקלים החופשיים שגורמים נזק לדנ"א.

בריא למערכת החיסונית של הגוף

וויטמין C שגם חיוני לתפקוד תקין של מערכת חיסון בריאה, טוב במניעת הצטננויות ובמניעת דלקות אוזניים חוזרות.

מניעת נזקים לעור

נוגדי החמצון המצויים בתפוזים, עוזרים להגן על העור מפני הנזק של הרדיקלים החופשיים הידועים כגורמים לסימני ההזדקנות. צריכתו של תפוז ביום, יכולה לעזור להיראות צעירים יותר אפילו בגיל 50 !

שמירה על לחץ דם תקין

מאחר והתפוזים עשירים בוויטמין 6B, הם עוזרים לתמוך בייצור ההמוגלובין וכן בשמירה על לחץ הדם בגלל תכולת המגנזיום.

מוריד כולסטרול

בהתאם למחקר שנערך על ידי חוקרים אמריקאים וקנדיים, לסוג של תרכובות שנמצאות בקליפות פירות ההדר בשם Polymethoxylated Flavones (PMFs) יש פוטנציאל להורדת כולסטרול בצורה יעילה יותר מאשר תרופות מרשם מסוימות וללא תופעות לוואי.

שמירה על רמות הסוכר בדם

הסיבים המצויים בתפוזים עוזרים לשמור על רמות הסוכר בדם בשליטה, ובכך הופכים את התפוזים לחטיף בריא עבור אנשים הסובלים מסוכרת.

יתר על כן, התפוזים מכילים סוכרים פשוטים. סוכר הפירות הטבעי המצוי בתפוזים, הפרוקטוז, יכול לעזור ולשמור שרמות הסוכר בדם לא יעלו גבוה מדי לאחר האכילה.

המדד הגליקמי של התפוז הוא 40 ובדרך כלל כל מאכל שהוא מתחת לרמה של 50, נחשב כמכיל רמת סוכר נמוכה. עם זאת, זה לא אומר שצריך לאכול יותר מדי תפוזים בבת אחת. צריכה רבה מדי עלולה להגביר את האינסולין ואפילו לגרום לעלייה במשקל.

הפחתת הסיכון לסרטן

התפוזים מכילים D-limonene תרכובת שנועדה למנוע סוגי סרטן שונים כגון סרטן ריאות, סרטן העור ואפילו סרטן השד.

וויטמין C ונוגדי החמצון המצויים בתפוזים חשובים לחיזוק מערכת החיסון של הגוף והם עוזרים במאבק נגד הסרטן.

האופי הסיבי של הפרי גם הופך אותו למגן מפני סרטן. בהתאם למחקר שנערך, 15 אחוזים ממקרי הסרטן נגרמים בגלל מוטציות של הדנ"א, מה שניתן למנוע באמצעות וויטמין C.

הקניית תכונות אלקליות לגוף

בעוד שהטבע הבסיסי של התפוזים הוא חומצי עוד לפני שמעכלים אותם בפועל, הם מכילים הרבה מאד מינרלים אלקליים שממלאים תפקיד בתהליך העיכול. מאפיין זה של התפוזים דומה לזה של הלימונים שהם ללא ספק בין המזונות האלקליים ביותר.

בריאות העיניים

התפוזים מהווים מקור עשיר לקרטנואידים.

וויטמין A המצוי בהם ממלא תפקיד חשוב בשמירה על קרומי הריריות בעיניים בריאות. כמו כן, וויטמין A אחראי גם על מניעתו של ניוון שרירים הקשור להזדקנות שבמקרים קיצוניים עלול לגרום לעיוורון.

בנוסף, הוויטמין עוזר לעיניים לספוג את האור.

הגנה מפני עצירות

התפוזים מכיל הן סיבים מסיסים והן סיבים לא מסיסים, מה שעוזר לשמור על תפקוד חלק של המעיים והקיבה ובמניעת תסמונת המעי הרגיז. כמו כן, הסיבים עוזרים לטפל בעצירות במידה רבה יותר.

עצה

התפוזים כמו רוב פירות ההדר, מייצרים יותר מיץ כשהם חמימים, ולכן מומלץ לסחוט אותם כשהם בטמפרטורות החדר. מומלץ לגלגל את התפוז תחת כף היד על פני משטח שטוח, מה שיעזור גם לסחוט יותר מיץ. וויטמין C נהרס מהר כשהוא נחשף לאויר, ולכן כדאי לאכול את התפוזים ברגע שחותכים אותם.

קצת היסטוריה על התפוזים

לתפוזים יש היסטוריה מאד מעניינת. קבוצת התפוזים הראשונה גדלה בצפון מזרח הודו, בדרום מזרח אסיה ובדרום סין. התחילו לטפח אותם לראשונה בסין בשנת 2500 לפני הספירה. במאה הראשונה לספירה הרומאים העבירו עצי תפוזים צעירים מהודו לרומא.

כריסטופר קולומבוס שתל פרדסי תפוזים בהאיטי. הוא הביא את הזרעים שלהם בשנת 1493, ועד לשנת 1518 גם פנמה ומקסיקו טעמו לראשונה תפוזים וזמן קצר לאחר מכן ברזיל התחילה לגדל אותם בעצמה.

אמריקה נטעה את עץ התפוז הראשון שלה בשנת 1513 על ידי חואן פונסה דה לאון שהיה חוקר ספרדי.

הסוגים המתוקים של התפוזים הם ולנסיה, תפוזי דם, זן נוואל והזן הפרסי.

שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.