11 צורות התנהגות החושפות חרדות והמסתתר מאחוריהן

שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
לפני שאתה ממשיכים לקרוא, שמרו את מקומכם איתנו בקבוצות הוואטסאפ
קבוצות הוואטסאפ

11 צורות התנהגות החושפות חרדות והמסתתר מאחוריהן
הפרעות חרדה הן ההפרעה הנפשית הנפוצה ביותר בעולם, כש-1 מתוך 13 אנשים בעולם סובלים מחרדות, וזאת לפי ה-WHO (ארגון הבריאות העולמי). החרדה יכולה לנוע החל מהצורה קלה, ועד לתחושה של התשה, ולהציג מיגוון רחב של סימפטומים. הסימפטומים הנפוצים ביותר של החרדה, כוללים כדלקמן:

  • תחושות של חוסר מנוחה או על הקצה.
  • שינה טרופה.
  • תחושות מתישות.
  • קושי להתרכז במשימות פשוטות.
  • תחושות מוגזמות של דאגה, אפילו בגלל משימות ואחריות קלות.
  • מתח בשרירים.
  • עצבנות.
  • בעיה לשלוט על התחושות מלאות החשש.
  • התרוצצות המחשבות.

אלו הם רק כמה מהסימפטומים של החרדה, וחלק מהאנשים סובלים גם מכולם, בעוד שאחרים יכולים להתמודד עם אחד או שניים מהסימפטומים. עם זאת, קבלת עזרה בעקבות החרדה, אם זה משפיע על חלקים גדולים מחייכם, כגון בבית ספר או בעבודה, הוא המפתח להתגבר עליה. לרוע המזל, רק מעט מעל לשליש מהאנשים הסובלים מחרדות, מבקשים עזרה, ואפילו במדינות מפותחות.

לכן, רוב הסיכויים שכבר נפגשתם עם מישהו שסובל מחרדה ושנראה נורמאלי לחלוטין מבחוץ. יכולת הופעה כזאת של שליטה יכולה לעזור לאדם להרגיש פחות פגיע, אך זה עלול בסופו של דבר להוביל להתפרצות בשלב מאוחר יותר.

להלן מה קורה כשאנשים מנסים להסתיר את חרדתם:

לחיות בחרדה זה כמו לחיות עם קול שכל הזמן נמצא מאחוריך, והיודע על חוסר הביטחון שלכם ומשתמש בכך נגדך, עד שזה מגיע לנקודה, שזה הקול הרם ביום שנשמע בחדר.

אולם – אתה היחיד שיכול לשמוע אותו.

  • אלמוני

זה אולי נותן את ההרגשה לאנשים שהם בשליטה, אולם בפועל, אין להם שליטה כלל

אם מישהו מנסה להסתיר את חרדתו, הוא יכול להיראות מאד נורמאלי בעיני האחרים. אנשים המסתירים את חרדתם, עשויים להיות ברמה גבוהה של הפרעה, שעליה הם עדיין יכולים לשמור בתחומי האחריות בצורה בוגרת.

עם זאת, בתוכם הם שבורים. הם למדו להסתיר את הסימפטומים כל כך טוב, שאף אחד לא יודע אפילו שהם סובלים מהפרעת חרדה.
המסיכה שהם עוטים על עצמם, עוזרת להם לעבור את החיים, אולם, לא מבלי שייגבה מהם מחיר רגשי. האנשים הסובלים מהפרעות חרדה, והעוטים מסיכה על תחושותיהם, יכולים להרגיש כאילו יש להם שליטה טובה על ההפרעה. עם זאת, כל מה שהם עושים, זה פשוט שינוי ההתמקדות שלהם למשהו אחר, כגון, בעבודה, וזאת כדי להימנע מלהתמודד עם תחושותיהם. אך זה בסופו של דבר יעלה על פני השטח, ויותר רגשות ייבנו, כשההתפרצות הגרועה ביותר, תגיע מאוחר יותר.

הם עלולים להיראות כמתנודדים בעצבנות רבה, או בפיזור נפש

אנשים שמנסים להסתיר את חרדותיהם, צריכים יותר למצוא מוצא מהמתח שלהם, ולכן הם יכולים להיראות חסרי מנוח, ותוך תנועה רבה. הם עשויים לסובב את אגודליהם, להניע את רגליהם, לסובב את קווצות שערם, או לעסוק בהרגלים מעצבנים אחרים. הם יתקשו בשמירה על נושא שיחה קבוע ויעברו על נושאים במהירות. מוחם רץ במהירות של קילומטרים, ולכן יש להם קושי בשליטה בעולם האמיתי.

הם יכולים להזיע הרבה מאד

על פי האגודה הבינלאומית להזעת יתר, קרוב ל-32 אחוזים מהאנשים בחברה, הסובלים מחרדה חברתית, מזיעים בצורה מוגזמת. בעוד שזה יכול להתרחש אצל אנשים עם חרדה באופן כללי, ההזעה נפוצה יותר בקרב אלו הסובלים מ-SA או מהפרעת פאניקה. מאחר והחרדה מגבירה את רמות הקורטיזול והאדרנלין, הגוף מגיב בכך שהוא מייצר זיעה, כדי לשחרר חלק מאותו מתח.

זה דבר מאד טבעי להגיב על איום, אולם, בעולם המודרני, ההזעה גורמת למבוכה ובושה. לכן, אם אדם חרד, סובל מהזעת יתר, הוא או היא עשויים להיראות סמוקים, לסבול מכפות ידיים מיוזעות, או ללבוש בגדים המסתירים את כתמי הזיעה ביתר קלות.

אנשים המנסים להסתיר את חרדתם, יכולים להיראות תחת שליטה

מאחר ואנשים הסובלים מחרדות, חשים בדרך כלל שהם מחוץ לשליטה ביחס למצב הנפשי שלהם, יתכן והם יפעילו שליטה על אנשים אחרים. אנשים רבים הסובלים מחרדות, הם פרפקציוניסטים, ולכן, הם צריכים שהדברים ייעשו בדרך מסויימת, או שהם ינסו לנהל בצורת מיקרו, אנשים אחרים, ואם הם סובלים מ-OCD, כל שינוי קל בשיגרה שלהם או בסביבה, עלולים להוציא אותם מכליהם.

הם עלולים לסבול מדיכאון

חרדה ודיכאון בדרך כלל הן הפרעות שמתרחשות ביחד. על פי אירגון החרדה והדיכאון האמריקאי, כמעט 50% מהאנשים שאובחנו כסובלים מדיכאון, סובלים גם מהפרעות חרדה. אין עדויות על כך שהפרעה אחת גורמת לשניה, אולם, אנשים רבים נוטים לסבול משניהם. עם זאת, אצל מי שבעיקר סובל מחרדה, הדיכאון עלול להחמיר את הסימפטומים, ולגרום לנסיגה, בגלל התחושות המכריעות, שלהם שאינן באות לידי ביטוי.

הסיכון הגובר בשימוש בחומרים אסורים

אנשים הסובלים מהפרעות חרדה, עלולים לעמוד בסיכון של פי יותר משניים או פי שלוש, לכך שיסבלו מבעיית התמכרות לסמים, לעומת האוכלוסיה הכללית. יתר על כן, כחמישית מהאמריקאים הסובלים מהפרעת חרדה, מכורים לאלכוהול או לסמים אחרים, וזאת על פי ה-ADAA.

אלכוהול, מריחואנה או סמים אחרים, עשויים לעזור לאנשים ולהקהות את חושיהם בטווח הקצר, אך אנשים רבים המשתמשים בחומרים כאלה, הופכים להיות מכורים להם.

התמכרות כזאת, עלולה להוביל לבעיות אחרות, כגון: בעיות בריאות גופניות, היעדרות תכופה מהעבודה, או מבית הספר, מבידוד ועוד. הניסיון לנהל את הפרעות החרדה באמצעות תרופות עצמיות, עלולה להביא לאשפוזים תכופים יותר, בגלל מינוני יתר, ואפילו למוות. אם מישהו שאתם מכירים סובל מהתמכרות לסמים/תרופות, הוא צריך לעבור הערכה על ידי איש מקצוע בבריאות הנפש, במקרי חרדה בסיסים, או כל הפרעה נפשית אחרת.

התעלמות מדברים המהווים טריגר
אנשים הסובלים מחרדה, עשויים להציג התנהגויות של הימנעות, כגון בידוד עצמם או השלכה ברורה על אנשים מסויימים או סביבות. אם הם חשים חרדה בתוך ההמון, למשל, הם עשויים להימנע מלהגיע לקניונים, תהלוכות, קונצרטים, או מקומות אחרים שבהם מתקבצים אנשים רבים.

בתרחישים הגרועים ביותר, הם עלולים לפתח אגרו-פוביה, שזהו פחד והימנעות מכל המקומות הגורמים או מהווים טריגר לחרדות. זה עלול להביא אותם לכך שלעולם לא יעזבו את הבית, למעט רק באם הם מאד צריכים.

כאלה שמנסים להעמיד פנים שהם לא סובלים מחרדות, עלולים למצוא עצמם כלא יכולים יותר לתפקד בצורה נורמאלית. זה בדרך כלל קורה כשמישהו לא מקבל עזרה על ההפרעה ומנסה לנהל זאת בעצמו.

אנשים שמנסים להסתיר את חרדתם, עלולים להפוך ולהיות מכורים לעבודתם

אנשים הסובלים מחרדה רבה, עשויים לעבוד שעות ארוכות, כדי להימנע מהתמודדות עם הסימפטומים שלהם. כשהם עובדים, יש להם משהו אחר להתמקד בו, ולכן זוהי הופכת להיות התמכרות נוספת. בעוד שאין ספק שזוהי התמכרות בריאה יותר, מאשר התמכרות לסמים או אלכוהול, אך זה עלול להפוך ולהיות לדבר לא בריא אם התחושות גורמות לאובססיה, כשלא מתמודדים איתן בצורה הנאותה.

פיתוח הרגלי אכילה לא בריאים

אנשים רבים עם חרדה חבויה, אוכלים, כמנגנון התמודדות. לרוע המזל, מחקר גילה שעד שני שליש מהאנשים עם הפרעות אכילה, סובלים גם מהפרעת חרדה. יתר על כן, 42% מאלו עם הפרעת אכילה, פיתחו הפרעת חרדה במהלך הילדות, וזאת הרבה לפני שהסימפטומים להפרעת האכילה התחילו להופיע.

אנשים עם חרדות חבויות, עלולים להיות אנורקטיים, בולימיים, או תחת הפרעה של אכילה כל הזמן. אנשים רבים הסובלים מחרדות, מתקשים לשמור על משקל בריא, בגלל הקשר הלא בריא שלהם עם המזון. למשל, אם היה להם יום מלא מתח בעבודה, מה שיוכל להרגיע אותם, תהיה פיצה וגלידה, במקום שישקיעו בהכנתה של ארוחה בריאה יותר.

מאחר וחלק מהאנשים הסובלים מחרדה משתמשים במנגנוני התמודדות מזיקים, צריכה של מזון בהחלט אינה יוצאת דופן.

מערכות יחסים של סבל

אדם שמנסה להסתיר את חרדתו, עלול להסתגר, או להתרחק מחברים ובני משפחה. החרדה שואבת אנרגיה רבה מהאדם. אם מישהו עובר אבחון, ונותר ללא טיפול, זה עלול להיות אפילו קשה שבעתיים לשמור על מערכות היחסים. יותר ויכוחים בין בני זוג עלולים להתרחש, והודעות מחברים, עלולים להישאר ללא תגובה. החרדה עלולה בהחלט להשתלט על האדם, ומי שמנסה להסתירה, יהיה בדרך כלל במערכות יחסים סוערות בעקבות זאת.

היעדרות מהעבודה, או בית הספר

כשמישהו מנסה להסתיר את חרדתו, הוא יזדקק לזמן נוסף כדי להתרחק מאחריות, כדי להתמודד. הנוכחות בעבודה או בבית הספר תהיה קשה יותר, והאדם יתחיל להיעדר כמה ימים מעת לעת. אותם אנשים לא חשים בנוח לספר לבוס שלהם או למורים על ההפרעה. לכן, הם פשוט נמנעים מהמצב לחלוטין, ולכן אינם צריכים להתמודד עם הבושה או המבוכה.

על פי הארגון הפסיכיאטרי האמריקאי, הפרעות חרדה קשורות לירידה בפרודוקטיביות בעבודה ולנכות בטווח הקצר והארוך, ולעלויות כמעט של 4.1 מיליארדי דולרים בצורה עקיפה מבחינת העלויות במקום העבודה.

מחשבות סופיות

כפי שאתם רואים, כשמישהו מנסה להסתיר את חרדותיו, זה עלול להסתיים בשיבושים מבחינת ההיבטים הרבים בחייהם. בעוד שמצב כזה הוא מאד בר-טיפול, אנשים רבים ממשיכים לסבול בשקט. אם אתם מתמודדים עם חרדות, אנא, חפשו אחר עזרה מקצועית. הרווחה שתחושו בכך שתקבלו את הכלים להתמודד מול ההפרעה, הבושה והאשמה האפשריים, שעלולים לצוץ בעקבות כך, שווים את זה.

בקצב המהיר של העולם כיום, אתם צריכים לזכור ולטפל בעצמכם קודם כל. העולם יכול לחכות, אך בריאותכם, לא.

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.
שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו