בריא לדעת
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
אכילת לילה

האם אכילה לפני השינה באמת מזיקה לבריאות? התשובה מפתיעה

הכתבות החזקות ביותר לפני כולם בקבוצות של בריא לדעת

בשנים האחרונות עולה נושא האכילה הלילית שוב ושוב. חלקנו מרגישים רעב דווקא בשעות הערב וחלקנו מגדירים זאת כ״קרייבינג״ למשהו מתוק או דווקא מלוח. אין זה משנה מה הסיבה לכך שאנחנו ניגשים למקרר דווקא בשעות המאוחרות, מה שמשנה זה איך האכילה הלילית משפיעה עלינו.

רגע לפני שנבדוק את ההשפעה של האכילה בשעות הלילה חשוב שנגיד כי כולנו היינו שם. כמעט כל אחד ואחת הגיעו לכך שהם התחילו לאכול דווקא בשעות מאוחרות. הסיבות לכך יכולות להיות סיום משמרת מאוחרת, אכילה לאחר שהילדים הולכים לישון, צפייה בטלוויזיה ועוד.

קצת על תסמונת האכילה הלילית

מחקרים מצביעים על כך שאכילה לילית אשר מתרחשת מספר פעמים בשבוע יכולה להוביל לכך ש-25% מצריכת הקלוריות מתרחשת בסוף היום. לא מדובר על צריכת קלוריות בארוחת הערב אלא באכילה שמתקיימת אחריה. למעשה יש לכך שם.

״תסמונת האכילה הלילית, NES״ מאופיינת בצריכה משמעותית של קלוריות לאחר ארוחת הערב ולאחר השעה 19:00. האכילה מובילה לצריכה רבה של קלוריות ויכולה להשפיע משמעותית על בעיות השינה ונקראת גם ״הפרעת אכילה הקשורה לשינה, SRED״. לא פעם בעיית האכילה והשינה קשורות זו בזו וטיפול בבעיית השינה יכול במקרים מסוימים לפתור את שתיהן.

אכילה לילית מובילה לבעיות שונות

לא כל אכילה שמתבצעת לאחר השעה שבע בערב נחשבת לאכילה לילית אך כאשר מדובר בהרגל קבוע ובמיוחד כאשר האכילה כוללת ממתקים וחטיפים, שתייה ממותקת וכמויות גדולות של אוכל, היא עלולה להיות בעייתית ולהוביל למספר בעיות:

אי נוחות של מערכת העיכול

אכילה לילית יכולה להוביל לאי נוחות של מערכת העיכול, רפלוקס וצריבה. אי הנוחות של מערכת העיכול יכולה להתבטא בשעות הלילה אך להימשך גם במהלך היום ולהפוך למעגל של כאב ומערכת עיכול עצבנית.

התחלת אכילה מאוחרת

חלקנו מתחילים לאכול מאוחר לאחר האכילה הלילית ולעתים כתוצאה מכך אנו חוזרים לאכול בלילה שוב ושוב. קל מאד להיכנס למעגל של אכילה בשעות מאוחרות ובכך לחוש את ההשפעות השליליות שלה בעוצמה ולעתים קרובות.

בחירות תזונתיות לא בריאות

אכילה לילית מתבטאת לרוב האכילה מתוך תשוקה. כשאנחנו אוכלים מרוב תשוקה הבחירות שלנו נוטות להיות לא בריאות ולכלול מאכלים עתירים בקלוריות, מועטים בערכים תזונתיים ושומניים. מאכלים מסוג זה לא רק לא בריאים אלא נוטים לנו לחזור ולרצות בהם.

הפרעות שינה

אכילה בשעות המאוחרות של הלילה עלולה לשבש את השינה. האכילה בשעות המאוחרות מאופיינת במאכלים כבדים שמובילים להרגשת אי נוחות כללית ולקשיי שינה. בנוסף, אכילה לילית עלולה להיות תוצאה של חרדה אך היא גם ״מזינה״ את החרדה, מה שמקשה לצאת ממנה.

הצטברות שומן

חילוף החומרים יורד בשעות הלילה ומערכת העיכול מתקשה לעכל את האוכל שאכלנו (ובמיוחד שמדובר באוכל כבד ושומני). כתוצאה מכך כאשר האכילה מתבצעת בשעות המאוחרות התוצאה יכולה להיות הצטברות שומן ועלייה במשקל.

כתבות שבריא לדעת
דרכים להוריד לחץ דם

14 דרכים להורדת לחץ דם שרוב האנשים שכחו אותן

סיכונים של אכילה מהירה

5 סיכונים בריאותיים של אכילה מהירה מדי

כך נפחית את נזקי האכילה הלילית

ברור עכשיו כי אכילה לילית עלולה להזיק לנו אך החדשות הטובות הן שאנחנו יכולים להפחית את הנזקים על ידי הקפדה על בחירות נכונות:

  1. בחירה במזונות קלילים וקלים לעיכול כמו סלטים
  2. ויתור על מזון כבד, שומנים ומטוגן אשר עלול להוביל להפרעות עיכול
  3. הפסקת אכילה לפחות שלוש שעות לפני השינה וזאת כדי למנוע אי נוחות במערכת העיכול
  4. איזון הארוחות לאורך היום, הקפדה על ארוחות במקום דילוג עליהן
  5. החלפת החטיפים הלא בריאים באפשרויות בריאות ודלות קלוריות
שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

5 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments
דוד קורן
לפני 6 חודשים

אחלה כתבה . מועיל ומזין

משה
לפני 6 חודשים

אוכל הכל גם בלילה אחרת לא ארדם 😃

תמי
לפני 6 חודשים

כתבה מעניינת ומרתקת וחשוב להקפיד ולשמור ההמלצות, אדאג להעביר הלאה

יורם גלילי
לפני 6 חודשים

נכון מאד אך גם שאני אוכל בערב רק סלט אז תרופות מרשם הקשורות ללב וגם סטטינים רק לכולסטרול גורמים וזה דבר שפשוט אין לו פתרון על אף שיש לי ואבן במינון כפול 20 מג.האם יש פתרון לזה?יש סטטינים שלא מפריעים לשינה?אנא ענו לי.

רויטל
לפני 6 חודשים

יופי של טיפים ועצות, ממש אוהבת את הכתבות שאתם מפרסמים.
לפחות פעם בשבוע חוטאת בחטיף לילי,אקח לתשומת ליבי.

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.

בריא לדעת בשבילך

בריאות

9 דרכים בהן אתם פוגעים בשיניים שלכם ולא יודעים על זה !!

אל תזלזלו בכליות שלכם: 10 הרגלים שיש להימנע מהם כבר עכשיו

טיפים לשינה טובה

6 טיפים שיגרמו לכם לישון כמו תינוקות, את מס' 4 כולם כבר מכירים

עלי 1

על פי מחקר חדש זה מה שרוב הדיאטנים חושבים על צריכת קפה

באותו נושא