בריא לדעת
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
דברים שקוראים בגוף בזמן השינה

8 דברים מרתקים שקורים בגוף בזמן השינה

מסתבר שבזמן השינה כשמודעות המוח נכבית, קורים דברים מסקרנים בגוף. להלן 8 דברים שקורים לגוף במהלך השינה.
הכתבות החזקות ביותר לפני כולם בקבוצות של בריא לדעת

1. השרירים משותקים

כשנכנסים למצב שינה REM  (ריצוד עיניים מהיר) שזה מצב השינה העמוק ביותר, שרירי הגפיים הופכים להיות משותקים לחלוטין, ואי אפשר לזוז באופן זמני. קיימת הפרעת שינה שבה אותו שיתוק ממשיך עדיין להתקיים במשך כמה שניות או דקות גם לאחר היקיצה. תחושת הפחד הזאת מפני השיתוק, מופיעה אצל אנשים הסובלים מנרקולפסיה (מצב המאופיין בנטייה קיצונית להירדם כל פעם) כשהם פוקחים את עיניים לאחר ההשכמה.

2. העיניים מרצדות במהירות רבה מאד

כל שלבי השינה נועדו למטרה אחת, והיא לשמור על הגוף והמוח בריאים ונינוחים. קיימים חמישה שלבים של שינה, כשכל אחד מהם עמוק יותר מהקודם, וכשאנו עוברים את כל חמשת השלבים, המחזור מתחיל מחדש. השלב האחרון (REM) הוא הפעיל ביותר והוא מתחיל בין 60 או 90 דקות לאחר שנרדמים. בשלב הזה העיניים מרצדות במלוא המהירות קדימה ואחורה וללא מודעות, מאחר והמוח מתמקד במה חולמים.

3. השתחררות הורמון הגדילה

הורמון HGH, הידוע כהורמון הגדילה מגיב, כדי לאפשר לעצמות, לשרירים ולרקמות להיווצר מחדש. כשישנים, ייצור ההורמון מופעל בכל הגוף, והוא תורם לריפוים של פצעים ולהתחדשות התאים. כשצעירים, ההורמון מקדם את הגדילה ויש לו הרבה השפעות אחרות על הגוף. מהסיבה הזאת אפשר לומר שאנו גדלים בזמן השינה.

4. היצרות הגרון

בזמן השינה, השרירים שמחזיקים את הגרון פתוח במצב של ערות, נרגעים ולכן גודל הגרון מצטמצם. זה אחד מהגורמים לנחירות עמוקות, למרות שקיימים גורמים תורמים נוספים, כגון אף חסום, או התהדקות הגרון, מה שקשור מאד לאותם רעשים מציקים מהאף שחלק מהאנשים עושים בזמן שהם ישנים.

5. חריקת שיניים

תופעת חריקת השיניים בשינה, נקראת ברוקסיזם, והיא אינה מופיעה אצל כל אדם אלא רק אצל חלק מהאנשים, שמתעוררים עם כאבים חזקים בלסת לאחר שחרקו שיניים בלילה. יתכן ומקור הברוקסיזם נובע כתוצאה ממערך לקוי של כיוון הלסת, אך יתכן גם שזה מצב פסיכולוגי של שחרור מתח רגשי ולחץ שנצברו במהלך היום. עם זאת, המחקרים עדיין לא הצליחו להבין למה זה מופיע רק אצל אנשים מסויימים שמתעוררים עם שיניים סדוקות ולסתות כואבות, ואחרים לא.

6. המוח משחרר מידע שנצבר וממציא סיפורים

הצורה שבה החלומות נוצרים, היא עדיין בגדר מסתוריות מדעית. היום אנו יודעים שהמוח שלנו בונה מארג של חלומות מתוך הזיכרונות שלנו בחיי היומיום והחומר המצוי בתת המודע. לכן, חוויות אחרונות המשולבות במידע שאוחסן במשך שנים רבות, כגון זיכרונות, טראומות, רגשות ותחושות, יוצרים חלומות מסתוריים ולפעמים אבסורדיים. עם זאת, לא נקבע עדיין למה המוח עובר למקומות מסויימים בלילה, או למה הוא בוחר בזיכרונות ספציפיים, צבעים, קולות, תחושות או אנשים. למרות ההתקדמות הרבה שחלה במדע, החלומות נותרו בעינם כחידה שעדיין לא נפתרה.

7. שמיעתם של פיצוצים פתאומיים.

"תסמונת הראש המתפוצץ" היא תופעה נדירה, אך היא עלולה להתרחש. אם חוויתם זאת, התחושה היא כמו של פיצוץ חזק שמתרחש ושגורם להתעוררות, ואולי אפילו מתלווים לכך רמות מסויימות של פחד ומצוקה, אך במציאות, כלום לא קורה בעולם החיצון. אנשים הסובלים מהתסמונת, מרגישים שהראש "התפוצץ", או חושבים שהם שומעים קול חזק כמו של יריה. זה אינו גורם לכאב פיזי, אך עלולות להיות לכך השלכות פסיכולוגיות חמורות.

8. המוח משתקם ומנקה את עצמו מרעלים

חוקרים מאוניברסיטת רוצ'סטר גילו, שבזמן השינה המוח שוטף את הפסולת שהצטברה במהלך היום. המנגנון הזה מופעל בזמן השינה, והוא נקרא המערכת הגלימפטית, שבזמן שהיא מופעלת, היא מאפשרת למוח להיפטר ממידע לא מועיל ולצבור את החומר החיוני ולחדש את הקשרים שלו.

שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

1 תגובה
Inline Feedbacks
View all comments
שלמה שאשא
לפני 26 ימים

תמיד מרתק ללמוד מהאתר.
מבחינתי זה חשוב מאוד. אני לומד הרבה מהכתבות.
תודה

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.

בריא לדעת בשבילך

בריאות

11 דרכים לשליטה על מיגרנות ומניעת התקפים לעתים תכופות

מה סוכר עושה לגוף שלנו

ככה עודף סוכר משפיע על הגוף שלנו

10 המזונות הגורמים למיגרנה

איך להעלות את רמות הדופמין שלכם כדי לא להרגיש אף פעם לחץ או דיכאון שוב!

באותו נושא