בריא לדעת
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

5 סוגי מזון הגורמים לצרבת קשה

הכתבות החזקות ביותר לפני כולם בקבוצות של בריא לדעת

על פי הקולג' האמריקאי לגסטרואנטרולוגיה, מעל ל-60 מליון אמריקאים סובלים מצורה כלשהי של צרבת, לפחות פעם בחודש. למרות הטרמינולוגיה, לצרבת אין כל קשר ללב. יתר על כן, זהו מצב הכרוך במערכת העיכול ותוצר לוואי של GERD (מחלת ריפלוקס גסטרו-ווסגאגל) וריפלוקס של חומצה.

כשמישהו סובל מצרבת, הרירית בוושט הופכת להיות רגישה יותר מהרירית בקיבה. בתגובה, החומצה בוושט גורמת לתחושת צריבה בחזה, ומכאן המונח "צרבת".

בנוסף לתחושת הצריבה, רבים חווים את הצרבת האופיינית, ככאב חד עם תחושת מחנק. כמו כן, חלק מהאנשים גם תיארו את הכאב, ככזה שנע בין הצוואר לגרון. שלא במפתיע, המזונות שאנו צורכים, משחקים תפקיד משמעותי מבחינת הצרבת. במאמר זה, נעבור על 5 מוצרי מזון שגורמים לצרבת קשה במיוחד, כמו גם את הטיפולים שיכולים לעזור להקלה בסימפטומים.

ריפלאקס חומצתי ו-GRED

לפני שנתעמק במזונות שיש להימנע מהם כדי למנוע צרבת, נתבונן קודם מקרוב על שני מצבים שגורמים לכך – הריפלאקס החומצי וה-GRED. למרות שהם משמשים לסירוגין, המצבים הללו מאד שונים, למרות שהם תורמים לאותה בעייה.

ריפלאקס חומצי – זהו מצב שבו החומצה מהקיבה חוזרת לוושט, בנוסף לכך שהיא גורמת לבעייה בקיבה (צרבת), היא עלולה גם לגרום לסימפטומים הבאים:

  • שיעול כרוני
  • תחושת מרירות בחלק האחורי של הגרון.
  • כאבי גרון
  • תחושה של לחץ וצריבה סביב עצם החזה.
  • טעם חמוץ בפה.

GRED – מצב כזה בדרך כלל מתואר כצורה מוגברת של ריפלאקס חומצי, וכזה המתרחש בתדירות גבוהה, וגורם לדלקת בוושט. חשוב לציין שנזק בטווח הארוך לוושט, עלול לגרום לסרטן. כמו כן, שלא כמו בקלקול קיבה, את הכאב שגורם ה-GRED, לא ניתן לפתור באמצעות השימוש בתרופות נוגדות חומצה, או תרופות נפוצות אחרות ללא מרשם. חלק הסימפטומים הנפוצים ביותר של ה-GRED, כוללים כדלקמן:

  • באשת הנשימה
  • קלקול קיבה
  • פגיעה באמייל השן
  • כאב בחזה
  • שיעול יבש כרוני
  • אסטמה
  • קושי בבליעה
  • רגורגיטציה (העלאת גירה).

מה גורם לבעיות בעיכול ?

בנוסף על מזונות מסויימים, ה-GRED, הריפלאקס החומצי וקלקול הקיבה, עלולים להיות תוצר לוואי לסגנון חיים מסויים, המוביל לבעיות בריאות. חלק מאותם גורמים נפוצים התורמים למצב כזה כוללים כדלקמן:

  • משקל עודף, או השמנת יתר.
  • עישון
  • צריכת אלכוהול.
  • הריון
  • בקע בסרעפת

כדאי לציין גם, שתרופות מסויימות כגון, אנטי-היסטמינים, משככי כאבים, תרופות הרגעה, תרופות נוגדות דיכאון וחסימות סידן, למשל, עלולות לשבש באופן משמעותי את מערכת העיכול הבריאה. למרבה המזל, בעיות עיכול רבות ניתנות לפיתרון, וזאת באמצעות שינוי באורח החיים, כגון: שינוי תזונתי, ירידה במשקל, הגבלת צריכת אלכוהול והפסקת עישון.

כתבות שבריא לדעת
דרכים לשמור על הכליות

10 דרכים לשמור על בריאות הכליות

מזונות שמורידים לחץ דם

13 מזונות שיכולים לסייע בהורדת לחץ הדם

אבחנה

בעוד שקלקול קיבה וריפלאקס חומצי, ניתנים לזיהוי בקלות בגלל הסימפטומים, את ה-GRED, מצד שני, ניתן לאבחן רק על ידי רופא, שמבצע את הבדיקות הבאות, לפני ההגעה למסקנה:

בדיקה במעקב של 24 שעות: זוהי בדיקה שכרוכה בהכנסת צינור גמיש לאף, ודרכו מגיעים לוושט, מה שעוזר לרופא לקבוע אם קיימת בעיה של ריפלאקס חומצי מאחורי הוושט.

אנדוסקופיה עלית – תוך השפעה של תרופות הרגעה, צינורית המצויידת במצלמה מוחדרת לפיו של המטופל, עד שהיא מגיעה למעי הדק. בדיקת אנדוסקופיה עלית מועילה, בכך שהיא מאפשר לרופא לזהות גידולים, דלקתיות, כיבים וסימנים אחרים של נזק שעלולים לתרום לבעיות עיכול.

5 מוצרי מזון הגורמים לצרבת קשה

צריכתם של מוצרי מזון ומשקאות מסויימים , הראו שהם מגבירים את ייצור החומציות בקיבה, מה שבתורו, גורם לריפלאקס חומצי, GRED, או לקלקול קיבה. הימנעות מאותם מזונות, יכולה לצמצם את הסימפטומים ובמקרים רבים, להבטיח שאינכם מפתחים אותם מלכתחילה. חלק מאותם מזונות ומשקאות, כוללים כדלקמן:

בשר

למעט באם הנכם צמחונים או טבעונים, אתם בוודאי נהנים מסטייקים, עוף, לארוחת הערב, אולם, חשוב לדעת שזיהינו שהמזונות הללו עלולים לגרום לבעיות עיכול. למעשה, על פי מאמר שפורסם בכתב עת למחקר ופרקטיקה בגַּסְטְרוֹאֶנְטְרוֹלוֹגְיָה, בראיון עמיתים ובגישה פתוחה, הבשר נקשר עם הוושט וה-GRED.

המחקר הצביע על כך שרמות גבוהות של כולסטרול וחומצות שומן, שנמצאים ברוב סוגי הבשר, מהווים את הגורם המרכזי. עם זאת, נתרן, שמנים ושומנים, גם הם משחקים תפקיד. למשל, רמת השומנים הגבוהה המצויה ברוב סוגי הבשר, עלולה לגרום לסוגרים בקיבה להירגע, מצב שעלול לגרום ל-GRED ולבעיות עיכול אחרות. כדאי להגביל את צריכתו.

מוצרי מזון עם רמת כולסטרול גבוהה

בכך שמצמצמים בצריכת הבשר, מצמצמים גם את צריכת הכולסטרול, שזה דבר חשוב, מאחר ומחקרים הראו שקיימת התאמה בין כולסטרול גבוה ובין שיבושה של מערכת עיכול בריאה. למעשה, על פי מחקר שנערך ב: Alimentary Pharmacology and Therapeutics , בראיונות שנערכו בכתב העת, תזונה של רמות כולסטרול גבוהות, וחומצות שומן רוויות, עלולה להוביל לריפלאקס חומצי ול-GRED. כך, שבנוסף להגבלה בצריכת הבשר, יכול להיות כדאי לצרוך מעט ביצים, וכן מוצרי מחלבה מסויימים, מאחר וגם הם מכילים רמת כולסטרול גבוהה.

מזונות עם רמת נתרן גבוהה

בנוסף, לכך שזה אחד מהתורמים העיקריים ללחץ דם גבוה, מזונות עתירי נתרן, כגון בשר מעושן, מלוח או משומר, למשל, ידועים לשמצה בכך שהם גורמים לנפיחות בקיבה ולמיגוון של בעיות עיכול. אותו הדבר חל גם על מזונות קפואים, בשרים מעובדים, או כל מזון שהמלח בו הוא המשמר העיקרי. בעיקרון, המלח במזונות הללו, גורם לשימור הנוזלים בגוף, ובתורו, גורם לנפיחות, בעיות עיכול, ובמקרי קיצון, עלול לגרום לסרטן בקיבה.

מזונות חומציים

מלבד הנזק שנגרם לאמאייל של השיניים, המזונות החומציים כגון: עגבניות, אשכוליות, ליים ולימונים למשל, עלולים לגרום לדלקתיות ברירית הקיבה, ומכאן, לבעיות עיכול. חלק מאותן בעיות, כוללות קלקול קיבה, גזים, עצירות, נפיחות ושלשול. חשוב לציין שעגבניות משמשות במיגוון נרחב של מזונות, כולל פיצות, ספגטי, וכמה רטבי בישול.

שוקולד

למרות שהוא טעים מאד, השוקולד עלול לזרוע הרס במערכת העיכול, ובמיוחד שוקולד המכיל ממתיקים מלאכותיים. מחקרים הראו שממתק תמים זה, עלול לגרום לקלקול קיבה ולשלשולים. באופן אידיאלי, אם אתם רוצים לאכול שוקולד, הטוב ביותר הוא להימנע מכזה המכיל ממתיקים מלאכותיים, וגם להגביל את צריכתו.

גם משקאות מסויימים, עלולים להשפיע בצורה שלילית על בריאותה של מערכת העיכול. כלומר, זה טוב להגביל את מידת צריכת האלכוהול, הקפה והמשקאות עם קפאין, שאתם צורכים. אותו הדבר חל על משקאות חומציים כגון: מיץ לימון, מיץ תפוזים ומיץ אשכוליות. לגבי מזונות, אתם אמורים להימנע גם מצריכה רבה מדי של מזונות שומניים או מתובלים.

איזה מזונות מהווים את הטריגר?

אלו הם מזונות שעלולים לגרום להתלקחותם של סימפטומים במערכת העיכול, והם יכולים גם להשתנות מבחינת השפעתם מאדם לאדם, אך ישנה ראייה אנקדוטית, הטוענת שההסתברות לחוות מידה מסוימת של בעיות עיכול, גבוהה יותר בעקבות צריכתם של מזונות מסויימים, מאשר אחרים.

כדאי לציין שמזונות מסויימים יכולים גם, לשפר בצורה משמעותית את בעיות העיכול.

מזונות שיכולים לשפר את בריאות מערכת העיכול

על פי מחקר שנערך בשנת 2013, ושפורסם ב-hindawi.com, לדברי מוציא לאור מסחרי של ספרות מדעית, טכנית ורפואית, שינויים תזונתיים יכולים לשפר באופן דרמטי מצב של קלקול קיבה, ריפלאקס חומצי ובעיות עיכול אחרות. כמובן שלא נטען שעליכם לשנות לחלוטין את התזונה שלכם.

במקום זה, אפשר לעשות כמה שינוים קלים, שיכולים להוביל לשיפור בריאות העיכול. כדי להמחיש יותר את הנקודה הזאת, נתבונן על כמה מזונות שהוכיחו עצמם כמצמצמים את תדירות העיכול, הריפלאקס החומצי ואת ה-GRED :

  • פירות עשירים בסיבים, אשלגן ומגנזיום.
  • ירקות עם עלים ירוקים, כגון תרד וכרוב.
  • מזונות העשירים בויטמין C, כגון תפוזים ופלפלים.
  • פחמימות מדגנים מלאים.

לסיכום, קיימים מספר מזונות שיכולים לעבוד בעד ונגד בריאותה של מערכת העיכול. חשוב לצרוך בחוכמה את המזונות שאתם צורכים ולנקוט בתפקיד פעיל בשמירה על תזונה בריאה. כדי להקל על התהליך, כדאי לעבוד עם דיאטנים, או תזונאים, ובמיוחד אם אתם בעלי נטייה לפתח בעיות בקיבה.

שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.

בריא לדעת בשבילך

סכנות של המלח
תזונה

8 תופעות הלוואי של המלח שיגרמו לכם להפחית את צריכתו באופן מיידי

5 דרכים פשוטות להיפטר מהאגו ולהישאר שמחים

הדיאטה הטובה ביותר לאנרגיה: 10 מזונות שעוזרים לנצח את העייפות

6 סימנים שאתם לפני התמוטטות עצבים

באותו נושא