7 שינויים שחלים בגוף בעקבות שנת יתר

הכתבות החזקות ביותר לפני כולם בקבוצות של בריא לדעת

אתם יודעים כבר שלישון ולנוח מספיק, הם דברים חשובים. חוסר שינה קשור בבעיות בריאות שונות חמורות, שעלולות להחליש את המערכת החיסונית בגוף ולהשפיע על איכות החיים. אולם, בעוד שחוסר שינה עלול לגרום להשפעה חמורה על הבריאות והרווחה, יותר מדי זמן שינה, עלול גם להיות רע לגוף.

מומחים שערכו מחקרים בכתב העת, 'הטיפול בסוכרת' ובמכון הלאומי לבריאות, הראו שיותר מדי שינה, קשורה לעלייה במשקל. למעשה, אנשים שישנים יותר מ-8 שעות בלילה, נוטים לעלות במשקל מהר יותר, מאשר כאלה שמסתפקים בשעות שינה ממוצעות.

ארגון השינה הלאומי, אומר שרוב שעות השינה האידיאליות הן בין 7-9 שעות. פחות, או עודף בסך השעות הללו, עלול להוביל לשינויים מזיקים בגוף. מלבד העליה במשקל, להלן כמה דברים שעלולים להשתנות מבחינה בריאותית והרווחה, כשישנים יותר מדי.

7 דברים שמשתנים בגוף, כשישנים יותר מדי

"אפילו שמדובר בשינה, יותר מדי הוא דבר רע." – Homer

כאב ראש חזק בשעות הבוקר

יותר מדי שינה, עלולה לגרום לתחושת טשטוש כשמתעוררים. התחושה היא כמו ההשפעה שיש בעקבות הנגאובר, כשלמעשה לא שותים, או לתחושה של יעפת, או לצורת התמודדות שונה במקום העבודה.

  • מומחים אומרים שאותה "שנת שכרות" גורמת לגוף להאט את הקצב ולכאבי ראש, מאחר וזה מבלבל את המחזוריות במוח.
  • במלים אחרות, השעון הביולוגי מתערער, כשישנים יותר מדי. תאי המוח מאותתים על דברים שונים ממה שהגוף באמת חווה.
  • כשישנים יותר מדי, המעבירים העצביים במוח משתנים, וזה גורם לכאבי ראש.
  • אפשר גם שהגוף חווה סוג מסוים של נסיגה בגלל שזמן ארוחת הבוקר או שתיית הקפה הרגילים, עברו.
  • לא מפתיע אם יש תחושה של התייבשות או רמות סוכר נמוכות בדם, כשמתעוררים.

לכן, חשוב מאד לישון ולהתעורר באותו הזמנים מדי יום. כדאי להכין את חדר השינה בצורה אידיאלית וכסביבה חיובית לשינה, בכך ששומרים עליו ממוזג, שקט ועם אורות מעומעמים. אחרת, עלולים לסבול מכאב ראש, תחושה של כבדות בגוף ועייפות, במשך כל היום.

יופיעו יותר כאבים בגוף

אם אתם מבלים יותר מדי זמן בשינה, אתם מפחיתים את הפעילויות הגופניות שלהם. הזמן הנוסף שאתם מבלים במיטה, עלול גם לגרום לכאבים בגוף כולו ולגרום לבעיות גב. אם מתכרבלים או נמצאים בתנוחה אחת במיטה במשך זמן ארוך, זה עלול לגרום לנוקשות בגוף כשישנים יותר מדי.

בעבר, המומחים נהגו להמליץ על יותר שינה, אם הופיעו כאבי גב, או תחושות לא נוחות אחרות בגוף. אולם, כיום, השכיבה במשך זמן ארוך מדי, גורמת לחוסר תנועה. מומחים מייעצים על כך שיש לקום ולקיים תוכנית אימון גופני על בסיס קבוע, אם סובלים מכאבים בגוף.

בעוד ששינה מוגזמת עלולה להיות כתוצאה משבוע ארוך ומייגע בעבודה, לפעמים ההישארות במיטה זמן ארוך יותר, עלולה להצביע גם על בעיות בריאות אחרות. אם הכאבים בגוף גורמים ליותר בעיות ואי נוחות, אפילו ככל שאתם מנסים להחלים ולהתאושש, יש לקבל הערכה רפואית מתאימה, כדי לבדוק שאין בעיות בסיסיות מבחינה בריאותית.

הגברת הסיכון לשבץ מוחי והתקף לב

לישון יותר, אינו דבר מזיק, אם זקוקים לכך מדי פעם. עם זאת, אם זה מתרחש בתדירות גבוהה יותר, יכול להיות שזוהי דרכו של הגוף לומר לכם ששנתכם אינה יעילה, ולא עוזרת לגוף להתאושש, לחדש עצמו ולהיטען מחדש. כתוצאה מכך, הלב עובד יותר מהרגיל, כדי לעזור לשאר האיברים לתפקד היטב.

  • אם אתם בעלי נטייה לשנת יתר, אפשר שאתם חווים דום נשימה בשינה.
  • זהו מצב המשפיע על איכות השינה, ולמרות שנמצאים זמן ארוך יותר במיטה, אינכם באמת ישנים היטב.
  • מצב של דום שינה לא מטופל, קשור לשבץ ולהתקפי לב.
  • זה מצב שמפריע לשינה נינוחה, וקורה לפעמים כ-30 פעם בלילה, ולכן אתם חווים הפרעת קצב, לחץ דם גבוה ואפילו שבץ.

מומחים מבית הספר לרפואה בשיקאגו, קשרו שינה מופרזת, עם סיכונים גבוהים יותר למחלות לב, בדיוק כמו חוסר שינה. על פי מחקר שנערך ברשת JAMA, אנשים שישנו יותר מ-8 שעות בלילה, עמדו בסיכון של פי שניים, לכך שיפתחו אנגינה. מחקר דומה של כתב העת הבינלאומי לקרדיולוגיה, הראה גם שאנשים עם שעות שינה ארוכות יותר, עלולים לעמוד בסיכון של 34 אחוזים יותר, לפתח בעיות לב וכלי דם.

מומחים למדו גם שנשים עם בעיות בשינה, בין אם זו שנת יתר, או חוסר שינה, נמצאות יותר בסיכון לשבץ, או התקף לב, מאשר הגברים. אולם, הם עדיין לא יודעים מה הם המנגנונים בגוף שיכולים להסביר את הקשר הישיר לשנת היתר ולבעיות הלב.

הסיכון לסוכרת גובר

המטבוליזם שלכם משתנה כשאתם ישנים יותר מדי זמן. ברגע שזה קורה, הגוף עלול שלא להגיב טוב לרמות הגלוקוזה בדם, ויתכן שזה מגביר בקלות את הסיכוי לפתח סוכרת, בעקבות כך, לצד היעדר הפעילות הפיסית או התנועתיות שאמורים לשרוף את הגלוקוזה לאנרגיה, וכפי שנמצא במחקר שנערך בכתב העת על אנדוקרינולוגיה קלינית ומטאבוליזם.

  • אם מתרגלים לשינה של יותר מ-10 שעות בלילה, אפשר לסבול מהשמנת יתר תוך שש שנים.
  • השמנה וסוכרת קשורים בקשר הדוק, מאחר והמחלה גורמת לגוף להיות עמיד יותר לאינסולין.
  • יש לאזן את הרגלי השינה ולהחדיר משמעת וכוונה מבחינת השינה הנכונה.
  • יש לכוון את השעון המעורר, לבין 7-8 שעות שינה.
  • כשמתעוררים, כדאי להסיט את הוילונות ולתת לקרני אור השמש לחדור לחדר השינה.
  • זה יעזור להורמונים לפעול, ולעורר את הגוף, כדי שלא לחזור לתחושת הישנוניות.
  • יש לחזור על כך מדי יום, ותוכלו לראות תוצאות חיוביות תוך זמן קצר.

תהיה יותר תחושה של דיכאון

האם ידעתם ששנת יתר הינה סימפטום לדיכאון? בדרך כלל, אנשים סובלים מדיכאון בגלל איכות שינה גרועה, ולכן הם נוטים לישון יותר, או לישון בזמנים לא סדירים.

שינה מופרזת בגלל דיכאון, נקראת היפר-סומניה, והיא שונה משנתם הרגילה של האנשים. היפר-סומניה קשורה להפרה נוירולוגית שבדרך כלל קשורה למצב נפשי. אולם, מומחים עדיין מנסים להבין, מה הם בדיוק הגורמים להיפר-סומניה. חלקם מייחסים זאת לגורמים הסביבתיים, או לנטיה קדומה. אחרים, עם זאת, מאמינים שההיפר-סומניה עשוייה להוות את הטריגר, בגלל דיכוי הורמונאלי במוח.

מחקר שנערך ב'אופי ומדע השינה', הראה שאנשים מדוכאים, מפתחים רמות נמוכות של היפוקרטין-1 והיפוקרטין-2, שהן המולקולות האחראיות על שמירת פעילות המוח והיקיצה. אספקה נמוכה מהן למוח, עלולה לגרום לישנוניות.

האם חוויתם היפר-סומניה לפחות 3 פעמים בשבוע בשלושת החודשים האחרונים? האם עשיתם כמיטב יכולתכם כדי לזכות בשנת לילה טובה? יתכן ואתם צריכים להגיע לתרפיסט, כדי לקבל אבחון מתאים על בריאותכם הנפשית. יתכן ואתם בעצם מדוכאים.

עם זאת, יכול לעזור, אם גם תשנו את תזונתכם לבריאה יותר, ותגבירו את שיגרת הפעילות הגופנית. שינוי באורח החיים ובפעילויות, יכולות לעזור. אם אפשר, חפשו אחר קבוצות תמיכה, כדי שיעזרו לכם לזכות ביותר משאבים לגבי שינה ובריאותכם הנפשית.

המוח יהיה מעורפל

לבד מכאבי ראש, יתכן וגם תהיה תחושה של ערפול במוח בעקבות שינה מופרזת. זה הורס את הריכוז, ומבלבל את המחשבות, כך שזה יאתגר אתכם יותר למלא אחר המשימות בעבודה. כמו כן, זה גורם לשכחה, כשהמוח שרוי בערפל, וכתוצאה מכך, עלולים לחוות קושי בהבנה ובהיזכרות בדברים במהלך שיחה.

הערפול במוח מופיע בהיעדר שינה, בדיוק כמו כשישנים יותר מדי. זה שוב מוכיח רק עד כמה חשוב לעקוב אחר לוח זמנים של שינה נאות, מדי יום. מספר גורמים מופיעים כשהראש מעורפל:

  • רמת הורמוני המתח במוח עולה, מה שגורם לקצב מהיר יותר של הפעילות החשמלית, כך שזה יכול להסיח את הדעת בקלות.
  • המתח בגוף מגיב, ומתחיל להתעורר לעתים תכופות, כך שזה משנה את תפקודי המוח.
  • הורמוני המתח חוסמים את ההיפוקמפוס, שאחראי במוח על הלמידה והזיכרון.
  • רמות גבוהות יותר של הורמוני לחץ גורמים למוח ולגוף להתעייף מהר יותר. לכן, אתם נוטים לחוש ישנוניים יותר, והמוח מעבד את הדברים יותר לאט.

אם ממשיכים לישון יותר מדי, זה משפיע על הפעילויות במוח, ואתם עלולים להיות בסיכון לפתח דמנציה מוקדם יותר, וזאת על פי כתב העת של אגודת האלצהיימר. לכן, בעוד שהשינה היא דבר חשוב, אתם צריכים גם להגן על בריאות המוח מפני שינויים מבניים, בעקבות שינה מופרזת.

התגברות הסיכון למוות

בגלל הסיכונים הגבוהים יותר בעקבות השמנת יתר, סוכרת ובעיות לב, שינה מופרזת עלולה להיות בעלת השלכות חמורות. מומחים שביצעו מחקר PLOS, גילו שקיים שעור תמותה גבוה משמעותית, בקרב אנשים מעל לגילאי 30 שנה, שישנים יותר מ-8 שעות, מכאלה שישנים בין 6-8 שעות, בלבד.

המומחים בדקו רישומים של כמיליון אנשים במשך תקופה של 6 שנים במחקר זה. משתנים אחרים, כגון: גיל, פעילות גופנית ותזונה, כמו גם שתייה ועישון, נלקחו גם בחשבון.

בהתבסס על ממצאיהם, אנשים שישנו 7 שעות, חיו יותר זמן. החוקרים אמרו גם שלא מתעוררות בעיות בריאות כשישנים יותר זמן, אם ישנים את השעות המומלצות מדי לילה.

מחשבות אחרונות על דברים המשנים את הגוף כשישנים יותר מדי

כל אחד עובר שלב של מאבק כדי לצאת מהמיטה בבוקר. עם זאת, אם הבעיות בשינה משפיעות על פעילויות היום יום שלכם, ועל הפרודוקטיביות, זה אולי הזמן להיפגש עם מומחה. הפרעות שינה לא מטופלות, עלולות להוביל ליותר בעיות בריאותיות בטווח הארוך, לכן, אין להמתין, וכדאי להתייעץ עם מומחה.

ככל שמוקדם יותר מטפלים בבעייה, כך הסיכויים טובים יותר להחלים. תנו עדיפות לאיכות השינה בחייכם. אין ספק ששנת יתר, עלולה להשפיע מאד על הבריאות באופן כללי.

כשהולכים על פי תוכנית שינה קבועה, הגוף והמוח יתרגלו לכך במהרה, ויום אחד, לא יהיה צורך בשעון מעורר יותר, ותוכלו להתעורר רעננים ומאורגנים, כדי להתחיל את היום.

יש לזכור שלהיות בריא אינו רק לא להיות חולים, אלא זה גם לחשוב חיובי, לחוש נהדר מבחינה פיסית ולשמור על מערכת יחסים חברתית נעימה עם עצמכם ועם האנשים בסביבה.

שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.