בריא לדעת
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
מה קורה בגוף כשלא צורכים מספיק חלבון

7 דברים שקורים בגוף כשלא צורכים מספיק חלבון

החלבון קיים במזונות רבים ושונים. למרבה המזל, חלק מהאפשרויות הטובות ביותר הקיימות והמכילות חלבון הן גם מהבריאות ביותר, וכך החלבון אינו רק בריא, אלא גם חיוני לחיי היומיום שבלעדיו הגוף אינו יכול לתפקד.
הכתבות החזקות ביותר לפני כולם בקבוצות של בריא לדעת

זה דבר די נדיר בעידן הנוכחי שמחסור בחלבון יהיה משמעותי עד כדי כך שזה יגרום להשלכות שליליות על הגוף. אבל זה אינו אומר שאין כמה גורמים שליליים הקשורים לצריכה מתונה או אפילו למחסור מועט בחלבון. להלן 7 דברים שקורים לגוף כשלא צורכים מספיק חלבון.

1. אובדן מסת השריר

השרירים הם בדרך כלל המקום שבו הגוף האנושי שומר על המאגרים שלו. חוסר בצריכת חלבון עלולה לאלץ את הגוף לנצל את המאגרים הללו כדי לספק לגוף את התזונה שהוא צריך, מאחר והחלבון נחוץ כדי לשמור על תפקודי גוף רבים ורקמות חיוניות. כדי להמשיך ולתמוך באותם תפקודים כשלא אוכלים מספיק, שרירי השלד מספקים את מאגרי החלבון שלהם עבור התהליך. הרופאים קוראים לבעייה הזאת "בזבוז שרירים".

למרבה הצער, אפילו צורה מתונה של אי ספיקה בצריכת חלבון עלולה לגרום לבזבוז שרירים. למעשה, מחקר שנערך, אישר פעמים רבות שאיבוד השריר מתרחש בקצב גבוה יותר ככל שצורכים פחות חלבון. כמו כן, האמונה היא שצריכה של יותר חלבון יכולה להפחית את קצב ניוון השרירים הקשור לגיל.

2. צריכה מוגברת של קלוריות

חוסר בחלבון אומר בדרך כלל שמשלימים את החוסר באמצעות סוגים אחרים של מזונות עתירי קלוריות. כשהמחסור קל, סביר להניח שצורכים יותר קלוריות. זה קורה מסיבות רבות, כפי שהוכח להלן:

3. הגוף נאבק כדי לשמר את החלבון

חוסר בחלבון פירושו שהגוף צריך למצוא דרכים שונות כדי לפצות על הכמות שהוא משתמש כדי שיאוחסן בשרירים. כדי להשיג זאת, הגוף מנסה להאיץ בצורך למצוא יותר מזון לצריכה בתקווה שיהיה חלבון בין הרכיבים הנצרכים החדשים. בהתאם למחקרים שנעשו, זה מוביל לתיאבון מוגבר. ההתנגדות לרצון לאכול היא לרוב קשה מאוד, מאחר והמחסור במספיק מזון כפי שהוא נתפס על ידי הגוף מפחית את יכולת החשיבה החיובית והריכוז.

  • עלולים לחוות תשוקה מוגברת למוצרים מלוחים

אצל חלק מהאנשים, הגוף ספציפי יותר לגבי סוגי המזון שהוא רוצה לאכול. מחקר גילה שאנשים רבים חווים יותר תשוקה לארוחות מלוחות מאשר הם חשים תחושת רעב כללית כשקיים מחסור בחלבון. למרבה הצער, הרבה מהדרכים הנוחות ביותר כדי להשביע את התשוקה למוצרי מזון מלוחים הן באמצעות ג'אנק פוד, ארוחות ארוזות וארוחות עתירות קלוריות. וגרוע מכך, הקלוריות הריקות הללו מכילות אפילו עוד פחות חלבון מאשר אופציות בריאות יותר, כך שזה אפילו לא עוזר לתחושת הרעב !

  • עליה במשקל

תוספת צריכה של יותר מדי מזון כדי לפצות על המחסור בחלבון, נקראת על ידי המומחים "השערת מינוף החלבון". אותה השערה קובעת שבני האדם יעדיפו באופן טבעי חלבון על פני מזונות אחרים והם יאכלו עד שאותן דרישות לחלבון יתמלאו.  גם אם נניח שאם עומדים בדרישות החלבון, הרצון לאכול מזונות אחרים יפחת באופן כללי כך שאוכלים גם פחות. עם זאת, אם לא אוכלים מספיק חלבון, הגוף ימשיך לדרוש עוד ועוד מזון כדי לקבל אותו וזאת אפילו עד כדי עלייה משמעותית במשקל.

  • חלבון ממלא יותר

ידוע שהחלבון משביע יותר משומנים ופחמימות, ולכן הוא ממלא תפקיד משמעותי בתוכניות להרזיה. המשמעות של החוסר בחלבון היא שמרגישים פחות שבעים מהקלוריות שצורכים, מה שגורם לצריכה נוספת.

3. הצטברות גבוהה יותר של שומן בכבד

תאי הכבד יכולים לצבור שומן במהלך הזמן, מה שגורם למצב מסוכן שנקרא מחלות כבד שומני ומה שעלול לגרום לנזק, לדלקת ולכשל בכבד. זה נפוץ במיוחד בקרב אנשים שצורכים אלכוהול בכמויות מוגזמות או כאלה הסובלים מהשמנת יתר.

באופן מפתיע המחלה קשורה במובנים מסוימים למחסור בחלבון. חוקרים מאמינים שיתכן והסיבה לכך היא הפגיעה בחלבונים האחראים על הובלת שומן בגוף. אלה הם הליפו-פרוטאינים, ומחסור בסינתזה שלהם עלול לגרום למשקעי שומן בכבד.

כתבות שבריא לדעת
דרכים להוריד לחץ דם

14 דרכים להורדת לחץ דם שרוב האנשים שכחו אותן

סיכונים של אכילה מהירה

5 סיכונים בריאותיים של אכילה מהירה מדי

עד כה, המחקר עדיין פועל כדי להבין טוב יותר את הקישורים הללו. עם זאת, מחקרים עכשויים מראים תמיכה בצורה מסויימת של פגיעה שנגרמת בגלל מחסור בחלבון כגורם סיכון למחלת כבד שומני.

4. סיכון גבוה יותר לשברים

למרות שרובנו לא חושבים שיש קשר בין חלבון לעצמות, העובדה היא שגם העצמות נמצאות בסיכון אפילו כשהמחסור הוא בינוני. להלן כמה מחקרים שמסבירים ומוכיחים זאת:

  • "צריכת חלבון נמוכה: ההשפעה על הומאוסטזיס של סידן והעצמות אצל בני אדם", פורסם ב-The Journal of Nutrition (2003). . המאמר מכסה רבים מהגורמים הבסיסיים והקשרים הקיימים בין מחסור בחלבון לבין חולשת העצמות, במיוחד מהסוג שמגביר את הסיכון לשברים, מה שמצביע על כך שהקישורים הללו נחקרו היטב והובנו.
  • "תוספי חלבון מגבירים את הסרום דמוי האינסולין כגורם הגדילה-I דמוי אינסולין בסרום וגורמים לדילול עצמות בעצם הירך הפרוקסימלי אצל חולים שעברו שבר בירך לאחרונה. ניסוי אקראי, שבו גם החוקרים וגם הנחקרים לא ידעו מי קבוצת הבקרה שנטלה פלצבו ומי קבוצת המחקר ושפורסם ב-Annals of Internal Medicine (1998). , הצביע על כך ש-20 גרם של תוספי חלבון במהלך שישה חודשים יכולים להפחית את אובדן העצם בשיעור מרשים של 2.3%.
  • "מחקר פרוספקטיבי של תזונה עם צריכת חלבון והסיכון לשבר בירך אצל נשים לאחר גיל המעבר" שפורסם ב-The American Journal of Clinical Nutrition (1999) הצביע על כך שנשים לאחר גיל המעבר שצורכות כמויות חלבון גבוהות יותר, יכולות להפחית את הסיכון לפתח שברים בירך. בצריכה בריאה וגבוהה, זה גרם לסיכון מופחת ב- 69%, כשהחלבונים מן החי הביאו לתוצאה החיובית ביותר.

5. החמרה במצבי זיהום

מסתבר שמחסור בחלבון עלול להזיק למערכת החיסון ואם לא צורכים אותו במידה מספקת, עלולים להיות בסיכון גבוה יותר להידבקות בנגיפים ולהתפתחות חמורה יותר וסיבוכים בגלל זיהומים מכל הסוגים. להלן כמה מקרים הדנים על כך:

  • במאמר על "תת תזונה באנרגיה של חלבון, זה מפחית את החסינות של הגוף ומגביר את הרגישות לזיהום של שפעת בעכברים", שפורסם ב-The Journal of Infectious Diseases (2013) . המחקר נערך על עכברים וגילה שכשחיים על תזונה המכילה 2% חלבון, לעכברים היה סיכוי גבוה יותר לפתח זיהומים חמורים משפעת מאשר עכברים שצרכו דיאטת חלבון של 18%.
  • "חומצות אמינו ותפקוד חיסוני", פורסם ב-British Journal of Nutrition (2007). המחקר זיהה קשר חזק בין חוסר בחלבון ותסמינים הכוללים החמרה בזיהומים ותפקוד כללי של מערכת החיסון. לכן, למען הבריאות מומלץ לצרוך יותר חלבון.
  • "אצל נשים מבוגרות ובתזונה דלת חלבון נגרם אובדן של מסת תאי הגוף, תפקודי השרירים ותגובה חיסונית של הגוף" – המהמר פורסם ב-The American Journal of Clinical Nutrition (1995)  .  עבודת המחקר בוצעה על נשים מבוגרות שהתבקשו להקפיד על תזונה דלה בחלבון. לאחר תשעה שבועות, הן הציגו ירידה ניכרת בתגובת המערכת החיסונית של הגוף.

6. בעיות שיער, ציפורניים ועור

אם חסר לגוף חלבון במידה מינורית או מתונה, בלתי סביר שאפשר יהיה להבחין בבעיות בהופעה של הציפורניים, העור והשיער, אבל אם המחסור חמור, יתכן ואפשר להבחין בסימני המחסור התזונתי שאינו מספיק. חלקים רבים בגוף עשויים מחלבון ובין השאר אלו הם הציפורניים, השיער והעור.

להלן כמה מחקרים שמראים את הקשר בין מחסור בחלבון לבין  המראה המשתנה של חלקי גוף המכילים חלבון:

  • "גורמים תזונתיים ונשירת שיער" פורסם ב-Clinical and Experimental Dermatology (2002). המחקר דן על הקשרים הברורים המתקיימים בין תזונה לבין נשירת שיער מוקדמת, מתוך הנחה שתת תזונה באנרגיה של חלבון היא אחת מבין הסיבות הרבות לבעיה.
  • "עור, שיער וציפורניים בתת תזונה של חלבון", פורסם ב-World Review of Nutrition and Dietetics (1961). כבר מתוך מחקר זה שנערך מוקדם מאוד, החוקרים הצליחו לגלות את ההשפעות שנגרמות כתוצאה מתת-תזונה בחלבון על השיער, הציפורניים והעור. תזונה דלת חלבון תגרום באופן עקבי לשינוי בצבע, לדילול או לאובדן שיער, כמו גם לשבירה מוגברת של הציפורניים.
  • "תת תזונה של אנרגית חלבון בעור". המאמר פורסם ב- Archives of Dermatological Research (1987). המחקר התמקד בילדים הסובלים ממחסור חמור בחלבון במדינות במעמד כלכלי שלילי וגילה שהעור אצל ילדים עם מחסור כזה עלול להיסדק, להתקלף, לפתח דה-פיגמנטציה ולהיות אדמומי.

7. בצקת

בצקת היא מצב שבו העור מתנפח. במקרים מסוימים, זה לפחות לרוב לא מזיק, אבל אצל אנשים מסויימים, זה עלול להיות תסמין למשהו חמור, או אפילו בפני לעצמו, לדבר מסוכן. רוב המדענים חושבים שזה נובע מרמות נמוכות של אלבומין בדם אצל בני האדם.

סרום האלבומין, שהוא האלבומין בדם, נמצא בשפע בפלסמת הדם, והוא הנפוץ ביותר מבין כל החלבונים בתוך אותו חלק נוזלי של הדם ויש לו כמה תפקידים. זה פועל במובנים רבים, כשאחת מהפונקציות הבולטות שלו היא שמירה על  הלחץ האונקוטי.

לחץ אונקוטי הוא סוג של כוח שמכניס את נוזלים למערכת מחזור הדם, וזה מונע הצטברות של נוזלים בתאים כגון ברקמות.  זה עלול להיות מצב מורכב לחשוב איך המחסור עלול לגרום לבצקת. אז להלן ההסבר:

  • מחסור בצריכה גורם לירידה ברמות האלבומין בסרום.
  • בשל כמות בלתי מספקת של אלבומין בסרום, הוא אינו יכול לפעול בצורה נאותה, מה שגורם ללחץ אונקוטי לא מאוזן.
  • הלחץ האונקוטי חלש מכדי למשוך את הנוזלים לזרם הדם ולהתרחק ממקומות אחרים, ולכן נגרמת נפיחות באותם מקומות.

מחשבות אחרונות על כמה דברים שקורים בגוף בגלל מחסור בחלבון.

למרות שמחסור בחלבון הוא מצב נדיר, עדיין צריך להתייחס אליו ברצינות, מאחר וזה עלול לגרום לתסמינים רבים ושונים בגוף שעלולים להיות להם השפעות ארוכות טווח חמורות.

שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

2 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments
אביבה
לפני 17 ימים

מעניין מאוד

עירית
לפני 16 ימים

תודה. מאמר משכיל.

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.

בריא לדעת בשבילך

בריאות

8 דברים שאתם עושים ועוצרים אתכם מלהתאמן

מתכון לתה אורגנו אשר יכול לרפא דלקת גרון, סינוסיטיס, ודלקות

אישה יורדת במשקל

7 הטיפים הטובים ביותר לירידה במשקל לנשים

היתרונות של המיץ תפוזים

10 יתרונות בריאותיים של שתיית מיץ תפוזים

באותו נושא