6 סוגים שונים של דיכאון שלא ידעתם עליהם

הכתבות החזקות ביותר לפני כולם בקבוצות של בריא לדעת

היום, דיכאון הוא אחד התסמינים הנפוצים ביותר של הפרעות נפשיות ויש לו את היכולת להשפיע על התפקוד היומיומי שלנו. בשל מצבים שונים בחיים, כל אחד מאיתנו יסבול מדיכאון מתון עד בינוני לפחות פעם אחת בחיינו. הודות לשיח ההולך וגדל סביב הנושא, יותר אנשים מקבלים עזרה ויכולים להתאושש ולחיות חיים נורמליים יותר. יש למעשה סוגים שונים של דיכאון, ולא כולם סובלים מאותו סוג. בעוד הסימפטומים של דיכאון נשארים זהים, יש הבדלים באופן שבו הדיכאון מתבטא. להלן כמה מן הביטויים השונים של דיכאון:

1. דיכאון קליני

הפרעת דיכאון חמורה זו היא אחת מההפרעות הכי מתישות, אם לא הכי קשה. ההערכה היא כי סביב 7% מהאוכלוסייה האמריקאית סובלת ממנה, והסימפטומים חזקים מספיק כדי לגרום לאדם לרצות לפגוע בעצמו. לרוב, הסימפטומים הנפשיים הם עצבנות, חוסר מנוחה, חוסר ריכוז, חוסר תקווה, חוסר אונים, חוסר ערך, רגשות אשמה, חוסר אנרגיה ועצב קיצוני. הסימפטומים הפיזיים הם כאבים בלתי מוסברים, שינויים בהרגלי השינה, שינויים בתיאבון, חוסר בליבידו, בעיות במערכת העיכול וירידה במשקל. לעתים קרובות, הדיכאון מתפרץ מטריגרים בשל אירוע מסוים, אבל לפעמים, הוא יכול גם להתפתח ללא כל גורם. אם יש היסטוריה משפחתית, קיים סיכון גבוה יותר לפתח את המחלה. לרוב, שילוב של תרופות וטיפול בדיבור עוזר ל -80 עד 90% מהאנשים להתגבר ולהתאושש מהדיכאון.

2. דיסתימיה

דיסתימיה היא הפרעה לא מוכרת, אבל היא אחד מהסוגים הנפוצים ביותר סוגי של הדיכאון. סוג זה הוא הרבה פחות חמור מאשר דיכאון קליני, אבל המצוקה היא ממשית וכואבת. מצב הרוח הנמוך בדיסתימיה נמשך לאורך תקופה ארוכה, בדרך כלל במשך יותר משנה. אנשים הסובלים מדיסתמיה יכולים לתפקד, בניגוד לדיכאון קליני, אך אינם מתפקדים בצורה הולמת או אופטימלית. הסימפטומים כוללים חוסר ריכוז, עייפות, שינויים בשינה ובתיאבון יחד עם שינויי מצבי רוח מתמיד. הטריגר יכול להיות בגלל אירוע מסוים, אבל זה לא הכרחי כדי לפתח את ההפרעה. סוג זה של דיכאון מגיב לחיוב לטיפול בדיבור, ותרופות עשויות שלא להיות נחוצות.

3. דיכאון לאחר הלידה

הדיווח הוא כי סביב 85% מהאמהות מרגישות קצת עצב כשהתינוק שלהם נולד, אבל ביניהן, כ 16% מהאמהות החדשות ניתן לאבחן עם עצב שמפריע לפעילות היומיומית שלהן. דיכאון זה מאופיין ברגשות של עצבות קיצונית, בדידות, עייפות, חוסר תקווה, מחשבות אובדניות, חששות לפגיעה בתינוק ורגשי ניתוק מהילד. זה כמעט תמיד מתפתח בתוך שנה מהלידה, וזה יכול להימשך כמה חודשים לפחות. שילוב של תרופות וטיפול בדיבור נמצא יעיל עבור אלו הסובלות מדיכאון לאחר הלידה.

4. הפרעה רגשית עונתית

בסביבות 4 עד 6 אחוזים מהאוכלוסייה הבוגרת בארצות הברית עלולים לסבול מהפרעה רגשית עונתית (SAD), שבה מתרחשים פרקי דיכאון בחודשי החורף. בעוד שהרבה אנשים עשויים להרגיש את זה במהלך חודשי החורף, ההפרעה מאופיינת על ידי עצבנות מוגברת, עייפות בשעות היום, עלייה במשקל, וכמה תסמינים של חרדה. משערים כי בשל הפחתת החשיפה לאור הטבעי של השמש במהלך חודשי החורף ההפרעה מתפרצת, אבל הטריגר לא לגמרי ידוע. הדיכאון יכול לנוע בין קל עד בינוני, אבל יכול להיות גם קשה לפעמים. הדיכאון משתפר עם תחילת האביב עם זאת, והוא מטופל בדרך כלל עם אור או טיפול באור מלאכותי.

5. דיכאון פסיכוטי

כתבות שבריא לדעת
חלבון מהצומח

איך להשיג יותר חלבון על בסיס צמחי

מאכלים לירידה במשקל

10 מזונות מעודדי חילוף חומרים שיכולים לעזור בתהליך ירידה במשקל

פסיכוזה היא מצב נפשי שמבדיל בין מראות או צלילים מזויפים, הידועים כ"הזיות", לבין אמונות כוזבות, הידועות בשם הזיות. לפעמים, הדיכאון יכול להיות כל כך חמור עד שאדם מפתח פסיכוזה יחד עם הדיכאון. משמעות הדבר היא כי החולים יכולים לא לעזוב את המיטה בכלל, ולהתחיל לראות ולשמוע דברים שאינם שם. שילוב של תרופות אנטי-פסיכוטיות ותרופות נוגדות דיכאון יעזרו, אך כל מקרה בודד צריך להיות מוערך לפני תוכנית טיפול סופית.

6. הפרעה דו קוטבית

הפרעה דו קוטבית היא אחת הצורות המוטעות ביותר של דיכאון, ועלולה לדרוש טיפול קפדני יותר. דיכאון זה מאופיין בתקופות ארוכות של דיכאון חולף ושב. סימפטומים של מאניה כוללים אנרגיה גבוהה, מחשבות מרובות, התרגשות, התנהגות מסוכנת ואימפולסיבית, שינוי בדפוסי השינה, שיפוט לקוי והתנהגות בלתי יציבה. הפרעה זו משפיעה על 2 עד 3 אחוזים מהאוכלוסייה ויש בה סיכון התאבדות גבוה מאוד. היסטוריה משפחתית של הפרעה זו מעמידה את האדם בסיכון גבוה יותר.

שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.

בריא לדעת בשבילך

בריאות, תזונה

האטריות המעובדות גורמות לדלקת כרונית, עלייה במשקל, אלצהיימר ופרקינסון!

מה הם הסימפטומים של התקף פאניקה?

10 סימנים לכך שאתם לא אוכלים מספיק חלבון שכדאי לשים לב אליהם

10 דרכים להשיג את החלבונים החיוניים שאנו צריכים (בלי לאכול בשר)

באותו נושא