סימנים של מתח אצל ילדים

9 סימנים להופעתו של מתח אצל ילדים ואיך לעזור להם

הכתבות החזקות ביותר לפני כולם בקבוצות של בריא לדעת

אם ילדכם מתחיל פתאום להתנהג בצורה מוזרה, יש לו התקפי זעם או שהוא עובר משהו לא טוב, אל תתייחסו לכך בביטול כאל שלב של התנהגות לא טובה. אל תמהרו גם להכניס אותם למשמעת. אלו הם סימנים אופייניים לכך שהילד נמצא תחת מתח. בעוד שאני מקשרים את הילדות עם כייף והשתובבות ואפס דאגות, במציאות הילדים נכנסים מהר ללחץ בגלל כל דבר לא מוכר או בגלל שינוי בשגרה שלהם. הם אולי לא תמיד מבטאים את זה בצורה מילולית, אבל הלחץ מופיע בצורת התנהגותם. להלן כמה סימני אזהרה שצריך להבין אם הילד נמצא במתח.

1. שינויים בתיאבון

התיאבון אצל הילדים הוא הדבר הראשון שמושפע כשרמות המתח מתחילות לעלות. אבל כשהמתח הופך להיות לכרוני, זה הופך לבולמוס לאוכל מנחם כגון ממתקים ודברי מתיקה משמינים. אם מבחינים שחל שינוי דומה בתיאבון של ילדכם שאינו יכול להיגרם בגלל מצב גופני אחר – כלומר, תיאבון ירוד בגלל החלמה משפעת או תיאבון רב כשעוסקים בהרבה פעילויות גופניות – יתכן שזה נובע כתוצאה ממתח.

מחקר גילה שילדים בין הגילאים 5-7, נוטים לאכילת יתר כשהם במתח, ובמיוחד אם הוריהם משתמשים באוכל כתגמול או שמרחיקים אותם ממזונות מסוימים מסיבות בריאותיות כשהם בגילאים 3-5 שנים.

2. חוסר רצון ללכת לבית הספר

מומלץ להיות בקשר עם המורים בבית הספר: עצם הקשר עם מורי בית הספר, יעזור לכם להתעדכן לגבי השינויים ההתנהגותיים החלים בילד ועל מצבם הלימודי.

אם הילד מסרב בצורה חוזרת ונשנית ללכת לבית הספר, משהו או מישהו בבית הספר אולי גורם לו למתח. ילדים בדרך כלל נהנים להגיע לבית המספר שבו הם יכולים לפגוש את חבריהם, אבל לא ירצו להגיע אם לא יהיו מסוגלים להתמודד עם המטלות בבית הספר או שהציונים שלהם לא טובים באופן עקבי. כמו כן, ילדים עלולים לסבול מטראומה בגלל בריונות, או לסבול בגלל הערכה עצמית נמוכה בעקבות משוב שלילי שהם מקבלים מחבריהם או מהמורים. ילדים בדרך כלל לא רוצים להגיע לבית ספר חדש בימים הראשונים, אבל אם זה נמשך זמן ארוך יותר, צריך לטפל בגורם המתח הבסיסי.

3. כאבי ראש

הכירו את הפעילויות של הילד: התוודעו לפעילויות של ילדיכם, כך שתוכלו להבין בקלות אם הכאבים הם בעלי בסיס רפואי או שנגרמו בגלל מתח. כמו כן, הקפידו לבדוק את תוכניות הטלויזיה והמשחקים שהם נהנים לצפות ולשחק בהם. מופעים או משחקים אלימים, עלולים להחמיר את המתח שלהם.

היו עירניים אם הילד מתלונן לעתים קרובות על כאבי ראש- כלומר, כמה פעמים בשבוע, והרופא לא מוצא שום סיבה רפואית לכך. כ-20% מהילדים בארה"ב בגילאים שבין 5 ו-17 סובלים מכאבי ראש. מהם, 15% סובלים מכאבי ראש בגלל מתח ו-5% בגלל מיגרנות. המתח הוא הטריגר העיקרי. בעקיפין, המתח עלול גם להשפיע על שנת הילד ואפילו הוא עצמו עלול לתרום לכאבי הראש.

4. כאבי בטן

זוכרים איך הבטן מתכווצת או כשיש פרפרים בבטן במצבי מתח מסוימים? גם ילדים מרגישים כאבי בטן כשהם לחוצים, וזה מה שהם מכנים כאבי בטן בגלל אוצר המלים המצומצם שלהם. אז אם הילדים מתלוננים כל הזמן על כאבי בטן או אומרים שהם מרגישים משהו בבטן, לחץ עשוי להיות גורם אפשרי.

הפכו את הבית למקום מפלט: למקום שהילדים ירגישו בטוחים ושהם יכולים להירגע. מומלץ להימנע מעימותים וויכוחים מול ילדים. כדאי לשמור על שגרה משפחתית, כגון אכילת ארוחת ערב ביחד או צפייה בסרטים ביחד כל שבוע כדי לחזק את היחסים במשפחה ולתת לילדים תחושה של ביטחון.  כשמתמודדים מול שינויים בשגרה כמו למשל, החלפה בבתי ספר או מעבר לערים אחרות, הילדים יוכלו להרגיש בנוח בסביבה של דברים מוכרים.

זה עשוי להיות גם בגלל אירוע לא נעים בבית ספר, מבחן קרוב או חרדה מפני פרידה. למעשה גם חרדות מפני פרידה וכאבי בטן כמו גם תסמינים אחרים כגון בחילות או הקאות, מגיעים לשיא כשהילד בגיל בין 7-9 שנים.

במערכת העיכול האנושית יש רשת של עצבים והם מגיבים למתח ממש כמו המוח. אכילת יתר כדי להתמודד עם מתח, עשוייה לגרום גם לכאבי בטן והמתח עצמו עלול לגרום לילד להיות רגיש בצורה יוצאת דופן לכל תחושה של אי נוחות.

5. הרטבה בלילה

היו עירניים: הישנותה של הרטבת לילה אצל ילדים לאחר גמילה, עלולה להיות סימן של טראומה, זיהום בדרכי השתן .

הרטבה בלילה היא די נפוצה אצל ילדים מעל לגיל 5 שנים ואינה בהכרח בעיה פסיכולוגית. בעוד שמתח אינו הסיבה העיקרית העומדת מאחורי ההרטבה בלילות, מחקרים הראו שכ-60% מהילדים שמרטיבים במיטה בעת השינה, סובלים החל לפחות מבעיית בריאות נפשית אחת, כגון: הפרעת חרדה באופן כללי, הפרעת פאניקה, פוביה מבית ספר, חרדה חברתית וחרדת נטישה. המתח עם זאת, ידוע ככזה שגורם להחמרה בהרטבה במיטה ומוביל לאפיזודות של הרטבה אפילו במהלך היום. המתח שמולו הילד מתמודד, עשוי להיות החל מפחד ממבחנים ועד אפילו לבעיות חמורות כגון סכסוכים בין ההורים

6.  שימוש במלים מסוימות ובדיבור של תינוקות

למדו להקשיב:  להקשיב לילד מקרוב וללא  שיפוט, הוא להיות מסוגל לפרש את הרגעים המאושרים שלהם והעצובים כאחד. מומלץ להיות מודעים לגבי איך הילדים מדברים, ולשים לב לשינויים בטון הדיבור או בשימוש במלים כשהם נמצאים במצב של לחץ.

ילדים לא יכולים להגיד שהם נמצאים במתח, אבל הם יכולים להשתמש באופן חוזר ונשנה  במלים כגון עייף, מוטרף, מפחד, עצוב, מודאג, כדי להביע את המתח שלהם. הם יכולים גם להכריז על עצמם במשפטים המביעים הערכה עצמית ירודה כגון: "אני לא חשוב," "אף אחד לא אוהב אותי," או "שום דבר לא כייף." לא מדובר רק במה שהם אומרים, אלא גם בצורה שהם אומרים זאת, מה שיכול להצביע על מתח. אם ילדים בוגרים יותר מתחילים לדבר בקול של תינוק או עוסקים בשיח של תינוקות, זה עשוי להצביע על תחושות חוסר ביטחון ותחושת ביטחון עצמי נמוך. אפשר גם שהם מחפשים תשומת לב או מנסים לחזור לעבר שהיה בטוח יותר.

7. טראומות או נפילות

נהלו את המתח שלכם בצורה טובה: אם אתם נמצאים בלחץ משלכם, נסו לנהל אותו בצורה שקטה. השתדלו שילדיכם לא יראו אתכם עוברים נפילות מתח או הופכים לאגרסיביים בזמן לחץ. נסו לנהל את הכעס  ומצאו את הפורקן בצורה יצירתית. גם ילדים יכולים להתמודד עם מתח בצורה חיובית.

זה דבר טבעי שילדים יהיו עצבנים כשהם לא מרגישים במיטבם. אבל אם אתם שמים לב לשינוי פתאומי בהתנהגותם שנמשך במשך כמה ימים, זה אות אזהרה. כשילדים נמצאים במתח, חלקם עלול לחוות התקפי זעם, להפגין עקשנות, או אפילו להפוך לתוקפניים, הן פיזית או מילולית. חלק מהילדים עשוי גם להרגיש חוסר אונים כשהוא מקבל משימה בכיתה או באופן כללי לגבי משימות פשוטות, כגון לנסות לקשור את שרוכי הנעליים או לכפתר חולצה. ילדים אחרים עשויים להיות בנסיגה או להפגין אדישות כלפי פעילויות שהם נהנו מהן לפני כן, וגם לגבי כל דבר שמנסים לערב אותם.  חלק מהילדים עשויים גם להיצמד להוריהם או למטפל שלהם יותר מהרגיל, לבכות או להפגין פחד.

8. טיקים

בניית ההערכה העצמית אצל ילדים: לכל ילד יש כישרון מיוחד, בין אם בציור או בכדורסל. מומלץ להפגין עידוד וחמימות כדי לעזור להם להצליח במה שהם טובים. למדו אותם לעבוד על נקודות החולשה שלהם אך לא לעסוק בזה. מומלץ להשתמש בתגמול ולא בענישה, כדי לעזור להם לבנות את הערך העצמי שלהם.

המתח עלול להביא איתו טיקים של עצבנות מסויימים אצל ילדים או לגרום להחמרה. ילדים עם הפרעת טיק שחולפת, נוטים להפגין טיק אחד או כמה קצרים, תנועות חוזרות ונשנות או רעשים. הם עשויים להפגין גם טיקים בפנים או טיקים באמצעות תנועות בזרועות, ברגליים או באזורים אחרים בגוף:

  • מצמוצים
  • קפיצת אגרופים
  • טלטול של הזרועות.
  • בעיטות
  • הרמת הגבות
  • הוצאת לשון.
  • ליקוק השפתיים.

השמעת קולות או רעשים שילדים הסובלים מהפרעת טיק, מפגינים:

  •  נקישות על חפצים.
  • נהימות.
  • שריקות.
  • אנחות
  • רחרוח
  • נחירות
  • צוות
  • כחכוח הגרון.

למרות שהגורמים לטיקים אינם ידועים, הטיקים מופיעים עם החמרתו של מתח. הפרעות טיק חולפות, נפתרות בדרך כלל תוך שנה. הרופאים ממליצים בדרך כלל לבני המשפחה להתעלם מהטיקים. עצם ההפגנה שהטיקים מדאיגים, רק מוסיפה מתח לילדים.

9. הפרעות שינה

יידעו את הילד אם עומד לחול שינוי כלשהו: להשאיר את הילד מחוץ לעניינים כשההורים מתמודדים באופן אישי או מקצועי, הוא דבר נכון. עם זאת, כל שינוי שהילד אמור להיות מעורב בו, כגון לגבי מעבר מגורים לעיר חדשה, מומלץ לעדכן אותו ובהקדם האפשרי.

אם לילד בדרך כלל יש שינה בריאה, שינויים פתאומיים באיכות השינה שלו/שלה, מצביעים על בעיית בריאות בסיסית או מתח. הפרעות שינה, חריקת שיניים בלילה, סיוטי לילה לעיתים קרובות ואפילו שיתוק בזמן השינה, הם סימנים שצריך להיות עירניים אליהם. חוסר שינה איכותי בא בתמורה לידי ביטוי ביתר לחץ, מצב רוח ירוד, עצבנות וריכוז ירוד.

עצם הידיעה שהילד עובר תקופה לא קלה, יכולה להיות דבר קשה מאד לכל הורה. עם זאת, זיכרו שהילדים שואבים את כוחם מהוריהם, מהאפוטרופוס שלהם, מהמורה המועדף עליהם או מקרובי משפחה. אפשר לעזור לילדים להתמודד מול מצבים  מלחיצים בין אם בבית או בבית המספר, כשעירניים ומפגינים חמלה.

שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

6 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments
מירה
לפני 8 חודשים

מענין מאד תורם המון דאפו על העידכון

טליה
לפני 7 חודשים

חשוב לדעת מה הגורמים למתח וזיהוי, אבל אין כאן פתרון

עפרה
לפני 7 חודשים

ומה הפתרון ?

מישהו
Reply to  עפרה
לפני 7 חודשים

טיפול רגשי והדרכת הורים כמובן

ברכה בן משה
לפני 7 חודשים

כתבה מעולה הלוואי וכל ההורים היו קוראים ומחכימים ועוזרים לילדיהם תודה

בני זונה
לפני 2 חודשים

יה משועמם!!!!!!!!!!

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.