10 תופעות הלוואי בצריכת מינון יתר של מיץ לימון: 'מאמר חמוץ'

הכתבות החזקות ביותר לפני כולם בקבוצות של בריא לדעת

רוב תופעות הלוואי של מיץ לימון הן בגלל צריכה במינון יתר, כלומר, מעל ל-3 כוסות ביום. חומצות הלימון עלולות לשחוק את האמייל בשיניים, להחמיר את מצבם של כיבים ולגרום למיגרנות. מיץ לימון עלול גם להחמיר סימפטומים של GERD , כגון: צרבת ולגרום לעיכוב בריפויים של כיבים בקיבה. בעוד שתכולת ויטמין ה-C המצויה בלימון, עלולה לגרות את הקיבה, כמשתן טבעי, מיץ הלימון עלול גם לגרום לאובדן מים דרך השתן. הוא יכול לשמש כהגנה מפני שיזוף של השמש, כשמורחים אותו על העור לפני שיוצאים החוצה כהגנה.

תופעות הלוואי של מיץ הלימון

  • שחיקת השיניים.
  • פצעי כיב.
  • צרבת, GRED וכיבים.
  • בחילות, הקאות וגירוי הקיבה.
  • השתנה תכופה והתייבשות.
  • מיגרנות.
  • כוויות שמש.

החיים נותנים לכם לימון, הכינו מהם לימונדה, אומר הפתגם. ואנו אומרים, שכל פעם שאפשר, הימנעו משתייתה של לימונדה. ככל שאוהבים לימונדה ואת טעמה החמוץ, ואם אתם שותים בבוקר מוקדם מיץ לימון כדי לטהר את הגוף, אתם חייבים לדעת שלמיץ לימון יש גם השפעות שליליות.

אולם, החדשות הטובות הן שתופעות הלוואי של מיץ הלימון באות לידי ביטוי רק כשצורכים ממנו יותר מדי.

הלימון הוא פרי חומצי עם רמת pH = 2, וזאת תודות לחומצה האסקורבית (ויטמין C) ולחומצת הלימון, מה שמהווה כ-8% ממשקל הפרי היבש. רוב תופעות הלוואי של הלימון, הן בגלל החומציות הגבוהה שלו, וחלקם בגלל מינון היתר של ויטמין C. כלומר, הסיכון בנטילת ויטמין C במינון יתר מהלימונים, הוא די נדיר, מאחר וצריך לצרוך 2,000 מ"ג של ויטמין C, כדי להגיע למינון יתר – כלומר, זה שווה ערך ל-21 כוסות (כל אחת של 8 oz) של מיץ לימון.

אולם, יש לזכור שזהו אינו המקור היחיד של ויטמין C בתזונה שלכם, ויתכן ואתם צורכים גם תוספים.

ויטמין C במינון יתר, מתרחש כשצורכים בסביבות 2,000 מ"ג של ויטמין C. כוס אחד של 8 oz מיץ לימון, מכילה 94.4 מ"ג. לפיכך, צריך לשתות כ-21 כוסות של מיץ לימון כדי לסבול ממינון יתר של ויטמין C.

מאחר והלימונים די חומציים ויש להם אפקט חזק של שחיקת השיניים, יש תמיד לדלל את המיץ. גודל המנה הרגיל בדרך כלל לדילול מיץ לימון, הוא כוס אחת ( 240 מ"ל, או 8 oz), ו-1 כוס מדוללת של מיץ, שדורשת רק קצת פחות מלימון אחד.

יש לנסות ולהגביל את הצריכה ל-2 לימונים ביום, מה שאומר שאתם יכולים לשתות 3 כוסות של מיץ לימון מדולל, בפריסתם במשך היום. מעבר לכך, יש מקום לדאגה מבחינת עומס חומצת הלימון. כמו כן, יש לציין שהכמות הסטנדרטית של מיץ הלימון כשמשתמשים בו כמרכיב לבישול, הינה 5 מ"ל (כפית 1). אולם, יש לזכור שהמספרים אינם מוחלטים. לכולנו יש מצבים בריאותיים שונים ואופי גנטי משלנו, וזה מה שקובע את מידת תופעות הלוואי.

להלן, נתבונן על תופעות הלוואי האפשריות שעלולות להתעורר בעקבות מינון יתר של מיץ לימון.

כתבות שבריא לדעת
מה עושים לעיניים יבשות ממסכים

עיניים יבשות מול המסך: כך תוכלו להגן על העיניים בעידן הדיגיטלי

דרכים לשפר את הזיכרון

תזכרו את זה: אלו 15 הטיפים שיעזרו לכם לשפר את הזיכרון

הדבר הטוב ביותר הוא לצרוך לא יותר מ-2 לימונים ביום, או 3 כוסות של מיץ לימון מדולל. יש לזכור, שתופעות הלוואי תלויות גם בבריאות, ובבריאות השיניים והחניכיים.

עלול לשחוק את האמייל בשיניים

שמתם לב פעם עד כמה השיניים שלכם רגישות לאחר שמצצתם לימון? זו הסיבה לכך שחומצות הלימון פועלות על אמאייל השיניים. אמייל השיניים הוא ברמת pH בסביבות 5.5, ולכן הוא עלול להישחק על ידי חומציות רבה יותר מזה. מחקרים שנערכו, הראו שכל חומצה שהיא מתחת לרמת pH 4, עלולה לגרום לשחיקת השיניים. חומצת לימון, חומצה מאלית (בתפוחים ואגסים) וחומצה טרטרית (בתמר הודי), הן הגרועות ביותר.

כדי להגן על השיניים, יש לשתות מיץ לימון דרך קש, כדי לצמצם את המגע עם השיניים.

כפי שאמרנו, מיץ לימון מכיל רמת pH בסביבות 2, וזאת הודות לתכולת חומצות הלימון והחומצה האסקורבית שבו. לפיכך, כשהחומצות פועלות על הסידן המצוי באמייל השן, הם שוחקים אותו. יתר על כן, מיץ לימון מכיל גם סוכר פירות טבעי, שהבקטריות בשיניים מפרקות אותו, ובכך הן גורמות לנזק נוסף לשיניים.
Julia Morton, בספרה: "פירות מזיקים", טוענת שהשימוש לטווח הארוך, עלול לגרום למצב שבו השיניים נשחקות עד כדי כך שהן מגיעות עד לגובה החניכים. בעוד שמצב כזה נשמע קיצוני, מחקר שנערך, אכן גילה שבין מיגוון המשקאות הקלים ומיצי הפירות, מיץ הלימון היה בעל השפעת השחיקה הרבה ביותר על השיניים.

האם זה עלול להחמיר מצבים של פצעי כיב (אפטות)

פצעי כיב (פצעים קטנים פתוחים בתוך הפה), נגרמים בדרך כלל בגלל תגובה אלרגית, והם עלולים להיגרם בגלל אלרגיה למזונות חומציים, כגון מיץ לימון.

יש להתרחק ממיץ לימון, לדללו היטב, כדי להימנע מגירוי פצעי כיב.

יש מעט עדויות התומכות בטענה שמיץ לימון עלול לגרום לאפטות אצל אנשים שאינם אלרגיים. עם זאת, לפי ההיגיון וכפי שרוב הרופאים מייעצים, כדאי שלא לצרוך מזונות חומציים כגון מיצי פירות ומשקאות תוססים, כשסובלים מנגעים כאלה.

האם הוא עלול להחמיר צרבת, GERD וכיבים

גם במינון יתר של צריכת מיץ לימון – אפילו אם מוסיפים אותו על בסיס קבוע למזון ולא במינונים רפואיים – יכולים להיות לו תופעות לוואי. חומצת הלימון עלול לגרות את מעטפת שכבת הקיבה ואת הוושט, ולגרום לצרבת או לריפלאקס חומצי.
הסיבה לכך היא בגלל שהמיץ מפעיל אנזים בקיבה שנקרא פפסין, האחראי על פירוק החלבון. כשהמיצים המתעכלים חוזרים לגרון ולוושט, תחושת הצריבה שחשים, קשורה לריפלאקס החומצי.

עם זאת, מחקרים לא הצליחו להוכיח לחלוטין שהחומצה המצוייה בלימון היא שורש הבעייה. אולם, מי שסובל ממחלת ריפלאקס גסטרולוגית (GERD), או מצרבת, כדאי שיימנע משתייתו של מיץ לימון בצורה מופרזת, שהוא אחד מני רבים מבחינת השינוי התזונתי החיוני.

לאנשים הסובלים מכיבים בקיבה, כדאי שיידעו שצריכה רבה מדי של לימונים, משבשת את תהליך הריפוי.

מיץ לימון עלול לגרום לחומצות לחזור לוושט, ובכך לגרום לצרבת.

עלול לגרום לבחילות, הקאות וכאבי בטן

מיץ לימון עמוס בויטמין C. בעוד שויטמין C הוא חומר מזין חיוני, גם צריכה עודפת ממנו, מהווה סיכון בריאותי.

בחילות, הקאות וכאבי בטן לאחר שתייה של מיץ לימון, עלולה להוות את האינדיקציה שעליכם לצמצם במידה רבה את צריכתו של ויטמין C .

כששותים יותר מדי מיץ לימון, הגוף לא יכול לספוג את כל הויטמין C שמצוי בו. כדי לשטוף את עודפי הויטמין ולשמור על האיזון, המים מציפים את הקיבה. בחילות, התכווצויות בבטן ושלשול, הם בדרך כלל הסימפטומים לבעייה.

אולם, כפי שהזכרנו, קשה להגיע למצב של צריכה מוגזמת של ויטמין C. לפיכך, אולי אינכם חווים תופעות לוואי כזאת, למעט באם אתם כבר נוטלים תוספי ויטמין C.

עלול לגרום להשתנה תכופה והתייבשות

יש לשתות מים במידה גוברת, כדי לפצות על המים שמאבדים בגלל השתנה תכופה.

מיץ ללימון מגביר את ייצור השתן, בגלל התכולה הגבוהה שלו של ויטמין C, וחלק מהמדענים מציעים לתת אותו לחולים הסובלים מיתר לחץ דם, או לאנשים הסובלים ממחלות בדרכי השן. לכן, חיוני להגביר את צריכת המים גם כדי למנוע התייבשות.

האם מיץ לימון מעלה את תכולת הברזל

ויטמין C מגביר את ספיגת הברזל בגוף, שאינו מסוג heme (ברזל צמחי) . אלו הן חדשות רעות, אם אתם סובלים ממצב תורשתי נדיר שנקרא המוכרומטוזיס, שבו הגוף מאחסן את עודפי הברזל. עודף הברזל עלול להזיק לאיברי הגוף.

מערכת הבריאות באוניברסיטת וירג'יניה, טוענת שכמות הויטמין C שצורכים בדרך כלל, נמוכה מכדי לגרום לבעיות, אולם, מתווה גם נגד צריכתו של מיץ תפוזים בעת הארוחות. כוס מיץ תפוזים מכילה מינון של כ-31% יותר, של ויטמין C מאשר כוס אחת של מיץ לימון. לכן, לא מוכרחים להפסיק לגמרי מלצרוך מין לימון, אלא פשוט לצמצם בצריכתו.

כדאי לצמצם את צריכת מיץ הלימון, אם אתם יודעים שגופכם מאחסן יותר ברזל מבדרך כלל.

עלול להוות טריגר לסובלים ממיגרנות

אם מיץ לימון מהווה אצלכם את הטריגר למיגרנות, לא כדאי לצרוך מעל ל-1/2 כוס של מיץ מדולל.

עבור אנשים מסויימים, פירות הדר כגון הלימון, עלולים להוות טריגר למיגרנות. במחקר שנערך 11% מתוך 490 אנשים הסובלים ממיגרנות, אמרו שאכילתם של פירות הדר, גורמת להם להתקף של מיגרנה. הסיבה היא בגלל שפירות הדר מכילים טירמין, מוצר חלבון, שככל הנראה מהווה טריגר למיגרנות. לא צריך להימנע לגמרי מלימונים, פשוט כדאי לצמצם את הצריכה היום לחצי כוס.

עלול לגרום לכוויות שמש

בעוד שמיץ הלימון הוא פופולארי כמסייע נגד שיזוף, ומשמש להלבנת העור, זה עלול להביא גם לתוצאה לא רצויה. אם אתם בעלי עור בהיר, מיץ הלימון יכול בפועל להגביר את סיכוייכם לסבול מכוויות שמש.

מצב כזה נקרא: פיטו-פוטו-דרמטיטיס (מחלת ליים/מרגריטה פוטו-דרמטיטיס). זה גורם לרגישות העור לאור השמש, ואילו הכוויות מהשמש, עלולות להיגרם לאחר 2.5 דקות בלבד, כשנמצאים בחוץ בשמש, ולאחר שמרחתם מיץ לימון על עורכם. כתוצאה מכך, יופיעו כתמים שחורים ושלפוחיות.

התגובה מיוחסת לתרכובת כימיקאלית אורגנית, בשם פורו-קומארין, המצוייה בלימונים וה'מתעוררת' בעור דרך קרני UVA (אולטרא סגוליות A).

יש להימנע ממריחתו של מיץ לימון אם סובלים מעור יבש, מאחר וזה עלול לגרום לעור להתייבש אפילו יותר ולהיות בעל מראה קשקשי.

מיץ לימון אמנם עוזר להבהרת העור, אך אינו מסנן את קרני השמש. לא מומלץ לצאת לשמש, כשמיץ לימון מרוח על העור.

מחמיר מצב של קאפא דושא
האיווורדה מציעה לא לערבב מיץ לימון עם חלב, יוגורט, עגבניות ומלפפונים.
האיוורדה טוענת שמי שסובל מחוסר איזון של קאפה, אמור להימנע ממוצרי מזון שמחמירים מצב זה – ואחד מהם הוא מיץ הלימון. חוסר איזון של הקאפה, גורם לעיכול לא טוב ולעייפות, בין שאר התופעות השליליות. מה היא הדושא שלכם?
מיתוס: מיץ לימון גורם לאבנים בכליות.
קיימות טענות מסויימות על כך שהלימון מכיל חומצה אוקסאלית שקושרת את הסידן, וכתוצאה מכך נוצרים אבנים בכליות (סידן אוקסלט); זה משפיע גם את ספיגת הסידן בגוף. אולם, מחקרים כבר הוכיחו אחרת.
מיץ הלימון אינו מאפשר לרמות הסידן המצויות בכליות ובכיס המרה לעלות. הוא גם עוצר את הסידן אוקסלט מפני התגבשות והחמרת המצב. יתר על כן, המלחים (מלחי חומצת הלימון) שנוצרים בזמן העיכול, עוזרים לגוף לסלק את האוקסלט דרך מערכת השתן. חלק מהחוקרים טוענים שמיץ לימון יכול לשמש בטיפול בחולים הסובלים מאבנים בכליות.
בעוד שמחקר מסויים טוען שתוספי ויטמין C יכולים להגביר את הסיכון לאבנים בכליות, רק אצל גברים, בתזונה עם ויטמין C, כמו מיץ לימון, לא קיים סיכון כזה.
מיץ לימון אינו גורם לאבנים בכליות, אלא, כפי שמדענים טוענים, הוא יכול למנוע אותם ולטפל בהם.
מיתוס: מיץ לימון גורם לדם להיות אלקאלי
נתקלנו בכמה מאמרים הטוענים שמיץ לימון בזמן שהוא נעכל, גורם לאלקליות בדם. עם זאת, למרות שזהו חומר חומצי, יש בו הרבה מאד בפועל יתרונות בריאותיים. לרוע המזל, זה לא נכון, ופוטנציאלית, זוהי טענה מסוכנת.
הכליות שומרות על רמת ה-pH בדם, לא המזון. התזונה שלכם, עם זאת שהיא אלקלית, אינה יכולה ולא אמורה לשנות את ה-pH בדם. השינוי ב-pH של הדם, הוא קטלני באופן פוטנציאלי.
יותר מיץ לימון, אינו שווה ערך ליותר אלקלין בגוף, ויותר אלקלין בגוף, אינו שווה ערך לבריאות טובה יותר.
התפיסה המוטעית ככל הנראה, עולה מהעובדה שמערכת השתן הופכת להיות יותר אלקלינית לאחר שצורכים מיץ לימון. אולם זה אינו מצביע על כך שהדם הפך להיות גם כן אלקלי. חומצות הלימון שנוצרות מסלטים כגון ציטרטים, מופרשים לאחר מכן דרך השתן. מה שיתכן שגורם לשתן להיות קצת יותר אלקלי, אולם, זה מצביע רק על כך שגופכם שוטף החוצה את העודף האלקלי.
מילת אזהרה: קליפות הלימון עלולות להיות מצופות בשעווה שאינה כשירה למאכל
הלימונים שאתם קונים בסופרמרקט, עלולים להכיל ציפוי שעווה. הציפוי נועד להגן עליהם מפני נזקים במהלך השינוע. צמחים המצופים בשעווה, שנוצרו כגון: מצמח הקרנאובה, או אפילו מחרקים, בעלי חיים, או נפט, המבוססים על שעווה, אסורים לשימוש. אמנם, צמח הקארנאובה אינו מזיק, אך שאר השעוות עלולים שלא להתאים. השעווה על הקליפה מהווה מקום לדאגה, אם אתם מרסקים את הקליפה יחד עם המיץ, או משתמשים בה כתוספת למים שאתם שותים, או משתמשים בגרידת לימון במנות שאתם מכינים. כדאי לבחור תמיד לימונים שגודלו בצורה אורגנית.
מסקנות
המשיכו לצרוך מיץ לימון, אך בצורה מדודה. יתרונותיו של המיץ עולים על תופעות הלוואי. אולם אם אתם רוצים להשתמש בו כדי לרפא מצב רפואי, יש להתייעץ עם הרופא לגבי המינון הבטוח. כמו כן, אם אתם נוטלים תרופות מסויימות, כגון אספירין, או וורפרין, התייעצו עם הרופא שלכם על התגובות האפשריות שעלולות להתעורר מכך.

שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.

בריא לדעת בשבילך

בריאות

זה מה שיקרה לכם אם תניחו קוביית קרח על העורף

4 סיבות אפשריות מדוע סובלים מכאבי בטן לאחר אכילת אבוקדו

תרגיל הנשימה הפשוט הזה ינקה לכם את עומק הריאות

תנוחת השינה הנכונה כדי להפחית כאבים בגב

באותו נושא