8 טריגרים נפוצים הגורמים למיגרנה

שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
לפני שאתה ממשיכים לקרוא, שמרו את מקומכם איתנו בקבוצות הוואטסאפ
קבוצות הוואטסאפ

מיגרנה נגרמת בגלל פעילות מוחית חריגה, מה שגורם לסוג של גירויים תחושתיים כגון אור, צליל או למגע כואב. הללו מחמירים את כאבי הראש שהמיגרנה גורמת להם. רוב הטריגרים השכיחים הם מוצרי מזון או משקאות, כגון: גבינות, סויה ואלכוהול, מתח, חוסר שינה, התייבשות, שינויי מזג האויר ושינויים הורמונאליים בתקופת המחזור החודשי. כל שינוי בשגרה שמערער את דפוס השינה והיקיצה, או זמני הארוחות, עלול גם לגרום למיגרנות. יש לנהל יומן, כדי לדעת ולהימנע מאותם טריגרים.

הטריגרים הגורמים לכאבי ראש של מיגרנה:

  • מוצרי מזון מסויימים, קפאין והתייבשות.
  • מתח, חרדות והלם.
  • יציבה לא טובה וחוסר שינה.
  • שינויי מזג האוויר.
  • המחזור החודשי, או גיל המעבר.
  • שינויים בשיגרה היומיומית.
  • תרופות מסויימות.

למרות שעדיין לא ברור מה גורם למיגרנות, זוהו גורמים רבים הגורמים להן. לכל אדם יש את הטריגרים הפרטניים הספציפיים, אך מתוך התבוננות על חלק מהגורמים הנפוצים, זה יכול לעזור לכם ולזהות מה גורם להתקפי מיגרנה.

מומלץ לנהל יומן, כדי להתחקות אחר הטריגרים. יש לציין את התאריכים והזמנים כשחלים ההתקפים, המשכיותם, מה אוכלים ושותים ב-24 השעות האחרונות, את זמני השינה, היכן הייתם ומה עשיתם כשהתקף המיגרנה התחיל ומה גרם לו לעבור.

תזונה: מזונות מסויימים והתייבשות

לכ-10% מהאנשים הסובלים ממיגרנה, זה Bגרם כתוצאה ממוצרי המזון שהם צורכים. אולם, יש צורך לעשות את ההבחנה בין הטריגר ובין התסמין. למשל, חלק מהאנשים משתוקקים למזונו, מתוקים כגון שוקולד ממש לפני שהמיגרנה מתחילה, מה שעלול לגרום להם לחשוב שהשוקולד הוא טריגר. אולם, לפעמים התשוקה עצמה היא התסמין המאותת על התחלתו של התקף. חלק מגורמי התזונה הנפוצים, שעשויים לגרום למיגרנה, הם כדלקמן:

  • דילוג על ארוחות, או אכילה לא סדירה.
  • תוספי מזון שנמצאים בחלק מהמזונות כגון: ממתיק אספרטיים, מונוסודיום גלוטמט (MSG) שהם משפרי טעמים שאפשר למצוא במזון מהיר ובתבלינים, ניטרטים בסלמי, בבייקון, בנקניקיות ובבשר משומר.
  • פירות הדר, אבוקדו ובננות.
  • טירמין, שזה חומר שמופיע באופן טבעי במזונות כגון גבינות מיושנות, פול, מוצרי סויה, נקניקיות מוקשות, יין ודגים
  • מעושנים.
  • התייבשות.
  • משקאות שמכילים קפאין כגון תה או קפה.
  • אלכוהול.

יש לציין שאין צורך להימנע לחלוטין ממשקאות קפאין, כי זה עלול גם לעורר התקף מיגרנה, אלא להיגמל מהם בהדרגה.

גורמים רגשיים: חרדות ומתח
קיים קשר הדוק בין הגורמים הרגשיים למיגרנה. חרדות, התרגשות, הלם, או כל סוג של מתח, עלולים לגרום להתקף. מתח יתר נמצא באופן נפוץ כגורם להתקפי מיגרנה. אולם, חלק מהאנשים גילו גם שמיגרנות מתחילות כשרמות המתח שלהם צונחות, מאחר ורמות הקורטיזול הגבוהות במהלך מצב של מתח, גם פועלות כחוצצים לכאב. ברגע שרמות הקורטיזול צונחות, כאב המיגרנה יכול להגיע לשיאו. זאת עשוייה להיות גם הסיבה לכך שחלק מהאנשים חווים "כאבי ראש של סופי שבוע" בזמן שהם נינוחים יותר, וזאת לאחר שבוע עמוס במתחים.

גורמים פיזיים: יציבה לא טובה וחוסר שינה

יציבה גרועה ומתח שבאים לידי ביטוי בצוואר או בשרירי הכתפיים, עלולים לגרום למיגרנות. לפיכך, אם יושבים במשך תקופות ארוכות של זמן מול שולחן כתיבה או מול מסך המחשב, יש לשבת בצורה נוחה ולעשות הפסקות קצרות מדי פעם באופן קבוע.

מעט שינה או יותר מדי שינה, עלולים לעורר מיגרנות. גם עייפות עלולה להוות גורם.
פעילות גופנית מאומצת עלולה להוות גורם להתקף מיגרנה, במיוחד אם לא רגילים. עם זאת, פעילות גופנית על בסיס קבוע, יכולה לסייע במניעת מיגרנות, מאחר והיא מסייעת בשחרור אנדורפינים, מאחר ואלו הם משככי כאבים טבעיים של הגוף.

 

סביבה: אור חזק ושינויי מזג אוויר

שינויי מזג האוויר כגון צניחה בטמפרטורות או שינויים ברמת הלחות, עלולים להוות טריגר. רעשים חזקים, ריחות חריפים, חדרי עישון או אקלים מחניק, עלולים גם לגרום להתקפים. חלק מהאנשים גילו גם שמסכים מהבהבים (כגון מסכי מחשב או טלויזיה) ואורות בוהקים, עלולים לגרום להתקפים.

עם זאת, יש לזכור שהעלייה ברגישות לצלילים ואור, עלולים גם להוות תסמין מקדים למיגרנות.

שינויים הורמונאליים: מחזור חודשי וגיל המעבר

מיגרנות קשורות להורמונים הנשיים כגון האסטרוגן והפרוגסטרון. חלק מהנשים יכולות לסבול ממיגרנות סביב התקופות שבהן הן מקבלות את המחזור החודשי שלהן, כשזה בדרך כלל מופיע כמה ימים לפני המחזור ו-3 ימים אחריו, בגלל הצניחה הפתאומית באסטרוגן ובפרוגסטרון במהלך אותה תקופה. סוג זה של מיגרנות מוכר אפילו כמיגרנה של המחזור החודשי.

נראה גם שנשים יכולות לחוות שיפור במיגרנות לאחר גיל המעבר, למרות שאצל חלק מהן, גיל המעבר עלול לעורר מיגרנות או להחמיר אותן.

שינויים בשגרה היומיומית: יעפת, או חגים

השינוי בשגרה היומיומית עלול לפעמים לגרום למיגרנות. למשל, חלק האנשים סובלים ממיגרנות כששגרת חייהם מופרעת בזמן טיול ארוך או בחגים. זה עלול להיות גורם נוסף למיגרנות של סוף השבוע, מאחר והשגרה היומיומית מבחינת זמני הארוחות והתנומות, משתנים בדרך כלל בסופי השבוע. יעפת היא גם טריגר נפוץ, מאחר וכל הגורמים הללו משפיעים על המאזן הטבעי של הגוף (הומאוסטזיס) ועל דפוס היקיצה, כשהשיבוש בהומאוסטזיס נקשר ככזה שמהווה טריגר למיגרנות.

גורמים רפואיים: גלולות למניעת הריון

גלולות למניעת הריון המכילות הורמונים וסוגים מסויימים של כדורי שינה, עלולים להוות טריגר למיגרנות. ידוע גם שטיפול בתחליפי הורמונים (HRT) להתמודדות עם תסמיני גיל המעבר גם גורם לכך. כמו כן, השימוש בקוקאין עלול גם להוות מעורר להתקף, כמו גם למניעתו. התמכרות לקנאביס עלולה להקשות על הטיפול במיגרנות.

גורמים בריאותיים: פגיעת ראש ורמות סוכר נמוכות בגוף

  • חלק מהאנשים שחורקים שיניים בשנתם, מגלים שהם מתעוררים עם מיגרנה. אולם, אם חריקת שיניים מהווה טריגר, רופא שיניים יכול להתאים פלטות לפה (המכונות סדי סגירה), שנועדו לעזור במצב כזה.
  • פגיעות ראש עלולות לפעמים לגרום לכאבי ראש ומיגרנות.
  • שיעול חוזר ונשנה ורמות סוכר נמוכות בדם, נמצאו גם כגורמים למיגרנות אצל אנשים מסויימים.

אאורה (הילה) של מיגרנה נגרמת בעקבות דיכוי שמתפשט בקליפת המוח

מיגרנה היא תופעה מאד מורכבת, וחוקרים עדיין מנסים לגלות את הגורם המדוייק ולהתקדם בידע מבחינת המצב. התיאוריה הרווחת היא שמיגרנות כרוכות בדיכוי שמתפשט בקליפת המוח (CSD), שזוהי תופעה חשמלית חריגה במוח, היכן שהנוירונים בחלק מהמוח הופכים להיפראקטיביים ולאחר מכן, יורדים בקיטוב, או הופכים ללא פעילים בזה אחר זה, כמו גלים.

השתחררותם של אותם כימיקלים, המרחיבים את כלי הדם בקרומי המוח (בכיסוי החיצוני), הופכים את קולטני הכאב בעצב הטריגמינלי לרגישים ביותר, ובכך מורידים את סף הכאב. העצב הטריגמינלי אחראי על התחושות בפנים, ולכן גירויים כגון אור, צלילים או מגע, שלא גרמו לכאב לפני כן בדרך כלל, הפכו למכאיבים מאד כשהתקף מיגרנה מתרחש.

התופעה החשמלית החריגה במוח, שנקראת דיכוי ההתפשטות בקליפת המוח, גורמת לקולטני הכאב בעצבים מסויימים להפוך למאד רגישים, ולגרום כמעט לכל דבר להיות כואב, החל מאור ועד למגע.

התפשטות הדיכוי בקליפת המוח, נעשית במהירות של 3 מ"מ לדקה, וזאת הסיבה לכך שזה נתפס כאאורה של מיגרנה כשזה מופיע בצורה של הבזקי אורות או בראייה מעוותת או מטושטשת. ההילה עלולה גם להתקדם עד לכדי כאב ראש לפעמים. לעומת זאת, ה-CSD עלול להתקדם לכדי כאב ראש וללא אאורה בכלל. למעשה, האאורות מתרחשות רק ב-25% ממקרי המיגרנות.

חלק מהאנשים מועדים מבחינה גנטית למיגרנות

היום ידוע שהגנים גם משחקים תפקיד בחלק מהמיגרנות. מדענים זיהו מוטציה בכ-12 מדדים בדנ"א אצל אנשים הסובלים ממיגרנות, מה שהופך אותם למועדים למצב. כמו כן, חושבים שמרכזי הכאב במוח, עלולים שלא לתפקד אצל אנשים הסובלים ממיגרנות והסרוטונין של המעבירים העצביים יכול גם לשחק בזה תפקיד.

מה לעשות כשמופיעה מיגרנה

המיגרנות בדרך כלל נמשכות בין 4 ל-72 שעות, ועלולות להשפיע בצורה רצינית על הפרודוקטיביות. אם אינכם רוצים ליטול משככי כאבים, נסו את התרופות הביתיות שלהלן:

  • שתו מים כדי להימנע מהתייבשות, ובמיוחד אם מקיאים. ההקאה בדרך כלל עוזרת, מאחר והיא מגבירה את רמות הסרוטונין בדם, מה שיכול להצר את כלי הדם המורחבים ולהפחית את הכאב.
  • נוחו בחדר שקט וחשוך.
  • הניחו מטלית קרה על ראשכם.
  • נסו תרופות טבעיות, כגון למשל, עסקו בטכניקות הרפייה ותרגלו נשימות ומדיטציה.
  • השתמשו בעשבי מרפא כגון חרצית וג'ינג'ר.
בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.
שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו