טמפרטורת הגוף מווסתת על ידי מנגנון מורכב הכולל מערכות רבות ושונות. ההיפותלמוס במח פועל כסוג של תרמוסטט פנימי ששולח אותות לשליטה על החום או הקור של הגוף. הוא גם מורה לבלוטת התריס להפחית או להגביר את חילוף החומרים. בלוטת התריס ממלאת גם תפקיד חשוב והיא מסדירה את קצב חילוף החומרים בגוף ומפקחת על שריפת הקלוריות ליצירת חום ואנרגיה. השומן בגוף עוזר לשמור על חום הגוף בזמן שזרימת הדם מפזרת את החום בגוף. אנשים במצב בריאותי לקוי או כאלה הסובלים ממחלות כרוניות קשות, עשויים להרגיש קור בעוצמה רבה יותר, בגלל בעיה במערכות הגוף והגורמת לאי סבילות לקור. להלן חלק מהאפשרויות:
1. שינה לא מספיקה
לילה ללא שינה הוא בהחלט דבר גרוע מאד בבוקר, מה שגורם לעצבנות ובקושי יכולים לתפקד, אך בנוסף לכך, גם טמפרטורת הגוף נפגעת. ויסות הטמפרטורה בגוף קשור בקשר הדוק לשינה. מחקרים גילו שחוסר שינה מגביר את אובדן החום מכפות הרגליים ומפחית את איבוד החום מהידיים.
2. אנמיה
האנמיה היא בדרך כלל לאחת מהסיבות השכיחות ביותר לאי סבילות לקור, ובמיוחד אם מרגישים קור בידיים ובכפות הרגליים כל הזמן. כשסובלים מאנמיה, אין מספיק תאי דם אדומים הדרושים לספק את החמצן לרקמות הגוף. הגוף משתמש בתאי הדם האדומים הקיימים כדי להעביר את החמצן לאברים החיוניים ואם סובלים מאנמיה, זרימת הדם לגפיים יורדת.
אם סובלים מאנמיה, יתכן ותרגישו תסמינים כגון עייפות או חולשה, בעיות ריכוז וכאבי ראש. ככל שהמצב מחמיר, עלול להופיע גוון כחול בלבן של העיניים, הציפורניים נשברות, העור חיוור ומרגישים קוצר נשימה וסחרחורת כשעומדים.
בעיות במערכת החיסון של הגוף ומחלות כרוניות כגון סרטן, מחלת כליות כרונית, דלקת מפרקים שגרונית וקוליטיס כיבית ואובדן דם בגלל כיבים בקיבה, עלולים לגרום לאנמיה. גורם לכך גם מחסור בחומרים מזינים כגון ויטמין 12B, ברזל וחומצה פולית, הדרושים לגוף לייצור תאי דם אדומים.
3. שומן מועט בגוף או תת משקל
השומן בגוף פועל כמו מבודד. אם אין מספיק, יתכן ומרגישים קור בעוצמה רבה יותר. כמו כן, גם אם נמצאים בתת משקל (BMI מתחת ל-18.5), לגוף יש מעט קלוריות כדי לשרוף לחימום. חילוף החומרים יורד ככל שהגוף שומר בצורה חכמה על הקלוריות היקרות ואז מרגישים את הקור בצורה אינטנסיבית יותר.
4. אנורקסיה ניוורוזה
אנורקסיה היא הפרעת אכילה כשאנשים מרעיבים את עצמם ובכך גורמים לעצמם לרדת במשקל בצורה קיצונית. המשמעות היא רמה נמוכה של שומן בגוף והיעדר הבידוד כדי להתחמם. אמנם ברור למה מצב כזה מתפתח וגם ההורמונים והגנים ממלאים תפקיד בכך. הגישות התרבותיות להעדפת סוגי גוף רזים מעורבות גם בכך. חלק מהדגלים האדומים שיש לשים לב אליהם והקשורים לאנורקסיה, כוללים צריכת מזון מוגבלת בצורה חמורה, דימוי גוף מסולף ופעילות גופנית מוגזמת.
5. תופעת ריינאוד (Raynaud)
תופעת Raynaud היא מחלה שבה רגשות חזקים או טמפרטורה קרה גורמים לעווית בכלי דם. זה חוסם את זרימת הדם לאוזניים, לאצבעות, לבהונות ולאף. חלקי הגוף הללו עשויים להפוך תחילה ללבן ואז לכחול. כשזרימת הדם חוזרת, החלקים המושפעים מכך יחזרו להיות בצבע אדום ואז בחזרה לצבעם הנורמלי. במקרים רבים, המחלה אינה קשורה למצב רפואי אחר. עם זאת, חלק מהמצבים והגורמים ידועים ככאלה שגורמים לתופעת Raynaud, והם כוללים כדלקמן:
- תרופות הגורמות להצרת העורקים כגון חוסמי בטא מסויימים ותרופות נגד סרטן.
- חלק מהתרופות המשמשות לטיפול במיגרנות ואמפטמינים.
- מחלות המשפיעות על העורקים כגון מחלת Buerger וטרשת עורקים.
- מצבים אוטואימוניים כגון זאבת אדמנתית מערכתית, תסמונת סיוגרן, סקלרודרמה ודלקת מפרקים שגרונית.
- דלקת פרקים
- הפרעות מסויימות בדם כגון קריו-גלובולינמיה ומחלת אגלוטינין קרה.
- תסמונת מוצא בית החזה, מצב שבו העצבים או כלי הדם בין הצלע הראשון לעצם הבריח נדחסים.
- כוויות קור.
- עישון
- פציעות חוזרות שעלולות להיגרם משימוש קבוע במכונות רוטטות או כלי עבודה ידניים.
6. מחלת עורקים היקפית
כשהרגליים או כפות הרגליים תמיד קרות, זה מהווה מדד נפוץ למחלת עורקים היקפית (PAD). לאנשים הסובלים מ-PAD יש חסימות בעורקים המספקים את הדם לרגליים עקב הצטברות פלאק. מלבד רגליים קרות, התסמינים כוללים כאבי רגלים בזמן הליכה ולפעמים בזמן מנוחה, חוסר תחושה ברגלים או בכפות הרגליים, כיבים ברגליים או בכפות הרגליים ואצבעות כחולות. אנשים הסובלים מסוכרת מועדים לסיכון גבוה יותר ל-PAD, מאחר ורמות הסוכר בדם אצלם עלולים לסכן את דפנות כלי הדם, ובכך הם יותר מועדים להצטברות של פלאק.
7. סוכרת
לאנשים הסובלים מסוכרת יש רמות סוכר גבוהות באופן חריג, מה שעלול לגרום לנזק עצבי כשהעצבים בכפות הרגליים וברגליים בדרך כלל נפגעים. בין השאר חווים חוסר תחושה או תחושת קור, צריבה, כאבים או עקצוצים ברגליים. נזק לכליות הקשור לסוכרת בלתי מבוקרת (נפרופתיה סוכרתית) עלול לגרום גם לתחושות קור כל הזמן.
8. פיברומיאלגיה
זהו מצב כרוני הגורם לכאבים בכל הגוף. אנשים הסובלים ממצב כזה עשויים שלא להיות מסוגלים לווסת את טמפרטורת הגוף שלהם כראוי, ולכן בדרך כלל הם מרגישים שקר להם מדי או חם להם מדי. סימנים נוספים כוללים עייפות, רגישות גוברת לכאבים, בעיות בשינה, כאבי ראש, תסמונת המעי הרגיז ובעיות בריכוז ובזיכרון.
9. תת פעילות של בלוטת התריס (היפותירואידיזם)
כשסובלים מתת פעילות של בלוטת התריס, מרגישים כל הזמן קור, מה שיכול להיות סימן מובהק לכך. בלוטת התריס לא מייצרת מספיק את הורמון בלוטת התריס אצל אנשים הסובלים ממצב כזה. ללא כמות מספקת של ההורמון, יורדת פעילות חילוף החומרים, מה שמשפיע על התחממות הגוף. מלבד רגישות מוגברת לקור, תת פעילות של הבלוטה עלול לגרום לתסמינים כגון עייפות, שיער ועור יבש, כאבי שרירים, עלייה במשקל ואפילו דיכאון