בריא לדעת
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
כל מה שאתם צריכים לדעת על שנת יתר

הנה מה שחשוב לדעת על שנת יתר

אלו אשר מזדהים עם מצב של עייפות תמידית על אף שינה מרובה יכולים להיות בתוך קבוצת האנשים שסובלים משינה לא איכותית. כולנו זקוקים לשינה וברור שמחסור בשינה אינו מומלץ אך גם עודף שינה עלול להיות לא בריא ולהצביע על מצבים שונים הקשורים בבריאות שלנו.
הכתבות החזקות ביותר לפני כולם בקבוצות של בריא לדעת

צרכי השינה משתנים עם השנים ובין אנשים שונים. בגיל ילדות והתבגרות יש צורך בשינה רבה וכך גם בתקופת היריון ולעת זקנה. מבוגרים צריכים פחות שעות שינה אך כולם זקוקים לשינה איכותית ולוודא כי אנחנו מקבלים את השינה המיטבית עבורנו.

כמה שעות אנחנו אמורים לישון בלילה על פי הקרן הלאומית לשינה

תינוק בן יומו: 17-14 שעות ביממה (כולל תנומות)
תינוקות: 15-12 שעות ביממה
פעוטות: 14-11 שעות ביממה
ילדים בגילאי הגן: 10-13 שעות ביממה
ילדים בוגרים: 11-9 שעות ביממה
בני נוער: 10-8 שעות ביממה
מבוגרים: 9-7 שעות ביממה
קשישים: 8-7 שעות ביממה

איך נראית שנת יתר

שנת יתר נקראת גם ״היפרסומניה״ או ״שינה ארוכה״ והיא משפיעה על כ-2 אחוזים מהאוכלוסייה. שנת יתר מתאפיינת בשינה של לפחות 10 שעות ואף 12 שעות בלילה וזאת כדי שהישנים ירגישו במיטבם. רבים מאלו שסובלים משינה לא טובה ישנים מעט במהלך השבוע כיוון שיש להם התחייבויות אחרות ובסוף שבוע ״משלימים״ שעות וישנים אפילו 15 שעות כל לילה.

אנשים אשר חווים היפרסומניה עשויים להתעורר לעתים קרובות בלילה. הם לא תמיד זוכרים את היקיצות אך הן גורמות לעייפות רבה. היפרסומניה מתחילה בדרך כלל בילדות וגורמים שונים שקשורים לאורח החיים יכולים להשפיע על התופעה והצורך בשינה נוספת.

גורמים בריאותיים שיכולים להוביל לשנת יתר

ישנם גורמים שונים אשר יכולים להוביל לצורך בשינה מרובה ולעייפות. בעיות בבלטות התריס, מחלות לב, דום נשימה בשינה, דיכאון, נרקולפסיה, נטילת תרופות מסוימות יכולות להוביל למצב בו השינה שלנו פשוט לא מספיקה לנו.

אנשים אשר סובלים מחוסר קבוע בשינה יכולים להיות חרדתים יותר, בעלי אנרגיה נמוכה, לפתח בעיות זיכרון. בנוסף לכל אלה קשיי שינה יכולים להשפיע לרעה על כאבי ראש, השמנה, התפתחות סוכרת, כאבי גב, דיכאון, מחלות לב. אנשים שישנים יותר מדי עלולים להיות בסיכון גבוה יותר למעורבות בתאונות דרכים ותאונות עבודה.

הדרך לאבחן שנת יתר

הדבר הראשון שיש לעשות הוא להתייעץ עם הרופא. במקרה של שינה שלא מובילה ליום רענן במצב אשר נמשך לפחות שישה שבועות יתכן שישנה בעיה ורצוי לבדוק את הנושא בצורה מעמיקה. הרופא ירצה לבדוק את הרגלי השינה, אורח החיים, לבחון את התרופות ואת ההיסטוריה הבריאותית ולהחליט על המשך בדיקות או שינויים שונים ביום יום. במקביל לכך כדאי לנסות לבדוק האם הטיפים הבאים עוזרים לשיפור השינה:

שינה בלוח זמנים קבוע

חשוב לנסות ללכת לישון באותה השעה בכל יום ולהתעורר באותה השעה וזאת כדי לראות את השפעת השגרה על היכולת להיכנס לקצב שינה בריא.

יצירת סביבת שינה אידאלית

נוחות עוזרת לגוף להיכנע לשינה ולשם כך יש צורך בחדר שינה קריר, חשוך, שקט ועם מזרן נוח. יש להימנע מהירדמות מול טלוויזיה דולקת ולוודא כי הכרית והמזרן נוחים לנו.

כיבוי מכשירים

מסכי המחשב והטלפון פולטים אור כחול אשר יכול לשבש את קצב היממה הטבעי של הגוף ובהתאם לשבש את השינה. יש לכבות את המכשירים הללו לפחות שעתיים לפני השינה כדי לשפר אותה.

כתבות שבריא לדעת
סיכונים של אכילה מהירה

5 סיכונים בריאותיים של אכילה מהירה מדי

סימנים של דופמין נמוך

שימו לב: אלו התסמינים הנפוצים ביותר לדופמין נמוך

תשומת לב לאורח החיים

טיפול בעצמנו יכול לעזור לשפר את השינה. בתוך כך מומלץ להפחית את צריכת הקפאין ובמיוחד קרוב לשעת השינה, לבצע פעילות גופנית באופן סדיר בשעות הערות.

ניהול יומן שינה

כדאי לנהל יומן שינה כולל מספר שעות השינה בלילה, איך הרגשנו ועוד כדי להציג את הנתונים לרופא ולבחון בעצמנו האם פעולות מסוימות משפיעות עלינו לטובה או להפך.

שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.

בריא לדעת בשבילך

תופעות לוואי של יתר מים
תזונה

7 תופעות לוואי הנגרמים משתיית יתר של מים

מזונות למערכת העיכול

15 המזונות הטובים ביותר לשיפור העיכול

6 סיבות האם כדאי לאכול פטל

8 מחלות נפוצות הקשורות לחוסר בויטמין D

באותו נושא