המידע פורסם בפאנל של 27 מומחים שפרסמו לאחרונה את הדו״ח החדש במסגרת ועדת Lancet בנושא מניעה, התערבות וטיפול בדמנציה.
הקשר בין הכולסטרול הרע לבין דמנציה
עד לאחרונה לא היו עדויות חד משמעיות שמקשרות בין הכולסטרול הרע (LDL) לבין ההשפעה על הסיכון לדמנציה. ניתוחים חדשים שנעשו על ידי החוקרים קישרו בין השניים ובעקבות כך מגיעה ההמלצה לאבחן ולטפל בכולסטרול גבוה מוקדם ככל האפשר.
אחד ההסברים לכך שכולסטרול רע משפיע על דמנציה מתייחס להשפעה שלו על המוח. הוא יכול להגביר את הסיכון לשבץ מוחי וליצור משקעים של פלאקים במוח (עמילואיד בטא) אשר בסופו של דבר יכולים להוביל להתגברות הסיכון לדמנציה.
הקשר בין אובדן ראייה לבין דמנציה
גורם נוסף שנמצא קשור לדמנציה הוא אובדן ראייה. בתוך כך נמצא קשר לפגיעות ומחלות שונות בעיניים כולל קטרקט, רטינופתיה סוכרתית (מצב בו כלי הדם בחלק האחורי של העין נפגעים) ובעיות נוספות. נזקי הראייה עשויים להשפיע על הפעילות היום יומית והממצאים האחרונים מצביעים על קשר לדמנציה.
הסיבות לכך שבעיות ראייה מעלות את הסיכון להתפתחות דמנציה יכולות להיות השפעת המחלות. ישנן מחלות כמו סוכרת אשר מעלות את הסיכון לדמנציה וכן אובדן הראייה עצמו יכול להיות תוצאה של תהליכי מחלה אשר לא משפיעים רק על העיניים אלא גם על המוח. מכאן שישנו קשר בין המחלה של העיניים לבין התפתחות דמנציה.
האם ניתן למנוע דמנציה
דמנציה מתארת קבוצה של תסמינים אשר מופיעים בקרב אנשים אשר מאבדים חלק מתאי המוח או שאלו נפגעו. היא קבוצה של מצבים אשר כוללים גם את מחלת האלצהיימר והיא משפיעה על מעל ל-6 מיליון אנשים בארה״ב בלבד (והרבה יותר מכך ברחבי העולם). היום אנחנו לא יודעים על תרופה לדמנציה ולכן הדבר שאנחנו כן יכולים לבחון הוא איך ניתן להפחית את הסיכון להתפתחותה.
שני הגורמים החדשים שזוהו כמעלים את הסיכון להתפתחות דמנציה מצטרפים לגורמי סיכון שכבר היו ידועים לחוקרים מזה תקופה ועתה מדובר על סך הכול 14 גורמי סיכון. בשנת 2022 קבוצת המחקר פירטה 12 דרכים אחרות אשר יכולות להשפיע על אנשים וקהילות וצרפה המלצות כיצד לפעול כדי להפחית את הסיכון לדמנציה:
חינוך. אחת הדרכים החשובות היא חינוך כשהכוונה היא להציע גישה אוניברסלית לתחום ולעודד אנשים לבצע שינויים ודברים מגרים דווקא באמצע החיים וזאת כדי לשמור ולהגן על הכישורים המנטליים.
הפחתת רעשים. ההמלצה היא לפעול כדי להפחית את החשיפה לרעש מזיק ולעזור לאנשים אשר חווים אובדן שמיעה על ידי התאמת מכשיר שמיעה.
טיפול בדיכאון. ניתן לפעול בדרכים שונות כאשר המטרה היא לעזור לאדם אשר סובל מדיכאון בדרך המותאמת לו באופן אישי.
מניעת פציעות. יש להימנע ככל האפשר מפציעות ראש ובתוך כך לעודד את השימוש בקסדה בביצוע פעולות שונות.
עידוד פעילות גופנית. הפעילות הגופנית משפיעה על הגוף ועל המוח ולכן חשוב לאמץ פעולות ולהמשיך בתנועה גם לאחר אמצע החיים.
הפסקת עישון. ניתן להיעזר בגורמים מקצועיים בתהליך כשהעישון עשוי להעלות את הסיכון לדמנציה ומחלות רבות נוספות.
בדיקות קבועות. ההמלצה היא להקפיד על בדיקות קבועות של לחץ הדם לאחר גיל 40.
משקל תקין. ככל האפשר יש לפעול לשמירה על משקל תקין בגיל מוקדם ככל האפשר ולהמשיך לשמור עליו.
טיפול בסוכרת. בתוך כך יש להקפיד על אבחון מקדים, אם ניתן מניעה וטיפול במידה והיא הופיעה.
הגבלת אלכוהול. ההמלצה היא להפחית את צריכת האלכוהול.
חברה. אחת ההמלצות מתייחסת לחשיבות החברה ולמציאת דרכים להשתלב בפעילויות חברתיות.
הפחתת זיהום אוויר. יש להפחית ככל האפשר את החשיפה לזיהום אוויר, בחלל הפתוח והסגור.
כתבה מאוד מעניינת שאני משתדל ליישם תודה