בריא לדעת
Search
Close this search box.
סיבות לעייפות

15 סיבות שחשים עייפות כל הזמן למרות שישנים טוב

כשחשים עייפות מוגזמת, זו אינה תמיד תופעת לוואי של החיים העמוסים. בעוד שאפשר לקיים אורח חיים שגורם לכך כגון שעות שינה לא סדירות, שתיה כבדה או התייבשות, חלק מהגורמים עלולים להיות חמורים יותר. זה כולל בעיות בשינה כגון: דום נשימה בעת השינה ותסמונת הרגליים חסרות המנוחה, בעיות פסיכולוגיות כגון דיכאון וחרדות וגורמים פיזיולוגיים כגון אנמיה, תת פעילות של בלוטת התריס, סוכרת, סינדרום עייפות כרוני וגידול במוח.
הכתבות החזקות ביותר לפני כולם בקבוצות של בריא לדעת

הסיבות לתחושות העייפות כל הזמן

  • אורח חיים.
  • דום נשימה בשינה.
  • חרדות
  • אנמיה
  • סוכרת.

תסמונת העייפות הכרונית

תחושת העייפות וחוסר המרץ שחשים כל הזמן, אינה דבר נורמלי, ובמיוחד לאחר שישנים בין 7-9 שעות בלילה. לכן, לא צריך "לחיות עם זה." אפילו אם אתם שואלים את עצמכם "למה אני כל כך עייף כל הזמן?" אפשר להתפתות ולהתעלם מאותה עייפות ולתרץ זאת כסימן לחיים עמוסים. אך בדרך כלל, זהו סימפטום שמאותת על בעיית בריאות אחרת. יש לשים לב לתסמינים אחרים, כדי לעשות את ההבחנה בין כמה מצבים רפואיים אפשריים שגורמים לאותה עייפות.

להלן הגורמים העיקריים מבחינה גופנית, פסיכולוגית ואורח חיים שהן הסיבות לעייפות כרונית.

1. הפרעות שינה שבשגרה

הפרעות שינה אולי לא תמיד יהיו בגלל בעיות בריאות או מצבים רפואיים, אך לפעמים, הבחירה באורח חיים מסויים, גם עלולה להפריע בשינה. בין אם זה בגלל עבודה במשמרות, בילוי במועדונים עד לשעות הקטנות של הלילה, או טיפול בתינוק בבית, הפרעות שינה שבשגרה, עלולים לשבש את הקצב הטבעי של הגוף ולעייפו.

2. צריכת אלכוהול וקפאין לפני השינה

אלכוהול ותזונה גרועה עלולים להשפיע על השינה. אין לצרוך אלכוהול או קפאין לפני שהולכים לישון. הסדירו את השגרה הלילית שלכם, והשתדלו לנמנם במהלך היום, אם אינכם מסוגלים להירדם במהלך הלילה.

3. משקל גוף לא בריא

לסבול ממשקל יתר, עלול גם לגרום לעייפות בגלל החוסר בפעילות גופנית.

4. התייבשות

אם הגוף לא מקבל מספיק נוזלים כל הזמן בגלל צריכת מים נמוכה או בגלל שאתם מאבדים יותר נוזלים ממה שאתם שותים, העייפות היא תסמין נפוץ. התייבשות עלולה גם לגרום למוח להתערפל ולגרום לו לקושי בריכוז. העייפות לאחר אימון גופני יכולה גם לעתים תכופות להצטבר, בגלל אי צריכה מתאימה של נוזלים ואלקטרוליטים. מומלץ לשתות לפחות 1.2 ליטר מים מדי יום, ובימים שבהם עוסקים בפעילות גופנית, אף יותר.

5. דלקת/זיהום בבלוטות או מונו

מה שמוכר גם בשם מונונוקלאוזיס, או פשוט "מונו", זוהי דלקת בבלוטות שבדרך כלל תוקפת אנשים צעירים. בעוד שזיהום ויראלי כזה עשוי להימשך כמה שבועות, העייפות למרבה הצער, נמשכת עדיין חודשים לאחר מכן. סימנים נוספים לזיהום כזה, הם כאבי גרון, טמפרטורת גוף גבוהה והתנפחות הבלוטות בצוואר.

6. דום נשימה בשינה

במצב כזה, דרכי האוויר נחסמים באופן חלקי או מלא כשהאדם ישן. כתוצאה מכך, הנשימה נעצרת וזה עלול לגרום לרמות החמצן בדם לצנוח, וכדי להתחיל ולנשום שוב, המוח מעיר את האדם, ולכן מופיעה הפרעת שינה. כתוצאה מכך מתעוררים עם תחושות של עייפות וחוסר מנוח, כשתחושת הישנוניות נמשכת לאורך כל היום.

יש לשים לב לסימנים כגון אלה שמופיעים:

  • כאבי גרון.
  • פה יבש.
  • כאבים בחזה.
  • כאבי ראש כשמתעוררים בבוקר.
  • יתר לחץ דם, נדודי שינה ובעיות במצב הרוח כגון תחושות חרדה או דיכאון.

7. תסמונת חוסר מנוח ברגלים

בעיה נוספת שעלולה לעלות במחיר השינה היקרה מפז ולהותיר תחושה של תשישות, היא תסמונת הרגליים חסרות המנוח. זוהי בעיה נוירולוגית שיוצרת תחושה לא נעימה ברגליים, וכתוצאה מכך מרגישים דחף מוגזם להזיזם. לרוע המזל, במצב שכיבה כדי לנוח, אינו מביא תועלת ועלול לגרום להפעלת הבעיה, ובכך להקשות על שינה נכונה. כמו כן, זה עלול לקרות גם בזמן ישיבה. תרופות טבעיות לתסמונת רגליים חסרות מנוחה, כוללות מזונות ותוספים שעשירים בברזל ובמגנזיום ותרופות צמחיות כגון ולריין ואגוז מוסקט.

כתבות שבריא לדעת
היתרונות הבריאותיים של הריצה

רוצו על זה: היתרונות הבריאותיים של הריצה

בעיות בבלוטת התריס

9 מוצרי מזון שיש להימנע מהם אם סובלים מתת פעילות בלוטת התריס

8. חרדות

הפרעת חרדה באופן כללי או GAD, היא מצב פסיכולוגי שגורם לתחושת אימה/אי נוחות, חוסר מנוח ועצבנות. בעוד שחרדות עלולות לגרום לנדודי שינה, הגורם העיקרי לעייפות במהלך היום עלול לגרום גם לתשישות אצל אנשים שישנים טוב. בחרדות, כמו בדיכאון, המוח מותש בקלות, וגם הגוף נכנע. תסמינים גופניים אחרים שעלולים להיגרם בעקבות העייפות הקשורה לחרדות, הם:

  • סחרחורות.
  • פעימות לב לא סדירות או מהירות (דפיקות לב)
  • כאבי שרירים
  • הזעה
  • קוצר נשימה
  • כאבי בטן
  • יובש בפה
  • תחושה של חולי.
  • דקירות.
  • כאבי ראש.
  • נדודי שינה.

מעניין לציין שאימון גופני כגון ריצה, יכול לעזור ולהוריד את רמות החרדה, כשבמקביל, אותה פעילות גופנית בעצמה, מעייפת במהלך הימים הראשונים ועוזרת להירדמות מהירה יותר, מה שבמהרה יגרום לתחושות של יותר אנרגיות.

9. דיכאון

על הדיכאון אולי חושבים כ"על בעייה של מישהו אחר," אך באופן מפתיע, זה דבר נפוץ, וכ-15.7 מיליון מבוגרים בארה"ב סבלו מאחד או יותר אפיזודות דיכאוניות רק בשנת 2014, שזה כ-6.7% מהאוכלוסיה המבוגרת שבמדינה. תסמיני דיכאון כוללים כדלקמן:

  • עייפות או תחושה אנרגיה נמוכה ותחושה של "האטה" בקצב.
  • תחושות של פסימיות, חוסר אונים, חוסר תקווה, אשמה וחסרי תועלת.
  • כאבי ראש וכאבים ללא הסבר שלא נראה שצריך לטפל בהם.
  • אובדן העניין בדברים שבדרך כלל אוהבים לעשות.
  • נדודי שינה או שנת יתר.
  • אובדן תיאבון וירידה במשקל.
  • מחשבות אובדניות ועל המוות.

10. תת פעילות של בלוטת התריס

אם בלוטת התריס נמצאת במצב של תת פעילות ולא מייצרת מספיק הורמונים כדי להפעיל את הגוף בצורה נורמלית, יתכן שהתחושה בסופו של דבר תהיה של תשישות. זאת מאחר והגוף בדרך כלל מאט את הקצב בתהליכים, כגון בלוטת תריס שאינה מתפקדת בצורה נורמלית. ההאטה, עלולה גם לגרום לעור להתייבש ולגרום לתחושות של קור ביתר קלות, ויתכן שאף תופיע עצירות. חלק האנשים חווים גם שיכחה ודיכאון.

11. אנמיה

כשאין מספיק תאי דם אדומים כדי להוביל את החמצן לחלקים השונים בגוף, לתאים ולרקמות, זה עלול לגרום לתחושה של קוצר נשימה. אם שמתם לב שאתם סובלים מתחושה כללית של חולשה וקוצר נשימה, יתכן ומדובר באנמיה. תסמינים נלווים כוללים כאבי ראש וקשיי ריכוז. אם האנמיה מחמירה, הציפורניים תהיינה שבירות יותר, העור חיוור ויופיעו סחרחורות כשקמים ממצב של ישיבה או ממצב של שכיבה. אנמיה לא מופיעה רק בגלל מחסור בברזל, חולים שסובלים מתת פעילות של בלוטת התריס, הם בדרך כלל גם אנמיים בגלל חוסר היכולת של הגוף לספוג את ויטמין 12B החיוני. מקורות המזון העיקריים של ויטמין 12B, כוללים  כבד בקר, ביצים

12. סוכרת

חולי סוכרת רבים מתלוננים על תחושת עייפת כל הזמן. עייפות קיצונית כזאת, עשויה להיות קשורה לתנודות שבין רמות הסוכר הגבוהות בדם לבין הנמוכות. לפעמים, המשטר המוקפד בניהול עצמי כשסובלים מסוכרת, עלול להתיש את האדם ולהשאיר בו תחושות של דיכאון ותשישות.

ארגון הסוכרת מתריע מפני תסמינים נפוצים נוספים של סוכרת, כגון תחושת הרעב או הצמא הרב שחשים, השתן שנותנים לעתים תכופות, חוסר התחושה/העקצוצים ברגליים או בידיים (למי שסובל מסוכרת סוג 2), ראייה מטושטשת, ריפוי איטי של חתכים וחבלות ואפילו אובדן משקל (למי שסובל מסוכרת סוג 1).

13. מחלת צליאק

צליאק היא בעיה אוטו-אימונית שעלולה לגרום לרגישות רבה מאד לגלוטן שמצוי בחיטה ושעורה. מאחר והגוף שולח תגובה חיסונית כשצורכים מזונות כאלה, זה גורם לכאבי בטן ונפיחות, לשלשול, עצירות והקאות וכן לצואה שומנית בעלת ריח רע. גם מצב רפואי כזה גורם לעייפות וחוסר מרץ שיכול לגרום לעצבנות ובעיות התנהגות נוספות.

14. תסמונת העייפות הכרונית

לפעמים, נראה שכמה שישנים, זה אף פעם לא מספיק ולא משנה מה עושים עדיין חשים עייפים כל הזמן.  אם זה נשמע מוכר, כנראה שסובלים מתסמונת עייפות כרונית. יתכן גם שחווים בעיות זיכרון, כאבי ראש, כאבי שרירים, כאבי מפרקים, כאבי גרון ובלוטות לימפה רכות. בעיות שינה גם הן נפוצות ופעילות גופנית יכולה לגרום לתשישות ולהרגשה לא טובה, גם במשך יום לאחר הפעילות הגופנית.

שלא כמו מצבים רפואיים אחרים שקל לאבחן ולטפל בהם, אין כל טיפול יחיד עיקרי שטוען לפתרון הבעייה. במקום זה, שילוב של טיפול ותרופות כדי לנהל את התסמינים השונים יכול להיות מוצע. בטיפול משלים ואלטרנטיבי, אפשר לעבור דרך ארוכה עד שתחול הקלה בסימפטומים ובעייפות הקשורים למצב כזה.

15. גידול במוח

גידול במוח עלול לגרום לעייפות קיצונית למרות שישנים הרבה, אך העייפות בלבד, אינה מהווה את הסימפטום. סימפטומים נוספים לגידול במוח כוללים כאבי ראש בבוקר בלתי מוסברים, הקאות ובעיות ראייה. העייפות עלולה להיות בגלל התקפים, כאבי ראש או בחילות, מאחר והגוף מנצל את רוב האנרגיה שלו למלחמה בגידול. כמו כן, מאחר והגידול הופך את המשימות היומיומיות לדבר מאתגר, כמות הריכוז והמאמץ הנוספים שמשקיעים, עלולה לעייף מאד.

תחושות העייפות בדרך כלל לא נרפאות בעקבות שינה או מנוחה, למרות שככל שהגידול גודל, יתכן וישנים יותר מהרגיל או נרדמים במהלך היום. לעייפות בדרך כלל נלווים אפתיה, עצבנות, דיכאון או תחושות שליליות לגבי העצמי והאחרים.

שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

1 תגובה
Inline Feedbacks
View all comments
דרורה
לפני 2 חודשים

מעניין מאוד.
עייפות בעיה מאוד מורכבת.

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.

בריא לדעת בשבילך

בריאות, תזונה

7 מזונות שכדאי להימנע לפני השינה כדי למנוע נדודי שינה

מה קורה לגוף שלכם כשאתם מפסיקים לעשן

10 סיבות לצרוך מנגו כל יום, היתרונות הבריאותיים מפתיעים!

כל מה שאתם צריכים לדעת על שנת יתר

הנה מה שחשוב לדעת על שנת יתר

באותו נושא