בריא לדעת
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
סכנות של המלח

8 תופעות הלוואי של המלח שיגרמו לכם להפחית את צריכתו באופן מיידי

ה-FDA ממליץ על צריכה של 2,300 מיליגרם נתרן או  כפית אחת של מלח ביום. אבל ייתכן שעדיף להקפיד על צריכה של 1,500 מיליגרם או 2/3 כפית מלח ליום אם אתם:
הכתבות החזקות ביותר לפני כולם בקבוצות של בריא לדעת
  • מעל לגיל 50.
  • סובלים מלחץ דם גבוה או גבוה במקצת.
  • סובלים מסוכרת.
  • מוצאכם הוא אפריקאי אמריקאי.

בעוד שרוב האנשים המודעים לבריאותם יודעים מה הסכנות הטמונות בצריכת הסוכר, לא רבים מודעים להשלכות השליליות כתוצאה מצריכה מוגזמת של מלח. מחקרים מצביעים על כך שצריכת מלח מוגזמת עלולה לשבש את מאזן האלקטרוליטים בגוף ולגרום לכמה סיבוכים. חשוב לציין שרוב המחקרים הללו קטנים ועדיין נדרשים מחקרים נוספים כדי לאמת זאת, אך עם זאת, זה מחייב התייעצות עם איש מקצוע בתחום הבריאות לגבי צריכת המלח האידיאלית באופן פרטני.

1. אבנים בכליות והפרעות בכליות

הכליות מתקשות לעמוד בקצב העומס המוטל עליהן בגלל צריכת מלח מוגזמת. תפקיד הכליות הוא לסנן את הדם ולסייע בהפרשת חומרי פסולת ועודפי המלחים והמינרלים מהגוף. תהליך כזה כולל ויסות של כמות המים שנשמרת בדם והכמות המשתחררת בשתן. כשאנחנו צורכים הרבה נתרן, הכליות נאבקות כדי להפריש ביעילות את פסולת הנוזלים, מה שגורם לאגירת מים.

במשך הזמן, סינון לא יעיל, עלול לגרום לעליה בכמויות הסידן בשתן, ובסופו של דבר זה עלול לגרום לאבנים בכליות.

2. נפיחות ובצקת

הידעתם שמלח ממכר כמו ניקוטין ואלכוהול? זה מאחר והמלח מהווה טריגר לשחרור של דופמין, מעביר עצבי  (נוירוטרנסמיטר) הקשור לתחושת ההנאה.

לפעמים, ארוחה מלוחה מאד עלולה לגרום לתחושת נפיחות בגלל אגירת המים. זה אינו נפוץ מאד בקרב אנשים בריאים ואין סיבה לדאגה רצינית והמצב חולף תוך כמה שעות. אפשר לעזור לזה גם בכך ששותים מים ללא נתרן. עם זאת, אם חווים בצקת באופן עקבי, כלומר, נפיחות בפנים, בידיים, ברגלים ובקרסוליים אחרי כל ארוחה, זה מצביע על כך שהכליות מתקשות בסינון המים ולכן חייבים להפחית את צריכת המלח באופן גורף. יתכן אפילו שזה מחייב גם לגשת לרופא.

3. התייבשות

הסימנים הנפוצים ביותר  להתייבשות בגלל צריכה מוגזמת של מלח הם שתן מרוכז, ירידה במתן השתן ועור יבש.

כשיש יותר מדי נתרן בגוף, זה מקשה על תפקוד הכליות והגוף מתייבש ולוקח מים מהתאים, מה שגורם להתייבשות.

אפשר לייחס צמא מוגזם, בחילות, התכווצויות בבטן ושלשולים ליותר מדי מלח. כמו בבצקת, שתיית מים מרובה יותר תעזור מאחר וזה מנטרל את הנתרן ומחזיר את הלחות לתאי הגוף.

4. לחץ דם גבוה

לחץ גם גבוה נובע גם מצריכת נתרן מוגזמת. כשהכליה אינה מתפקדת היטב והמים נאגרים בגוף, נפח הדם עולה, מה שגורם ליתר לחץ דם ומגביר את הסיכון לשבץ, להתקף לב ואפילו לאי ספיקת לב. זוהי הסיבה שאנשים עם היסטוריה של יתר לחץ דם במשפחה, מוזהרים נגד צריכה מופרזת של מלח.

5. אוסטאופורוזיס

כפי שצויין קודם לכן, צריכת נתרן מוגזמת מעכבת את תהליך הסינון של הכליות, מה שעלול להוביל להצטברות של גבישי סידן בשתן. כשסידן  נפלט בצורה מוגזמת דרך השתן, העצמות לא סופגות מספיק מהמינרל כדי לשמור על צפיפות העצם, ואם יש מחסור בסידן בדם, הגוף עלול לשטוף אותו מהעצמות. עם הזמן, זה עלול לגרום לאוסטאופורוזיס, מצב שבו העצמות הופכות להיות לחלשות ושבירות, מה שקורה בדרך כלל אצל נשים לאחר גיל המעבר.

כתבות שבריא לדעת
דרכים להוריד לחץ דם

14 דרכים להורדת לחץ דם שרוב האנשים שכחו אותן

סיכונים של אכילה מהירה

5 סיכונים בריאותיים של אכילה מהירה מדי

6. השמנת יתר

מלח אינו גורם ישירות להשמנה כמו סוכר או מזונות מזוקקים, אבל מחקר גילה שצריכת מלח עודפת מגבירה את ייצור האינסולין. האינסולין מאותת לגוף שעליו לאגור יותר שומן. בסופו של דבר, זה גם גורם לעמידות לאינסולין ולסוכרת כמו גם למחלת כבד שומני לא אלכוהולי. נמצא גם שככל שהמלח מגביר את הצמא, אנשים נוטים לצרוך יותר משקאות עתירי קלוריות, מה שגורם לעלייה מהירה במשקל.

7. דמנציה

צריכה מוגזמת של מלח, עלולה לגרום לדמנציה. מחקר שנערך גילה שכשעכברים ניזונו מתזונה עתירת מלח, הם לא יכלו לבצע היטב מבחנים המתמקדים בזיכרון ובתפקוד קוגניטיבי. החוקרים באותו מחקר, הגיעו למסקנה שעודף מלח פוגם ביכולת התאים המצפים את כלי הדם (תאי האנדותל), ובכך זה מפחית את ייצור תחמוצת החנקן, גז שבדרך כלל מיוצר על ידי אותם תאים כדי להרפות את כלי הדם ולהגביר את זרימת הדם. ליקוי זה הפחית את זרימת הדם במוח בזמן מנוחה וגרם לדמנציה.

כדי לראות אם ההשפעות הללו הפיכות, החוקרים החזירו את העכברים לתזונה רגילה וגילו שזרימת הדם במוח ותפקוד תאי האנדותל, חזרו לקדמותם תוך 4 שבועות. עם זאת, נדרש מחקר נוסף כדי להבין באופן מלא את הקשר בין צריכת המלח לבין התפקוד הקוגניטיבי.

8. סרטן הקיבה

אם נוטים לצרוך מזונות משומרים במלח כגון זיתים כבושים ופלפל חלפינו וכן גם בשר ודגים, עלולים להיות בסיכון לפתח סרטן קיבה. מחקר גילה שצריכתם של אותם מזונות ספציפיים עתירי מלח, גורמים לנזק לרירית הקיבה, מה שעלול לגרום להיווצרות נגעים שאם הם נשארים, הם עלולים לגרום לסרטן בקיבה. כמו כן, הם מעודדים צמיחה של הליקובקטר פילורי, חיידק האחראי על סרטן הקיבה.

לאחר שנקבע כך, הקשר בין מלח לבין סרטן הקיבה הוא ספציפי למזונות הללו. נכון לעכשיו, ההוכחה לגבי הקשר המתקיים בין תזונה עתירת מלח כוללת לבין סרטן הקיבה אינן חד משמעיות.

עצות לצמצום צריכת מלח

כשעכשיו  אנחנו יודעים את הסיכונים הבריאותיים האפשריים והקשורים למלח, להלן כמה עצות שאפשר לקיים, אם רוצים לצמצם את צריכת המלח:

  • מומלץ לבחור במזונות לא מעובדים או לרכוש אותם בצורה מינימלית כשעורכים קניות. מזונות משומרים, מעובדים או קפואים, מכילים בדרך כלל הרבה מאד מלח.
  • יש להימנע או לצמצם את צריכתם של מזונות עתירי נתרן כגון פיצה פפרוני, לחם לבן, גבינה מעובדת, נקניקיות, ספגטי עם רוטב, קטשופ, אורז מבושל וטורטיות מקמח.
  • אם רוצים לקנות מזונות מעובדים, מומלץ לקנות פריטים שבה תכולת המלח פחותה, או שווה לקלוריות למנה.
  • כשאוכלים בחוץ, יש לשאול אם אפשר להכין את האוכל בפחות מלח.
  • הרגילו את בלוטות הטעם שלהם ליהנות ממאכלים דלי מלח. מחקר גילה שאנשים יכולים ליהנות מאכילתם של מזונות דלי נתרן כמו ממאכלים עתירי נתרן.
  • אם אתם אוכלים מזון עתיר מלח, מומלץ להקפיד ולאכול מנות קטנות יותר.
  • נסו לבשל בבית כמה שיותר, כדי שתוכלו לשלוט על כמות המלח שצורכים.
  • במקום להשתמש במלח, מומלץ לנסות להוסיף לאוכל עשבי תיבול כגון בזיליקום, שמיר, אורגנו, טימין ורוזמרין, או תבלינים כגון פפריקה וכורכום.
שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

1 תגובה
Inline Feedbacks
View all comments
אסולין נילי
לפני 29 ימים

כתבה מענינת אני מכורה למלח מיסתי להפחית לא צלח המלח איתי בתיק כעזרה ראשונה לצערי הרב

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.

בריא לדעת בשבילך

סיבות לאכול קיווי
בריאות, תזונה

6 סיבות בריאותיות לאכול קיווי על בסיס יומי

זה מה שקורה בגוף כשאוכלים תותים

מחקר חדש: זה מה שצריכת תותים יומית תעשה לגוף שלכם

אלה התופעות לוואי של האבטיח

4 תופעות לוואי של אבטיח: מתי הצריכה מוגזמת?

זאת הסיבה לכך שהסמארטפונים גורמים לאנשים להיות גסים ומדוכאים !

באותו נושא