גורמים לעליה במשקל

3 גורמים סביבתיים הגורמים להשמנה שמומלץ להיות מודעים אליהם

הכתבות החזקות ביותר לפני כולם בקבוצות של בריא לדעת

"לדברי ה-CDC, יותר מ-36.5% מהאוכלוסייה סובלים מהשמנת יתר, מה שמעמיד אותם בסיכון גבוה לסבול מבעיות בריאות כרוניות, כגון סוכרת מסוג 2, לחץ דם גבוה, מחלות לב וסרטן".

אז מגיעים לסופשבוע וצופים באדיקות בסדרות טלוויזיה מרתקות עד ששונאים לקום ולבשל ארוחות, כי למה לא, אם אפשר במקום זה להזמין איזה המבורגר גדול ועסיסי ומשקה תוסס, שרק לפני רגע ראיתם בפרסומת בטלוויזיה? ובכן, כמובן שאפשר להוריד קצת מצריכת האוכל בסוף השבוע, אבל האם אתם מודעים לכך שזה עתה נכנעתם לכמה מהבחירות הנפוצות ביותר מבחינת אורח החיים שגורמות להשמנה?

בעוד שחלק מאיתנו נוטים להשמנה מבחינה גנטית,  מומחים טוענים ש "המגיפה" הנוכחית של השמנת היתר קשורה יותר לגורמים סביבתיים והתנהגותיים מאשר לגורמים ביולוגיים או גנטיים. ארגון הבריאות העולמי מגדיר את הסביבה כגורם בריאותי כ: "כל הגורמים הפיזיים, הכימיים, הביולוגיים החיצוניים המשפיעים על האדם, על כל ההתנהגויות הנלוות לכך."

אם להגדיר בפשטות, גורמים סביבתיים כגון האקלים, הזמינות והמגוון של המזון, רמות הזיהום באוויר, המים והיבולים, הבתים והקהילות, הצמחייה ובעלי חיים והתשתיות, כולם משפיעים על אורח החיים שלנו ועל התנהגותנו – כגון: היכן אנחנו חיים, מה אנחנו אוכלים, מה אנחנו עושים למחייתנו, איך אנחנו מטיילים, איך אנחנו מתלבשים, מה אנחנו עושים בשביל לבלות ואיך אנחנו ישנים. כל אורח החיים וגורמי ההתנהגות הללו משפיעים על בריאותנו. גם השמנת יתר היא פונקציה של אורח חיים וגורמים התנהגותיים כאלה. אז בעיקרון אפשר לראות באותו אורח חיים ובגורמים הסביבתיים הללו כעל השמנת יתר.

1. חוסר בפעילות גופנית

אחד מהגורמים הסביבתיים השכיחים ביותר להשמנה הוא חוסר בפעילות גופנית. בהתחשב בכך שהמין האנושי עבר מעידן חקלאי לתעשייתי וכיום לדיגיטלי, צורת העבודה שלנו השתנתה מעבודות קשות בשדות פתוחים לעבודות בישיבה מול המחשב. זה צמצם באופן דרסטי את הפעילות הגופנית שלנו ככל שאנו מבלים יותר זמן בישיבה.

איננו עוסקים כמעט בפעילות גופנית כגון קיום תרגילי כושר קבועים או אפילו הליכה. יש להודות בזה שכדי לחסוך זמן, אנחנו מעדיפים לנסוע ברכב שלנו לכל מקום, גם אם זה למרחק קצר.

"לעלות במדרגות במקום במעלית. לכו ברגל במקום לנסוע ברכב למרחק בר הליכה. עשו פעילויות בחוץ עם הילדים וחיות המחמד שלכם בסופי שבוע."

רובנו מעדיפים לעלות במעליות או במדרגות הנעות בקניונים ובמקומות אחרים במקום לעלות במדרגות גם אם איננו סובלים מבעיות בריאות שמגבילות אותנו.

אנחנו מעדיפים לקנות מצרכים, בגדים ואפילו תרופות באינטרנט, כדי שלא נצטרך להסתובב בחנויות ולחפש בין המדפים. כמובן שזה חוסך זמן, אבל זה גם אומר שאנחנו בוחרים לבטל לעצמנו את הפעילות הגופנית המועטה שיש לנו אפשרות לעשות, אחרי יום של ישיבה במשרד.

השימוש במדרגות במקום במעליות, הליכה לטיולים והימנעות משימוש בכלי רכב למרחקים קצרים הם הדרכים הקלות ביותר כדי לוודא שאנחנו מבצעים פעילות גופנית כלשהיא.

החשש הגובר הוא גם השמנת היתר בקרב ילדים. אחת מהסיבות היא התעניינותם של הילדים בצפייה בטלוויזיה או במשחקי וידאו ולא בפעילויות בחוץ כגון במשחק כדורסל או בהליכה לגני משחקים.

אם יש לכם חיות מחמד, בקשו מהילדים להוציא אותם לטיול. שחקו עם הילדים במשחקים מחוץ לבית בסופי שבוע, צאו לשחות איתם או קחו אותם לטיול והקשר ההורי יתחזק, מה שיהווה בונוס נוסף.

2. הפיתוי בהזמנת מזון מהיר והפרסומות

סביבת המזון חשובה, ומחקר של NHS הצליח לעשות את הקשר בין השמנת היתר לבין הפיזור הדמוגרפי של חנויות מזון מהיר בשכונות שונות בבריטניה. לכן, אם נשארים באזור שיש בו מסעדות מזון מהיר רבות לאחר יום עמוס בעבודה, אתם עלולים להתפתות ולהעדיף לוותר על הבישול ולאכול מאותן מסעדות כי האוכל זול, טעים וזמין.

המזונות הללו עתירי קלוריות אך דלים בחומרים מזינים שהגוף זקוק להם, הם משמינים וגורמים לעודף משקל ולהשמנה.

הדרך הקלה ביותר לעקוף את זה, היא לבשל ארוחות קלות בסוף השבוע שניתן לשמור בבית, או להכין מראש ארוחות לימי חול. להלן כמה רעיונות להכנת ארוחות שמסייעות לירידה במשקל. אבל אפשר גם מדי פעם להתפנק בחטיף, כדי לא להמאיס על עצמנו יותר מדי את האכילה הבריאה ולוותר באמצע על התוכנית לרדת במשקל.

"החליפו את הגלידה בקערת יוגורט עם פירות, או במקלות גזר עם מטבל חומוס בזמן הצפייה בטלוויזיה". כשהם יהיו מונחים על השולחן, תוכלו לצרוך אותם בזמן מתקפות הפרסומות על המזון. ילדים ומבוגרים כאחד מושפעים מפרסומות האוכל המשודרות בטלוויזיה. מחקר מראה שיש לפרסומות הללו השפעה עצומה על התנהגויות האכילה, וההשפעה רבה יותר מהעדפת מותג מסויים. באותו מחקר, הילדים צרכו אוכל יותר ב-45% כשהם נחשפו לפרסומות המזון.

אי אפשר להימנע  מהפרסומות הללו, אבל בהחלט אפשר לשלוט בדפוסי האכילה. שמרו על חטיפים בריאים בהישג יד בזמן הצפייה בטלוויזיה, בכך שתמלאו קערות קטנות מהם ותאכלו לאט.

3. מצב סוציו-אקונומי נמוך

האם שיערתם אי פעם שהסיכון או הנטייה להשמנה עלולים לנבוע גם ממצב סוציו-אקונומי (SES)?  "מצב סוציו-אקונומי" מיוחס למעמדו של האדם ביחס לאחרים בהתבסס על מאפיינים כגון הכנסה, כישורים, סוג העיסוק והמקום שבו מתגוררים.

בעוד שבאופן טבעי מקשרים השמנה עם שפע, מחקרים מראים שאנשים עם SES נמוך יותר, יותר פגיעים להשמנה בגלל התזונה שלהם והיעדר פעילות גופנית.

התזונה שלהם היא עתירת פחמימות ושומנים רוויים, שבדרך כלל זולים יותר מירקות ופירות טריים, מדגנים מלאים ומסיבים. שכונות המגורים שלהם עלולות לתת להם גם גישה מוגבלת או ללא גישה לפארקים, חדרי כושר או מסלולי ריצה, מה שיגרום לפעילות גופנית נמוכה, ובמיוחד אצל ילדים.

"גם אם אין גישה לחדרי כושר, מסלולי ריצה או ציוד חדר כושר, מומלץ לנסות ולעשות אימוני אירובי וכוח בבית, תוך שימוש במשקל הגוף."

מצב סוציו-אקונומי נמוך קשור לעתים קרובות גם למעמד נמוך מבחינת ההשכלה, שזה בתורו יביא למודעות פחותה או ללא מודעות כלל בצורך לצרוך תזונה נכונה ופעילות גופנית. המגמה הזו בולטת יותר אצל נשים מאשר אצל גברים, שאצלם לעומת זאת, נראה שההשכלה אינה מהווה גורם, וגברים בעלי הכנסה גבוהה יותר נוטים יותר להשמנה. זה עשוי להיות בגלל שהקשר בין השמנת יתר למצב סוציו-אקונומי אינו תמיד ליניארי. גם גזע ואתניות משחקים תפקיד.

תכניות מודעות לבחירת מזון נכונה והרגלי אכילה עשויות למנוע השמנה בקרב אוכלוסיית SES נמוכה. אוכל מזין לא תמיד יקר. כמו כן, רמות הפעילות הגופנית לא אמורות להיות תלויות במתקנים בחדר הכושר או במסלולי הריצה.

הסביבה, אורח החיים והרגלי האוכל שלנו תלויים במידת הבריאות שלנו וקשורים בקשר הדוק להשמנה. פעילות גופנית נאותה וצריכת מזון בריאה חשובים כדי להישאר בריאים.

 

 

שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

1 תגובה
Inline Feedbacks
View all comments
שפיר רבקה
לפני 8 חודשים

אני גמלאית הדסה משתדלת לאכול יום יום בבית החולים כתבה ממש מחכימה אשתדל ליסם תודה

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.