5 סימני אזהרה מוקדמים של הרעלת מזון (וגם איך למנוע את זה)

שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
לפני שאתה ממשיכים לקרוא, שמרו את מקומכם איתנו בקבוצות הוואטסאפ
קבוצות הוואטסאפ

הרבה חיידקים שגורמים למחלות יכולים לזהם דברי מאכל. לכן, יש הרבה מאוד מיקרים של הרעלת מזון כל שנה. נתונים סטטיסטים מדווחים שכ48 מיליון איש חולים ממזון מורעל, 128,000 מתאשפזים ו3,000 איש מתים. מחקרים מצאו יותר מ250 מחלות שנישאות במזון.

הרעלת מזון, שלעיתים גם מתייחסת למחלות שנישאות במזון, מתרחשת אחרי צריכת מזון שהזדהם במהלך או אחרי הכנתו. בכללי, מזון חוטף הרעלה במהלך ההכנה, הייצור, או הבישול. אורגניזמים מזוהמים כוללים בקטריה, וירוסים וטפילים – אלו האחראים לרוב המקרים של הרעלת מזון.

בעת צריכת מזון מזוהם, חומרת הסימפטומים משתנה מאדם לאדם. יש כאלה שסובלים רק מסימפטומים מתונים, בעוד שאחרים סובלים מסימפטומים יותר חמורים. אולם ישנם סוגי אנשים שנמצאים יותר בסיכון לחטוף הרעלת מזון, והם נוטים יותר לקבל את הרעלת המזון בצורות יותר חמורות.

להלן 5 סימני אזהרה פוטנציאליים לחולי שנובע מהרעלת מזון

1 הרגשה רעה כמו שפעת

להרבה אנשים, התסמין הראשון שמופיע דומה לתסמין של שפעת : חולשה, בחילות ותשישות. חלק מהאנשים מפתחים חום וצמרמורות. אם רמת החום מגיעה או עולה מעל 103 מעלות ,כדאי לגשת מיד לרופא.
2 התכווצויות וכאבים בבטן

האורגניזמים שגורמים להרעלת מזון מגרים את מערכת העיכול ,זה יכול להוביל לזיהום כואב בבטן, אשר עלול לגרום לכאב בטן. הגוף מבין במהירות את נוכחותם של אורגניזמים מזיקים ומפעיל את שרירי הבטן בצורה מהירה כדי לגרש אותם. למרבה הצער תהליך זה גורם לפעמים להיתכווצויות.

3 שילשולים

שילשולים זהו תסמין ידוע של הרעלת מזון. תסמין זה מאופיין בשלושה תנועות מיעיים או יותר של צואה רכה ומים בתוך 24 שעות. הדחף ללכת לשירותים קורה אחרי התכווצויות ונפיחות בבטן. בגלל האופי החמור של שלשול טיפוסי או הרעלת מזון, התייבשות הופכת לבעיה פוטנציאלית שבהחלט יכולה לקרות. זה חשוב ונחוץ לשתות מים כדי להדוף את הסיבוכים שעלולים לגרום מהתייבשות.

4 בחילות

בחילות שמתרחשות במהלך הרעלת מזון יופיעו בין שעה אחת לשמונה שעות מזמן אכילת מזון מזוהם. בחילות מצויות מאוד כסימן אזהרה מוקדם להרעלת מזון, הגוף מנסה לסמן לנו שאכלנו משהו שמזיק לנו . תסמיני הבחילה עלולים להחריף ככל שפעולת המעיים מאיטה, זוהי תגובה טבעית של הגוף ששומר את הרעלן מרותק לבטן כדי שלא יתפשט למקומות אחרים.

5 הקאות

׳הסימן המוקדם האחרון׳ של הרעלת מזון זה בד״כ הקאה. הקאות (וכן שילשולים) אינם נעימים כלל, אך הם חיוניים כדי שהגוף יוציא החוצה בקטריה ווירוסים מהגוף כדי למנוע סיבוכים רפואיים. עבור חלק מהמקרים, הקאות קשות ימשכו במשך 3 עד 5 ימים.

אוכלוסיות שנמצאות בסיכון להרעלת מזון
הרעלת מזון דומה למחלות אחרות שיש חלק מהאנשים שהינם בסיכון יותר מהאחרים. אבל ישנם 2 הבדלים :

1 סיכויים לקבל את המחלה.

2 תגובת הגוף כשהוא חולה.

סוגי האנשים שצריכים להיות זהירים וחשדנים כלפי אוכל הינם:
חולי סרטן : סרטן מחליש את המערכת החיסונית, חולים במחלה זו נוטים יותר להיות מושפעים מבקטריה שגורמת זיהום. ביחד עם תסמינים מהסרטן שלהם ,מקרה של הרעלת מזון עלול להיות חמור במיוחד.
מבוגרים : סטטיסטית, מבוגרים מגיל 65 ומעלה נוטים יותר להיות מאושפזים ולחוות סיבוכים כתוצאה מהרעלת מזון. הסיבה המרכזית לכך, היא ירידה והאטה בתפקוד האיברים ככל שמתבגרים יותר, כולל המערכת החיסונית.
נשים בהריון : במהלך ההריון, זה מצוי שהרעלת מזון גורמת לסיבוך חמור. בנוסף , סוגי מאכל שונים , מוצרי חלב שלא עברו תהליך פיסטור, וביצים ,מגדילים את הסיכון להרעלת מזון.
ילדים קטנים : המערכת החיסונית אינה מפותחת דיה עד לגיל 4 או 5. לכן, הערכת החיסונית של ילדים קטנים אינה יכולה להשמיד באופן אפקטיבי מזון מורעל.

מניעת הרעלת מזון
זה חשוב שנשים בראש סדר העדיפויות שלנו את הזהירות לגבי מזון. זה יכול לא רק לפגוע בנו, אלא גם באלו שאכפת לנו מהם.
האוכלוסיה בסיכון שהזכרנו למעלה, צריכה לנקוט יתר משנה זהירות, ולהתייעץ עם רופא אם הם צריכים תזונה מיוחדת.
ישנה שיטה פשוטה שאיתה אפשר למנוע הרעלת מזון :
1 ניקיון : נקו ורחצו ידיים, נקו את המשטחים שיבואו במגע עם האוכל ,ואת האוכל עצמו לפני שאתם מתעסקים איתו.
2 הפרדה : הפרידו בשר לא מוכן ועופות מסוגי מזון אחרים, במיוחד ירקות.
3 בישול נכון : בשלו את האוכל ,בטמפרטורה הנכונה והראויה לסוג שלו.
4 הקפאה : אחסנו שאריות מזון במיידי, במקרר או הקפאה.

דרך הטיפול במקרה של הרעלה
שימו לב כי העצה הבאה אינה חלה על ילדים, אם אתם חושדים כי ילדכם קיבל הרעלת מזון, פנו מיד לטיפול רפואי !

רוב המקרים של הרעלת מזון ניתנים לטיפול בבית

  • המנעו מאכילה בשעות הראשונות שאחרי ההרעלה ,עד שהבטן תתאזן.
  • שתו מים או מרק כדי להמנע מהתייבשות ולספק לגוף את הנוזלים והמינרלים שהוא מאבד במהלך ההקאות או השילשולים.
  • אכלו רק כשאתם מרגישים מוכנים ,אבל אכלו כמות מוגבלת ,ומזון כמו לחם ,קרקרים או מרק.
  • כאשר אתם לא אוכלים או שותים ,וודאו שאתם נחים.

אם הסימפטומים אינם חולפים אחרי 2-3 ימים, בקרו אצל רופא.

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.
שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו